BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


Basın Açıklaması (22.05.2015)

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Palmira Antik Kenti’nin DAİŞ örgütünün tehdidi altında olmasına ilişkin bir basın açıklaması yayımlamıştır.

 

Bakan Ömer Çelik’in açıklaması şöyledir:

 

“İnsanlığın bütün değerlerini ayaklar altına alan terör örgütü DAİŞ; Nimrut, Ninova ve Hatra antik kentlerinden sonra şimdi de “Çöl Gelini” Palmira Antik Kenti’ni tehdit ediyor.

 

Grek-Roma uygarlıklarıyla beraber Pers etkilerini de taşıyan sanat ve mimari eserleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Suriye’deki Palmira Antik Kenti’nin DAİŞ tehdidi altında olmasını büyük bir endişeyle karşılıyorum.

 

Ortak kültürel ve tarihi mirası paylaştığımız Suriye’nin kültür varlıklarına yapılan saldırıların bir insanlık suçu olduğu düşüncesiyle, bütün ülkeleri ve uluslararası örgütleri bu saldırıları kınamaya davet ediyorum.

 

Bölgemizdeki bütün kültür varlıklarını ülkemiz ve insanlığın ortak mirası olarak değerlendiriyor ve önemsiyoruz. ​Kültür mirasımız, insan haklarının, medeniyetimizin ve bugün sahip olduğumuz demokratik birikimin temelini teşkil etmektedir. Bu çerçevede, bölgemizde yer alan kültürel mirasın tehdit edilmesi aslında sahip olduğumuz tüm medeni değerlerin tehdit edilmesi anlamına gelmektedir.

 

Kültürel ve doğal mirasın korunmasına ilişkin uluslararası anlaşmalara taraf olan ülkemiz, Suriye’nin kültür varlıklarının korunması hususunda üzerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirmekte, bu konuda uluslararası işbirliğinin sağlanmasında da öncü rol oynamaktadır. Ülkemizde yer alan kültürel mirası ne şekilde koruyorsak, aynı hassasiyeti dünya mirasının korunması için de kararlılıkla gösterdiğimizi tüm dünyanın bilmesini isterim.

 

Bu üzücü gelişmelerin yaşandığı şu anda dahi, Bakanlığımız görevlileri, güvenlik ve istihbarat kurumlarımızın temsilcileri, UNESCO ve ICOM yetkililerinin katılımıyla Suriye ve Irak’ın kültür varlıklarının korunması hususunda uluslararası bir toplantı gerçekleştirilmektedir. Halen devam etmekte olan bu toplantının Suriye ve Irak’ın kültür varlıklarının korunması hususunda yürütülen çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağını umuyorum.

 

Bu vesileyle insanlığın gördüğü en büyük belalardan biri olarak nitelediğim DAİŞ terör örgütünün Orta Doğu halklarına karşı giriştiği zulmü ve kültür varlıklarına karşı yapılan tahribat ve saldırıları en güçlü bir biçimde kınadığımı tekrar ifade etmek isterim.”