BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BOZLAK HAVASI PARİS’TEN DUYULDU



Afyonkarahisar ve Kırşehir Artık Yaratıcı Şehirler Ağı’nda...

Yaratıcı Şehirler 15’inci Değerlendirme Toplantısı 2021’de İstanbul’da...

Türkiye’nin iki şehri daha Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı’na adını yazdırdı. Afyonkarahisar (gastronomi) ve Kırşehir (müzik) Yaratıcı Kentler Ağı’na girdi.

Söz konusu kentler ağına Türkiye’den ilk olarak 2015 yılında Gaziantep gastronomi ardından 2017 yılında Hatay yine gastronomi, İstanbul tasarım, Kütahya zanaat ve halk sanatları kategorisinde katılmaya hak kazanmıştı. Son gelişmeyle UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı’nda ülkemizi temsil eden şehir sayısı altıya yükseldi.

Afyonkarahisar ve Kırşehir Uluslararası Arenada

UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı için iki yılda bir başvuru kabul edip yeni katılımcıları açıklıyor ve Ağ’a aynı ülkeden en fazla 2 şehir, 2 farklı alanda kabul edilebiliyor. Son değerlendirme süreci için bu yıl Türkiye’den dört şehir başvuru yaptı: Gastronomi kategorisinde Adana ile Afyonkarahisar; müzikte Kırşehir ve edebiyatta Kahramanmaraş. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, 30 Ekim 2019 tarihinde resmi internet sitesinden başvuruları kabul edilen şehirleri açıkladı ve Afyonkarahisar ile Kırşehir UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı’na girmeye hak kazandı.

Afyonkarahisar’ın başvuru dosyasında kaymağı, lokumu, sucuğu, keşkeği, patatesli ekmeği ve daha pek çok coğrafi işaret tescilli lezzetleri yer aldı.

Bozlak’ı ile ulusal müzik kültürümüze değerli isimler ve eserler kazandıran Kırşehir, bu değerlerimizi uluslararası bir boyuta taşıdı. Yaratıcı Kentler Ağı müzik kategorisine Türkiye’den bir şehir ilk kez kabul edildi.

Kırşehir’in başvuru dosyasında özellikle kentin tarihsel olarak müzikle iç içe oluşu; Abdal Kültürü ve Bozlak geleneğinin şehre bıraktığı iz; bu geleneklerin yaşatılması, genç kuşaklara aktarılması amacıyla yapılan çalışmalar; Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Şemsi Yastıman, Çekiç Ali gibi yerel-ulusal müzik ustalarının kültürel değere kazandırdıkları ve merhum Neşet Ertaş’ın Yaşayan İnsan Hazinesi listesinde olması vurgulandı.

Yaratıcı Şehirler Ağına kabullere ilişkin resmi karar, 12-27 Kasım 2019’da Paris’te yapılacak UNESCO Genel Kurulunda açıklanacak. Ayrıca UNESCO tarafından düzenlenen Yaratıcı Şehirler yıllık değerlendirme toplantılarının 15’incisi 2021 yılında İstanbul’da yapılacak.

Yaratıcı Şehirler Ağı Turizm Gelirlerini Ciddi Şekilde Etkiliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da daha önce verdiği röportajlarda Yaratıcı Şehirler Ağı’nın turizm açısından önemine işaret etmişti. Bakan Ersoy, Gaziantep ve Hatay'ın gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer almasının gastronomi turizminin gelirini ciddi derecede etkilediğini açıklamıştı.

Yaratıcı Şehirler Ağı

UNESCO 2004’te; yaratıcılığı stratejik bir faktör olarak kabul eden, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel boyutlarının farkında olan, tarihi ve kültürel geçmişleri ile çeşitli kültürel aktörleri bir arada bulunduran, dinamik yapılarıyla potansiyelini ekonomik ve kültürel katma değere çeviren şehirlere yönelik olarak Yaratıcı Şehirler Ağı’nı (Creative Cities Network) oluşturdu.

Ağ edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olmak üzere yedi tema etrafında şekilleniyor. Yaratıcı Şehirler Ağı’nın son değerlendirme ile eklenen kentler öncesinde 72 ülkeden 180 üyesi bulunuyordu.

(31.10.2019)