Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesini, aziz milletimizin yaşayan hafızası, manevi değerlerinin ve milli faziletlerinin abideleşmiş bir kimliği olarak görüyorum.”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananları gelecek kuşaklara aktarmak üzere Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde yapılan 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesinin açılışını yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan müzenin açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez'in meddah gösterisi ile başladı. Açılışa, Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz ile AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam'da katıldı.
Müzenin, 15 Temmuz destanını geleceğe taşıyacağını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açılışta yaptığı konuşmada, hain darbe gecesini, aydınlık şafağa ulaştıran milletin, en büyük kahramanlık hikâyelerinden birini Kazan'da yazdığını, şehit kanlarının beldenin ismine şan kattığını ve ilçenin Kahramankazan ismini aldığını söyledi.
Gelecek nesillerin o gün yaşananları bilmesinin önemli olduğunu dile getiren Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
"15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesini, aziz milletimizin yaşayan hafızası, manevi değerlerinin ve milli faziletlerinin abideleşmiş bir kimliği olarak görüyorum. İnsan beşerdir ve unutmak doğamızın bir parçası. Olayları hatırlasak da yaşananların manasını, anlamını o ilk zamanki gücüyle, değeriyle idrak etmek kolay değildir. Özellikle gelecek nesillerin yaşananları hakkıyla bilmesi ve anlaması çok önemlidir. O yüzdendir ki açılışını yaptığımız, 15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi gibi abide eserler, ayrı bir değere sahiptir. 15 Temmuz 2016'da bağımsızlığımızı ve devlet varlığımızı ortadan kaldırmak isteyenlerin karşısına dikilen, canı pahasına bir adım dahi geri atmayan aziz milletimizin iradesini, burada yaşatacak ve nesilden nesile aktaracağız."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz'da kaydettiği "Halkın gücünün üstünde bir güç, ben tanımadım bugüne kadar." sözünü hatırlatan Bakan Ersoy, müzenin her daim, tek otorite kabul edilen halkın gücünün simgesi olarak yaşayacağını söyledi.
15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesinin, milletten gasbettikleri tanka, uçağa, helikoptere güvenen korkakların, aziz milletimizin cesareti ve sarsılmaz iradesi önünde düştükleri, aciz ve zavallı durumu ders olarak anlatmaya devam edeceğini dile getiren Bakan Ersoy, “Mesaj açık ve nettir. Ya millet için milletle birlikte var olursunuz, ya milletin karşısında durur hezeyan ve hüsran içinde yok olursunuz." dedi.
“Modern Bir Müze İnşa Ettik”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 17 milyon lira ödenekle inşa edilen müzenin yaklaşık 3 bin 600 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, sığınak alanından depolara, kongre ve sergi salonlarından çocuk atölyesi ve kafeteryasına modern bir müze ve bir yaşam alanı inşa ettiklerini anlattı.
Müzenin aynı alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kahramankazan Belediyesince ortaklaşa yapılacak, Ova çayı Millet Bahçesi rekreasyon alanı peyzaj düzenlemesine açıldığını aktaran Bakan Ersoy, peyzaj alanı ile geniş bir panoramada görsel bütünlük oluşturduğunu ifade etti.
Müzede dijital ziyaretçi defterinin de yer alacağını dile getiren Bakan Ersoy, bu defterin 15 Temmuz'a dair hala canlı olan duyguları, anıları kayıt altına alma noktasında çok önemli bir fayda sunacağının altını çizdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, daha sonra 15 Temmuz gecesi Akıncı 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında şehit olan Kahramankazan’ın Ahi Mahallesi muhtarı merhum Ali Anar’ın kabrini ve ailesini ziyaret etti.
(16.07.2019)