Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz: "Başlattığımız iş birliği sadece 7 kurumu ilgilendiren bir konu değil. Kamu kurumları, meslek birlikleri, üreticiler, eser sahipleri, yayıncılar, yapımcılar ve bu faaliyet alanlarında konuya dokunan herkese hizmet edecek bir iş birliğine imza atıyoruz."
Kültür ve Turizm Bakanlığı 6 üniversite ile telif hakları konusunda iş birliği protokolü imzaladı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katılımıyla Bakanlığın Ulus’taki tarihi binasında "Telif Hakları Eğitim Merkezi Tanıtım Toplantısı ve Üniversitelerle İş birliği Protokolü" imza töreni gerçekleştirildi.
İmzalanan protokol ile yapılacak iş birliğinin üniversitelerin yanı sıra telif haklarına ilişkin meslek birlikleri, üreticiler, eser sahipleri ve bu konuda faaliyet gösteren herkese hizmet etmesi hedefleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile telif hakları konusunda iş birliği yapmayı kabul eden üniversitelerin rektörlerine teşekkür eden Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, törende yaptığı konuşmada, kültür ve sanat alanındaki içerik üretiminin Türkiye’de son 15 yılda arttığını ve derinleştiğini kaydetti. Eserlerin sağlam bir fikri mülkiyet sistemi dâhilinde kullanıma sunulmasının önemine vurgu yapan Özgül Özkan Yavuz, telif haklarının gelişmesi için kurumlar arasında bir sinerjinin oluşması gerektiğini ifade etti.
Bakanlığın başlattığı bu iş birliğinin sadece 7 kurumu ilgilendiren bir konu olmadığına dikkati çeken Yavuz, “Kamu kurumları, meslek birlikleri, üreticiler, eser sahipleri, yayıncılar, yapımcılar ve faaliyet alanlarında konuya dokunan herkese hizmet edecek bir iş birliğine imza atıyoruz." dedi.
Kültür endüstrisinin önemli bir alan olduğuna da işaret eden Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, bu alanda ciddi çalışmaların yapılması ve fikri mülkiyet sistemin kurumsallaştırılması gerektiğini söyledi.
İhtiyaç Analizleri Oluşturuluyor
Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ise bünyelerinde kurulan Telif Hakları Eğitim Merkezi tarafından alana ilişkin ihtiyaç analizleri oluşturduklarını belirterek, bunları talepte bulunan kurum ve kuruluşlara aktardıklarını ifade etti.
Dr. Ziya Taşkent, konuşmasında ayrıca, bünyelerinde Uygulama ve Araştırma Merkezleri bulunan 6 Üniversite ile iş birliği protokolü imzalamanın mutluluğunu yaşadıklarını da dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından, Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör ve Rektör Yardımcıları iş birliği protokolünü imzaladı.
Programa, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunç Bozbura, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Güney, Ankara Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdulkadir Güney, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan katıldı.
(10.07.2019)