BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 8. ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MEZUNİYET TÖRENİNE KATILDI

1 (9).jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Dünyanın en kadim eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan bu toprakları, inşallah yeniden en ön sıralara çıkaracağız.”

Bakan Ersoy: “Bugün Türkiye'nin sahip olduğu uluslararası güç ve liderlik vasfı, nefsi için değil, ülkesi ve milleti için gece gündüz çalışanların eseridir.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleşen Türkiye Bursları ve 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’ne katıldı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından ATO Congresium’da düzenlenen törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası öğrenciler ve mezunların her birini Büyük Türkiye Ailesinin birer mensubu ve aynı zamanda kendi ülkelerindeki doğal temsilcileri olarak gördüğünü söyledi.

“Küresel Düzeyde Fırsat Eşitliği Hâline Dönüşen Burs Programımızı Geliştirerek Sürdüreceğiz”

Programın başlangıcından bugüne kadar Türkiye Bursları vasıtasıyla Türkiye’de eğitim gören mezunların sayısının 150 bin civarında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yükseköğrenimde küresel düzeyde bir fırsat eşitliği hâline dönüşen burs programımızı geliştirerek sürdürmekte kararlıyız. Ülkemizde hâlen, kendi imkânlarıyla veya burslu olarak eğitim gören 182 ayrı ülkeden 150 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

2023 yılında uluslararası öğrenci sayısını 200 bine çıkarmayı hedeflediklerini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın en kadim eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan bu toprakları, inşallah yeniden en ön sıralara çıkaracağız” şeklinde konuştu.

“Evlatlarımıza Miras Kalacak Bir Gönül Köprüsü Kurduğumuza İnanıyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürümüzde kardeşliğin, mekân ve zamanla sınırlı olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Kardeşlik, son nefese kadar devam edecek bir muhabbettir, bir bağdır, bir hukuktur. Siz uluslararası öğrencilerimizle aramızda, ailelerimize ve evlatlarımıza miras kalacak bir gönül köprüsü kurduğumuza inanıyorum.”

Dünyanın en acımasız yöntemlerle sürdürülen siyasi, ticari, askerî mücadelelere sahne olduğu bir dönemde, birlik, beraberlik ve dayanışmanın üstesinden gelemeyeceği zorluk olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vicdanın, ahlakın, merhametin, adaletin hâkim olduğu bir küresel düzeni inşa edene kadar, hep birlikte durmadan, dinlenmeden çalışmalıyız. Ancak bu şekilde gelecek nesillere hayırla yâd edileceğimiz bir miras bırakabiliriz” dedi.

“Tüm Dost ve Kardeşlerimizin Sesi Olmak İçin Çalışıyoruz”

“Bugün Filistin davasını sahiplenen, Afrika’ya el uzatan, Orta Asya ve Balkanlar’daki kardeşlerine sahip çıkan bir Türkiye varsa, bu ekonomiyle beraber diplomaside imza attığımız zaferlerin meyvesidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletlerden G-20’ye, NATO’dan daha pek çok uluslararası iş birliği platformuna kadar her zeminde, kendimizle birlikte tüm dostlarımızın ve kardeşlerimizin de sesi olmak için çalışıyoruz. İnşallah bu onurlu duruşumuzu, hem kendimiz, hem dostlarımız için sonuna kadar da muhafaza edeceğiz.”

Törende konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bugün Türkiye'nin sahip olduğu uluslararası güç ve liderlik vasfı, nefsi için değil, ülkesi ve milleti için gece gündüz çalışanların eseridir." dedi.

Farklı coğrafyalardan, farklı kültürlerden eğitim için Türkiye'yi tercih eden gençlerin bu anlamlı gününde bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Bakan Ersoy, başka bir ülkede eğitim alarak mezun olmanın kolay olmadığını ve bunu başaran gençlerle iftihar ettiklerini vurguladı.

Gençlerin üniversite mezunları olarak artık hayatın bizzat içinde yer alacağını belirterek, gördükleri derslerin, okudukları kitapların, kurdukları arkadaşlıkların hayata bakışlarında önemli bir etken olacağını ifade eden Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Sizlerin farkı şu ki sizler, en değerli yıllarınızda, ağırlıklarından kurtulan ve yeryüzünün her noktasına kanat açan Türkiye'nin tecrübelerine birebir şahit oldunuz. Türkiye'nin son yıllardaki bu atılımları sayesindedir ki bugün burada, sayısız ülkeden gelen öğrenciler aynı çatı altında mezuniyet törenlerini kutluyorlar. Sizlerin hayatınız boyunca unutamayacağı anılarınızda bu şekilde yer alabilmek Türkiye'nin en değerli kazanımıdır."

"Emek Harcamanın Zamanı Geldi"

Mezun olmanın, eski Türkçede yalnızca "diploma sahibi olmak" değil, aynı zamanda "bir şeyi yapmak için izinli olmak" anlamına da geldiğini aktaran Bakan Ersoy, gençler için bir meslek sahibi olmanın, oluşturmanın, yapmanın, inşa etmenin, emek harcamanın zamanının geldiğini söyledi.

Bakan Ersoy, Türkiye Bursları'ndan yararlanarak mezun olan gençlerin, Türkiye'de eğitim almış insanlar olarak istihdam edilebilme şanslarının daha yüksek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

 "Çünkü Türkiye Bursları, sizlerin kariyer planlamalarınızın yanı sıra, ülkelerinizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmuş, sizlere de bu doğrultuda burs vermiştir. Ülkelerinizin mühendis, doktor, iktisatçı, tarihçi, muhasebeci, sanatçı ve daha birçok kadrolarını sizler teşkil edeceksiniz. Türkiye'de aldığınız eğitimin yanı sıra hepinizin Türkçe'yi de en güzel şekilde öğrendiğinizi biliyorum. Dünyadaki etkinliği giderek artan Türkçemiz köklü ve zengin bir dildir. Uluslararası bir dil olma özelliğiyle de sizlere çok önemli iş kapıları aralayacağı inancındayım. Bu, aynı zamanda Türkiye ile bağlarınızı da diri tutmanıza ve Türkiye ile ülkeleriniz arasındaki münasebetlere sizlerin de dâhil olabilmesine imkan sağlayacaktır. Nitekim aramızdaki iletişimi mezuniyetlerinizden sonra da sürdürebilmek için bizler de elimizden gelen çabayı göstereceğiz."

"Kaderinizi, Ülkenizin ve Milletinizin Kaderinden Ayrı Düşünmeyin"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının onlarca ülkede gerçekleştirdiği Mezun Buluşmaları ile Türkiye'den mezun olan ancak hiç karşılaşmamış insanların bir araya getirildiğini anlatan Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Bu da dünyanın neredeyse bütün ülkelerinden sizinle aynı hususi tecrübeleri paylaşmış insanlarla, küresel bir network kurmanız anlamına geliyor. Ayrıca bu sayede, o ülkelerde faaliyet gösteren iş insanlarımızla da tanışmanızı sağlanıyor. Türkiye Mezunları Ailesi'nin ferdi olmuş kişilerin arasından, başbakan, milletvekili, akademisyen, iş adamı, sanatçı ve diğer pek çok meslek grubundan, ulusal veya uluslararası üne sahip çok sayıda insan çıkmıştır. Ancak şunu da bilin ki büyük işler başarmak için illa büyük sıfatlara ihtiyacınız yoktur. Başarı bireysel değil, toplumsal bir olgudur. Kendi kaderinizi, ülkenizin ve milletinizin kaderinden hiçbir zaman ayrı düşünmeyin. Zira toplumunuzun ve ülkenizin başarılı olmasına katkı sağladıkça, bireysel başarılarınız anlam ve değer kazanacaktır. Türkiye'de geçirdiğiniz yıllar, bu anlayışı çok net bir şekilde görmenize olanak sağlamıştır diye düşünüyorum. Bugün Türkiye'nin sahip olduğu uluslararası güç ve liderlik vasfı, nefsi için değil, ülkesi ve milleti için gece gündüz çalışanların eseridir."

"Türkiye Sizi Unutmayacak, Sizler de Türkiye'yi Unutmayın"

Gençlerden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'nin küresel ölçekte yürüttüğü insan merkezli politikaların kurtardığı ve iyiye, güzele doğru değiştirdiği milyonlarca hayatı unutmamaları isteyen Ersoy, "Bilin ki bu değerlere inandığınız sürece kendi ülkenizden başlayarak siz de birçok hayata dokunabilir, değiştirebilirsiniz. Sizler artık 'Dünya beşten büyüktür.' düsturunun birer temsilcilerisiniz." dedi.

Bakan Ersoy, gençlerin içinde bulundukları ortamı hafızalarına kazımalarını, farklılıkların zenginliğini ve insanlık paydasında bir arada olmanın ne kadar kolay ve güzel olduğunu asla unutmamalarını tavsiye etti.

Dünyanın çetin meselelerinin ancak şimdiki gibi bir araya gelip, devamlı müzakere halinde bulunulmasıyla çözüme kavuşabileceğine dikkati çeken Bakan Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Adaletli bir dünya barışı, yarınlara dair sıradan bir temenni değil, tam da içinde bulunduğumuz an olan bir inşa sürecidir. Ben, birçok farklı ülkeden gelen pırıl pırıl gençlerin doldurduğu bu salona baktığımda, bu inşa sürecine çoktan başlamış olduğumuzu görüyorum. Gelecek sizlerle daha güzel olacak. Bu duygu ve düşüncelerle, mezuniyetinizi bir kez daha tebrik ediyorum. Türkiye'de edindiğiniz teorik ve pratik bilgileri hayatınıza katabileceğiniz ve kendinizi mutlu hissedebileceğiniz en doğru meslekleri bulmanızı diliyorum. Türkiye sizi unutmayacak, sizler de Türkiye'yi unutmayın."

Konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, altında "Türkiye, Türkiye'den büyüktür" yazan, Türkiye'de öğrenim gören öğrencilerin ülkelerinin isimleriyle resmedilmiş Türkiye haritasının bulunduğu tablo takdim edildi.

Törene ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski TBMM Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kültür Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da katıldı.

(03.07.2019)

  • 1 (1).jpg
  • 1 (4).jpg
  • 1 (3).jpg
  • 1 (7).jpg
  • 1 (5).jpg
  • 1 (9).jpg
  • 1 (10).jpg
  • 1 (8).jpg