Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘İstanbul Taksicilerine Turizm Eğitim Programı’ başlatıyor.
Bakan Ersoy: “Dünyadaki örnekleriyle paralel olarak taksicilere yeni bir ekran sistemi bağlanıyor. Yeni bir uygulama, yeni bir aplikasyon. İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifine bağlı, havalimanında hizmet veren 600'ün üzerinde taksi var. Bunların 400'e yakınına şu ana kadar bağlandı. Önümüzdeki temmuz ayı içinde tamamına bu sistem bağlanmış olacak.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm politikalarında başlattığı değişim hareketini sektöre dair her ayrıntı için uyarlıyor. Turizmin her alanında gerekli görülen projeler hazırlanıp hızla uygulamaya geçiliyor. Bu çalışmaların son örneği İstanbul taksicilerine verilecek turizm eğitimi.
Eğitim ilk olarak İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki taksicilere verilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün havalimanındaki taksicilerle bir araya geldi.
Buluşmaya İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Önal ile İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can ve taksici esnafı katıldı.
Dünyadaki örnekleriyle parelel olarak taksicilere yeni bir ekran sistemi bağlandığını vurgulan Bakan Ersoy, uygulamayı ‘yeni bir sistem’, ‘yeni bir aplikasyon’ olarak tanımladı. Sistemin İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifine bağlı ve havalimanında hizmet veren 600’ün üzerindeki taksinin 400’e yakınına bağlandığını ifade eden Bakan Ersoy, önümüzdeki temmuz ayında ise tamamına bağlanacağını söyledi.
Türkiye olarak turizmde bir değişikliğe gittiklerini, nicelikli turistin yanında nitelikli turiste de ağırlık vereceklerini hatırlatan Bakan Ersoy, nitelikli personel ve hizmet ihtiyacına dikkati çekerek, bunun da eğitimle gerçekleşebileceğini söyledi.
Türkiye’ye gelen her üç turistten birinin İstanbul'dan giriş yaptığını belirten Bakan Ersoy, bunların büyük bölümünün de İstanbul Havalimanı'nı kullandığını kaydetti.
Taksicilerin pilot eğitimi olarak İstanbul Havalimanı'nı seçtiklerini dile getiren Bakan Ersoy, ilk etapta taksicilerin eğitimiyle ilgili çalışmaların başlatılacağını, İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA tarafından taksicilerin "SCL 90-R" psikolojik tarama testinden geçirileceğini kaydetti.
Bu taramadan elde edilen sonuçlara göre taksicilerin belirli bölümlere ayrılacağını, eğitimlerin 60 kişilik salonda başlayacağını ifade eden Bakan Ersoy, ilk olarak davranış ve turizm konusunda dersler verileceğini söyledi.
Bu alanda 13 farklı eğitimin yer aldığını dile getiren Bakan Ersoy, şöyle devam etti:
"Davranış, tarih eğitimi, kültür ve turizm konusunda bilgilendirmeler, ayrıca acil durumlara müdahale eğitimlerinden tutun da kendinizi geliştirecek diğer konularda ve 13 farklı dalda hizmet verilmiş olacak. Eğitimler yapıldıktan sonra maalesef belirli bir süre sonra unutulabiliyor. Unutulmaması için dijital ortama, siteye ve telefonlara yüklenecek aplikasyonlara bu eğitimler yüklenecek. Siz istediğiniz zaman bunlara bakacaksınız. Belli sürelerde, belirli şekilde hatırlatmalar ve eğitim tekrarları bu aplikasyona, telefonlara gelecek. Tekrar almak istediğiniz zaman dijital ortamda ziyaret edeceğiniz web sayfasında uygulamalarını görebileceksiniz. Üçüncü nokta da bunların tabii ki denetimi lazım. Sizin bu eğitimlerden sonra bir değerlendirme sonucu, sınav diyebiliriz bir nevi, bu sınav sonucu başarılı olan arkadaşlarımıza sertifikaları verilecek. Bu sertifikasyon toplu taşıma sürücü belgelerinize not olarak işlenecek. Ayrıca, başarılı olan arkadaşların taksilerine 'turizm dostu' logosu içeren bir stiker takılacak. Bu uygulamalar bağlı olduğunuz kooperatifin talebi ve gönüllülük esasıyla başlatılıyor. Aslında bu uygulamaların kalıcı ve sürdürülebilir olması lazım. Biz 153 Beyaz Masa'ya gelen şikâyetleri, Turizm İl Müdürlüğümüze gelen şikâyetleri de toplayıp, değerlendirerek, bundan sonraki eğitimlerde ve hatırlatmalarda esas teşkil edecek veriler olarak kullanmaya devam edeceğiz."
Yolculara Büyük Kolaylık
İGA ile dershane sayısını artırmak ve eğitimleri hızlandırmak için görüştüklerini kayden Bakan Ersoy, 2 bin 500 taksicinin eğitimini kapsayan projenin geliştirileceğini söyledi.
Eğitimler konusunda İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'nin katkıda bulunduğunu anlatan Bakan Ersoy, İstanbul Havalimanı taksilerinde uygulanacak dijital aplikasyonun çok yararlı olacağını, yolcunun araçlara bindiği zaman aplikasyona gideceği yeri yazmasının ardından ekranda alternatif güzergâhlar, fiyatlandırma ve paralı köprü ücretlerinin görülebileceğine dikkati çekti.
Bakan Ersoy açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Yolcu hangi yollardan gidebileceğini seçebiliyor. Ne kadar tutacağını ve ne kadar sürede gidebileceğini görebiliyor. Bu açıdan da çok önemli. Müşteri ve taksi memnuniyeti açısından da çok önemli. İnşallah turizm açısından ve başta İstanbul halkı açısından faydalı bir uygulama olacağını düşünüyoruz. Biz de Bakanlık olarak üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz. Bu eğitimlerin yaygınlaşması ve sonrasında da Belediyemiz ve Valiliğimizle birlikte bu eğitimlerin gönüllülük esasından çıkarılıp mecburi hale getirilmesi için gerekli resmi çalışmayı da hep beraber yürüteceğiz."
İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'ni gezen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, daha sonra turkuaz taksi ile havalimanından ayrıldı.
Yeni Turizm Anlayışı Eğitim Ağırlıklı
Taksi şoförlerine turizm bilincinin, dolayısıyla da turistlere karşı doğru tavır ve davranışların kazandırılmasını hedefleyen bu eğitim modeli dünyada bir ilk.
Taksilere özel hazırlanmış uygulama cihazları takılacak olan sistemle yolcular gidecekleri yere göre alternatif güzergâhları ve ücretleri ekranda görebilecekler. Ayrıca İstanbul tanıtım filmleri de bu uygulamada olacak ve yolculuk boyunca müşteriler bu filmleri izleyebilecek. Taksilerin takibi, şehre vardıktan sonra geriye ne zaman döndükleri veya dönmedikleri gibi taşımacılık açısından son derece önemli konular da merkezden takip edilebilecek.
Dünyanın Türkiye’ye açılan en önemli kapısı olan İstanbul Havalimanındaki taksilerde çalışmaya başlanacak programa sırasıyla; İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Tarihi Yarımada ve Beyoğlu, Taksim, Beşiktaş gibi turizm yoğunluklu bölgelerdeki duraklara kayıtlı yaklaşık 10 bin taksi şoförünün katılımı planlanıyor.
Şoförler öncelikle Havalimanı Yönetimi (İGA) tarafından çalışmaları tamamlanan SCL- 90-R Belirli Tarama Testine (psikolojik test) tabi tutulacaklar ve sonuçlarına göre de gruplandırılıp eğitim alacaklar. Bu test Taksiciler Kooperatifi tarafından da talep ediliyor.
Testlerin ardından dört aşamalı eğitim programına başlanacak. Başlıklar ise; “Davranış ve Turizm Eğitimi”, “Micro Learning (Belirli Aralıklarla Bilgilendirme)”, “Ölçme ve Değerlendirme” ve “Yaptırım Uygulama” olacak.
Eğitim programında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte sorumluluk alan paydaşlar ise İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi/Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı, İstanbul Havalimanı Yönetimi (İGA), Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ilgili Belediyeler, İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi ve taksici esnafıyla ilgili oda ve birlikler.
(19.06.2019)