BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


“YENİDEN DOĞUŞ” OPERASININ DÜNYA PRÖMİYERİ İSTANBUL’DA YAPILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Samsun Devlet Opera ve Balesi, Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılını "Yeniden Doğuş" operasıyla kutladı. 

Dünya prömiyeri İstanbul’da yapılan operaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım da katıldı. Bakan Ersoy, etkinliğin ardından yaptığı konuşmada, “Eserlerimizi yurt dışında da sergileyip operamızı uluslararası alanda kabul görür hale getireceğiz.” dedi. 

Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Yeniden Doğuş” operası, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a gitmek üzere İstanbul'dan yola çıktıkları güne atıfla, ilk kez 16 Mayıs'ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. 

Etkinliğin ardından konuşma yapan Bakan Ersoy, Milli Mücadele'nin 100. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birçok etkinlik ve proje hazırladığını söyleyerek, "Bu projelerden biri de Yeniden Doğuş operası. Açıkçası ben de sizlerle birlikte gururla ve çok büyük bir keyifle izledim. Kendilerini de tebrik ettim, takdirlerimi özellikle belirtmek istedim. Çok başarılıydılar." dedi.

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018'in Troya Yılı ilan edildiğini ve bu kapsamda Troya Operası'nın sahnelendiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz Troya Operası ile birlikte kendi operamızı, sanatımızı ve kültürümüzü yurt dışına açmaya karar verdik. Çin’de, Moskova’da Bolşoy Tiyatrosu’nda, geçen gün Tokyo’da, Japonya’da başarıyla sergiledik. Bundan sonra da sergilemeye devam edeceğiz ve her yıl Troya ve Yeniden Doğuş operası gibi, yeni bir performansı sahneleyeceğiz. Bu eserleri yurt dışında çeşitli ülkelerde sergileyip operamızı artık uluslararası alanda da kabul görür hale getireceğiz. Açıkçası biz sanatımıza, sanatçımıza ne kadar değer verirsek, onlar da sanatlarına ne kadar konsantre olursa, o kadar iyi sonuçlar alıyoruz." 

Bu çalışmaların başarılı sonuçlarının görüldüğünü anlatan Bakan Ersoy, "Bizim görevimiz onların önündeki engelleri kaldırmak, sorunlarını çözmek." dedi. Bakan Ersoy, 25 yıldır çözülemeyen, günlük sözleşmeyle çalışan sanatçılarla ilgili sorunun 2018'in Aralık ayında ele alındığını aktararak, "Cumhurbaşkanlığımızın çıkardığı bir kararnameyle aralık ayından itibaren yasal süreci başlatmış olduk. Birkaç gün önce yayınlanan yönetmelikle birlikte bu 25 yıllık sorunu tamamen çözmüş olduk. Çok geç kalınmış özlük haklarını ve gelirlerini ciddi oranda yükselttik." ifadelerini kullandı.

Uluslararası arenada yeni bir iletişim dili olarak sanatı ve kültürü kullandıklarının altını çizen Bakan Ersoy, "Onlar bizi, en çok gururlandığımız, en iyi performans gösteren temsilcilerimiz olarak layıkıyla temsil ediyorlar. Biz de onlarla gurur duyuyoruz. Onların sorunlarını çözmeye devam ediyoruz." diye konuştu. 

"Milli Mücadele'nin ilk adımının atıldığı günün 100. yılı" 

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan da etkinlikten önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ben aynı zamanda opera sanatçısıyım ama kendi temsillerimde bile bu kadar heyecan yaşamıyorum. Bugün çok özel, çok değerli bir gün. Büyük Atatürk ilk kez opera sahnesinde canlandırılacak.” değerlendirmesinde bulundu. 

Eserin, Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından günün anlam ve önemi dolayısıyla sahneye konulduğunun altını çizen Karahan, aynı temsilin 20 Mayıs'ta Samsun’da da sahneleneceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un büyük bir şans olduğunu ifade eden Karahan, "Sayın Bakanımız bize gerçekten o kadar büyük destek oluyorlar ki buradan kendilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Her zaman, her konuda, maddi ve manevi, operanın, balenin, bizlerin arkasında duruyor. O yüzden kendilerine müteşekkir olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim." diye konuştu. 

130 kişilik ekip tarafından sahnelendi

Balkan Savaşı sonrası Rumeli'den İstanbul'a göçmek zorunda bırakılan halkın hikâyesini ele alan eserde, 1. Dünya Savaşı yılları, Çanakkale Savaşı, işgal yıllarındaki İstanbul, Bandırma Vapuru ile Samsun yolculuğu, Amasya, Erzurum ve Sivas kongreleri, Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilan edilme süreci, aryalar, düetler, koro parçaları ve danslarla anlatılıyor.

Türk opera tarihinde bir ilk olan eserde, Mustafa Kemal Atatürk de ilk kez opera sahnesinde canlandırılıyor.

Atatürk rolünü, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Ali Murat Erengül üstlenirken, Zübeyde Hanım'ı Hatice Zeliha Kökcek, Fikriye Hanım'ı Eda Bingöl Gürkan, Makbule Hanım'ı Sezgi Elhüseyni, İsmet İnönü'yü Gürkan Sezgin, Rauf Orbay'ı Murat Göçken, Refet Bele'yi Cüneyt Erdoğan, Kazım Karabekir'i ise Hasan Çelik canlandırdı. Eserde ayrıca Yunusemre Kemal Sönmez, Bilal Doğan, Eray Dönmez, Hakkı Balkaş, Metin Bayram da rol aldı.

Librettosu ve bestesi Tevfik Akbaşlı'ya ait eser, bale ve orkestra sanatçılarından oluşan yaklaşık 130 kişilik ekip tarafından sahnelendi. 

Projeyi ortaya çıkaran Murat Karahan'ın sanat yönetmenliğini de yaptığı, Şahan Gürkan’ın sahneye koyduğu eserin orkestra şefliğini Serdar Yalçın üstlendi.


(17.05.2019)

  • yen10.jpeg
  • yen11.jpeg
  • yen2.jpeg
  • yen4.jpeg
  • yen5.jpeg
  • yen6.jpeg
  • yen7.jpeg
  • yen8.jpeg
  • yen9.jpeg