BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN ERSOY: "KÜLTÜR VE SANATLA BÜTÜNLEŞMİŞ TURİZM YAPMAMIZ GEREKİYOR"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Muğla’nın Fethiye ilçesine gitti. Bakan Ersoy, Telmessos Amfi Tiyatrosu’nda yaptığı incelemelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Turizm sezonunu uzatmak ve nitelikli turistleri getirmek istiyorsak, her zaman söylediğimiz gibi kültür sanatla bütünleşmiş bir turizm yapmamız gerekiyor.” diyen Bakan Ersoy, restorasyon tamamlandığında amfi tiyatronun 3 bin ila 3 bin 500 kişilik kapasiteye sahip olacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Fethiye’de AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökçan, AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Cumhur İttifakı Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Nil Hıdır ve AK Parti Fethiye Belediye Başkan Adayı Muhittin Kayabaş tarafından karşılandı. 

İlk olarak turizm sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Ersoy, esnaf ziyaretinin artından Telmessos Amfi Tiyatrosu’na giderek incelemelerde bulundu. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ersoy, nitelikli turizme geçiş hedeflerini anımsatarak, şunları kaydetti: 

“Burası Fethiye’nin tam merkezinde ve dünyada denize sıfır noktada bulunan belki de tek amfi tiyatro. Restorasyon tamamlandıktan sonra 3 bin ila 3 bin 500 kişi kapasitesiyle kültür sanat merkezi olarak kullanabileceğiz. Turizm sezonunu uzatmak ve nitelikli turistleri getirmek istiyorsak, her zaman söylediğimiz gibi kültür sanatla bütünleşmiş bir turizm yapmamız gerekiyor. İnsanların tesislerden çıkıp şehir merkezine gelmeleri, şehir merkezine turizmden gelir kazandırmaları açısından önemli. Projeyi hassasiyetle destekliyoruz. Biliyorsunuz kazı sürelerini 12 aya yayma projemiz var, ilk etapta 20 alan dâhil edilmişti. Önümüzdeki dönemlerde dâhil edilecek minimum 20 alan daha var, o projelerden birine Fethiye’deki antik tiyatroyu alacağız.”

“Birikmiş sorun kalmayacak”

Turizm bölgelerini ziyaret etmeyi sürdüreceğini vurgulayan Bakan Ersoy, “Çok sık gezeceğim, gezmem gerekiyor, işim bu. İş yapma modelim de bu, yerinde tespit edip hızlı karar veriyorum. Bana Fethiye’de söylenen sorunların Bakanlığımla ilgili kısımları çok çabuk çözülecek konular, onları hemen şimdi gündeme alacağız. Kaynakları da aktarıp hızlı bir şekilde çözümlenecek olan ihtiyaçlar. Diğer Bakanlıklarla ilgili konular için de, sektör temsilcileri projelerini hazırlasınlar, bizimle paylaşsınlar. Biz gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra, ilgili Bakan arkadaşlarımızın da katılacağı toplantılar organize edeceğiz. Birikmiş sorun kalmayacak. Kanunlara, nizama, yönetmeliklere uygun olanların hepsini çözeceğiz.” dedi.

Bakan Ersoy, kruvaziyer turizmine ilişkin atılacak adımları da şöyle anlattı: 

“Kruvaziyerin Ege’ye gelmesi ve Ege’den devam etmesi gerekiyor. O yüzden İstanbul’da ihtiyaç var. Biz İstanbul’daki liman işini bu yıl halledeceğiz. Karaköy inşallah Mayıs 2020’de hayata geçecek ama o da 3 büyük gemi alabiliyor. 5-6 gemiyi kapsayacak yeni bir limana, en geç 2021 yılında ihtiyaç var. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile beraber bunu çözeceğiz. Talep de var. Hızlı bir şekilde ihaleye çıkıp netleştireceğiz. İstanbul’u düzenleyemezseniz Ege’de başarılı olma şansınız yok. Daha sonra da Fethiye ile ilgili çalışmayı yapacağız.” 

Gazetecilerin uçuşlarla ilgili sorusu üzerine, Türk Hava Yolları ile yapılan protokolün nitelikli turizme katkısının altını çizen Bakan Ersoy, “Türkiye’de yazlık bölgeler charter destination olarak alınıyor. Yüzde 80-85 yolcu charter uçuşlarla geliyor. Burada nitelikli turiste geçiş açısından bir çalışma başlattık biliyorsunuz, geçen yılın sonunda THY ile bir protokol imzaladık. Nisan ayı itibarıyla hayata geçiyor. İlk etapta haftalık 72 sefer olacak. Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir havalimanlarına Türkiye’ye en çok yolcu tedariki sağlayan ülkelerden, tarifeli seferlere başlanıyor. Biz THY’ye bu operasyon için tanıtım desteği veriyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren THY filosuna, yeni İstanbul Havalimanı’nın da devreye girmesiyle, her yıl 50 uçak dâhil edilecek. Bu yeni gelen uçaklarla turizm destinasyonlarına direkt uçuş sayısı da artacak. 2023’e kadar 500 sefere yükseltmeyi planlıyoruz. Eylül ayında Sun Express ile de önümüzdeki yıl için bunu hayata geçireceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Bakan Ersoy ayrıca, turist sayısında yıl ortalaması ele alındığında yüzde 15’lik artış beklentisi olduğunu belirtti.

Dalaman'da ise AK Parti Belediye Başkan Adayı Muhammet Karakuş'un seçim ofisi önünde vatandaşlara hitap eden Bakan Ersoy, ziyaretlerinin yalnızca bir seçim gezisi olmadığını, bölgeye sıklıkla geleceğini söyledi. "Önemli olan var olan turizm potansiyelinin geliştirilmesi, her şeyden önce turizmin 12 aya yayılması, beraberinde tabana yayılması, gelen turistin merkeze indirilmesi." diyen Bakan Ersoy, birçok proje üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Bakan Ersoy, turizm açısından havaalanlarının yeterli olmadığını da vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Önemli olan havaalanı trafiğidir. 12 ay turizm ne kadar geliştirilirse hava trafiği de o kadar yoğunlaşır. O zaman nitelikli turist de gelmeye başlar, tarifeli seferler de gelmeye başlar. Biz zaten ilk adımı attık Dalaman'la ilgili. Türk Hava Yolları Nisan ayı itibarıyla 'business class' uçuşlarına -haftada 72 sefer- Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir Havalimanı'na seferlere başlıyor. Bazı uçuşları Dalaman'a da kaydırdık. Biliyorsunuz yine havalimanı ile birlikte Türk Hava Yollarının önündeki en büyük engel, İstanbul Havalimanı ile kalktı. Artık filosuna her yıl 50 tane yeni uçak ekliyor. Önümüzdeki seneden itibaren hava trafiğini misliyle artırıp 72 olan haftalık sefer sayısını 500'e kadar çıkaracağız. Yani 'business class' ile tarifeli sefer ile gelen konaklama dışında harcaması, gelir grubu yüksek turistleri Dalaman’a da kazandıracağız. Bunların 12 ay gelmesi için gerekli yatırım ortamını oluşturacağız. Golf sahaları, kongre merkezleri, turizm spor alanları, bunların hepsini Dalaman’da bu 5 yıllık dönem içinde yavaş yavaş hayata kazandıracağız."

Dalaman için çok daha büyük projeleri ve çok daha büyük hedefleri bulunduğunu anlatan Bakan Ersoy, öncü turizm alanlarının Dalaman’da yaratılmasını istediklerini, bunları vatandaşların ve STK’ların da görüşünü alarak hayata geçireceklerini dile getirdi.

"Turizm sürdürülebilir ve kalıcı olmalı"

Dalaman'ın parmakla gösterilen bir turizm alanı olacağını ifade eden Bakan Ersoy, "Bizim açımızdan turizmin sürdürülebilir ve kalıcı olması, tabana yayılması lazım. Dalaman’da yaşayan herkesin turizmden direkt veya dolaylı olarak bir gelir elde etmesi lazım. Bundan tarımcısı da taksicisi de esnafı da faydalanacak. Biz turizm sektörünün paydaşlarını, bütün Dalaman halkını kapsayacak şekilde projeler geliştiriyoruz." diye konuştu.

Daha sonra Ortaca ilçesine geçen Bakan Ersoy, burada da vatandaşlardan 31 Mart'ta Cumhur İttifakı Adayı MHP'li Alim Uzundemir için destek istedi. "12 ay turizm" hedeflediklerini yineleyen Bakan Ersoy, "Bu amaçla projeleri olan golf sahaları ve spor alanlarını destekliyoruz. En az 4 tane golf sahası olursa havalimanında golf ile ilgili bir hava trafiği oluşuyor. Bununla ilgili bir çalışma da başlattık." ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy daha sonra, İtalya'nın Greve in Chianti kentinde gerçekleştirilen Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı'nda "Sakin Şehir" üyeliğine kabul edilen Köyceğiz'e geçti.

Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan ile kordonda yürüyüş yapan Bakan Ersoy, vatandaşlarla selamlaşarak sohbet etti. Bakan Ersoy ve beraberindekiler ilçe hakkında Belediye Başkanı Ceylan'dan bilgi aldı. 

“Stratonikeia, ikinci bir Efes olabilir”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla’da gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret çerçevesinde, "Gladyatörler kenti" olarak bilinen, birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'ne de gitti. 

Bakan Ersoy, Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ten bilgi alan Bakan Ersoy, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden bugüne ulaşan eserleri inceledi. 

Amfi tiyatroda yürütülen çalışmaları da gözlemleyen Bakan Ersoy, antik kentin, 12 aylık kazı programına alınan ilk grupta olduğunu belirtti. Kentin 3 bin 500 yıllık tarihi bulunduğuna dikkati çeken Bakan Ersoy, "Tarihin her aşamasını durduğumuz yerden aynı anda görme şansını buluyorsunuz burada. Bir yerde M.Ö. 1500’i görürken, bir yerde M.S. 1000’i görebiliyorsunuz. Aynı anda, farklı aşamalarını da görebiliyorsunuz. Onun için Stratonikeia çok önemli bir şehir." diye konuştu.

Stratonikeia Antik Kenti'nin yaşayan bir kent olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

"Stratonikeia çok farkındalık yaratılmamış bir şehir. Aslında baktığımız zaman, Stratonikeia ikinci bir Efes olabilir. Aynı zamanda Yatağan'ın turizm kaderiyle ilgili bir değişiklik, bir farkındalık yaratabilir. Çünkü Yatağan turizmle anılan bir bölge değil, bir geçiş noktası. Özellikle kültürel ziyaret yapan, Anadolu turları yapan turistik firmaların güzergâh kapsamına alınması gereken bir nokta. Burayı birkaç yıl içerisinde yoğun ziyaretçi alacak hale getireceğiz. Burada tarihle yaşamın iç içe olabileceği, günümüz yaşamıyla da iç içe olabilecek bir ortam var. Ben köy meydanı çalışmalarını da çok beğendim. Orayı en kısa zamanda hayata geçirip  aktif hale getirilebilirsek sadece ziyaret değil, yaşam merkezi haline gelebilir. Özellikle günübirlik ziyaretçilerin saatlerce kalabileceği, dinlenebilecekleri ilginç bir ortam. Bugüne kadar gördüğüm birçok yerde böyle bir ortamı yakalayamamıştık."

“Ege Bölgesi’nin tarih ve sanat ile ayrışmasını istiyoruz”

Bakan Ersoy, Stratonikeia'ya kazı desteğinin yanı sıra tanıtım desteği vereceklerini de belirterek, "Ege Bölgesi'nin tarih ve sanatla ayrışmasını istiyoruz. Sadece deniz, kum ve güneşle değil tarihle de anılsın istiyoruz. Elimizdeki en güzel örneklerden biri burası ve biz desteğe devam edeceğiz, ilave destek de vereceğiz." dedi.

Bölgede yürütülecek çalışmalarla birkaç yıl içinde kentin çok değerli bir turizm noktasını olacağını aktaran Bakan Ersoy, bu çalışmalarla Türkiye'nin kazanacağını ifade etti.

Kazı çalışmalarında bu yıl 20 projeye destek vermeye başladıklarını anlatan hatırlatan Bakan Ersoy, her yıl 20 projenin ilave edilmesinin yanı sıra 122 yerel kazı başkanlığı tarafından çalışmaların sürdürüldüğü ören yerlerine de desteklerinin olduğunu söyledi. 

Çalışmalar kapsamında taahhüdünü yerine getiren kazı başkanlıklarına genişletilmiş destek vereceklerine işaret eden Bakan Ersoy, "Taahhüdünü çok iyi yerine getiren, dosyasını doğru kapatan kazı başkanlıklarına daha geniş bir destek paketi kapsamında birkaç tane daha çalışabilecekleri destekler vereceğiz. Kazı başkanının başarısına bağlı açıkçası. Ama zaten başarılı olmayan kazı başkanlarını da değiştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, Kent Meydanı'nda bulunan bakırcıları ve yöresel ürünler satışı yapılan tezgâhları da gezerek vatandaşlarla sohbet etti.

Programa, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, Muğla Valisi Esengül Civelek, Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, Cumhur İttifakı Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Nil Hıdır, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Filiz Karacaağaç,  AK Parti İl Başkanı Kadem Mete ve diğer ilgililer eşlik etti.

Bakan Ersoy, Marmaris’in ilk termal tesisinin açılışını yaptı

Bakan Ersoy daha sonra Netsel Marina Yat Limanı'nda esnafı ziyaret etti. Marmaris Kale Müze'de incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, yetkililerden kale ve çevresi hakkında bilgi aldı.  Marmaris'in ilk termal tesisinin termal bölümünün açılışını da gerçekleştiren Bakan Ersoy, ilçenin sadece deniz, kum ve güneş ile anılmaması gerektiğini söyledi. 

Bakan Ersoy, termal turizmin önemine değinirken, "Turizmin birinci kuralı hayal etmek ikinci kuralı da hayata geçirmektir. Marmaris ileriye gitmeli. Nicelikli turistin yanına nitelikli turist eklememiz lazım. Turizmi 12 aya yaymamız için termal turizm önemli." dedi.

AK Parti Marmaris Belediye Başkanı Adayı ve Grand Yazıcı Club Turban Otelin sahibi Serkan Yazıcı, açılışta yaptığı konuşmada, termal suların devletin ilgili kurumlarınca düzenli şekilde denetlendiğini söyledi.

“Türkiye’de turizm açısından yapılması gereken her şey yapılmalı”

Bakan Ersoy, Muğla programını turizm sektör temsilcileriyle bir araya gelerek noktaladı. 

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez turizmin stratejik sektör olarak ilan edildiğini, ilk kez sektörün içinden gelen birinin Turizm Bakanı yapıldığını hatırlatan Bakan Ersoy, kabinede yasal düzenleme isteklerini dile getirdiklerinde öncelikli olarak görüşülüp hızlı bir şekilde yasalaştırıldığını anlattı. 

"Bizim çözüm önerilerimiz sonuca bağlanıyor. Bu nedenle turizm açısından tarihi bir döneme girdik. Turizmciler olarak Türkiye'de rüzgar arkamızdan eserken, Türkiye'nin turizmle birlikte gelişeceği düşüncesi bütün Türkiye'de hâkimken bu fırsatı kaçırmadan Türkiye'de turizm açısından yapılması gereken her şey yapılmalı.” diyen Bakan Ersoy,  turizmin sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yaptık? 50 milyon turist hedefini 70 milyona, 50 milyar dolar olan turizm gelir hedefini de 70 milyar dolara taşıdık. Ben 70 milyon turist kısmında hiçbir sıkıntı görmüyorum. Bizim zorlanacağımız, 70 milyar dolarlık gelir kısmı. Bu hedeflere ulaşabilmemiz için öncelikte turizmi Türkiye'nin 81 iline yaymamız gerekiyor. Diğer illerdeki turizm potansiyellerini de ortaya çıkarmamız gerekiyor. Marmaris gibi klasikleşmiş turizm alanlarında ise durum farklı. Marmaris turizmde öncü şehirlerden biri. Turizm Türkiye'de daha konuşulmazken Marmaris'te turizm yapılıyordu. İlk tatil köyleri, ilk oteller Marmaris'te açılmıştı. Marmaris gibi yerlerde bizim hedeflerimiz başka. Burada zaten yaratılmış bir turizm potansiyeli var."

Bakan Ersoy, 3 hedefleri olduğunu ifade ederek, bunlardan ilkinin nicelikli turiste nitelikli turisti eklemek olduğunu söyledi. Nicelikli turistten vazgeçmediklerinin altını çizen Bakan Ersoy, ikinci hedeflerinin ise turizmin sezonunu 12 aya taşımak olduğunu belirtti. Bakan Ersoy, "Ne zaman toplumun tabanına turizmi yaymayı başarır, toplumun her ferdinin turizmden pay almasını sağlarsak turizm herkes için bir sektör olur. Herkes turizmi sahiplenir. Herkes turizmin gelişmesi ve sürdürülebilir olması konusunda çalışır." dedi.

Marmaris'in üçüncü büyük hedefinin ise, turisti otelden merkeze çekmek olması gerektiğini söyledi. Bakan Ersoy, belediyelerle koordineli çalışmanın önemini ise şu sözlerle anlattı: 

"İlk kez aynı dili konuşan bir Bakan ile karşı karşıyayız cümlelerini duyuyorum. Marmaris'e geldim ve adayımız Serkan Bey ile konuşunca ben de “Aynı dili konuşan bir başkanla konuştum' dedim. Tek başıma Turizm Bakanı olarak her şeyi başaramam. İlçe belediyesi de büyükşehir belediyesi de tek başına başaramaz. Hepimiz aynı dili konuştuğumuz zaman sonuca gideriz. Bu yüzden Marmaris'i şanslı görüyorum. İnşallah Serkan Başkan ile projelerini gerçekleştireceğiz. Bakanlık olarak kendi projelerimizi de ekleyeceğiz. Marmaris'in kültür sanatla daha yoğun çalışması lazım. Bakanlık olarak opera, bale, tiyatro güzel sanatlar aktiviteleri var. Şu anda Aspendos'ta Antalya'nın birçok yerinde festivaller yapıyoruz. Bunları Marmaris'te de hayata geçireceğiz. Sezon başlamadan başlayıp sezonu uzatacak şekilde devam edeceğiz. Önemli olan tesislerin içerisine turisti hapsetmek değil. Tesislerin dışına çıkması için onların keyif alacağı ortamları yaratacağız."

Bakan Ersoy, Marmaris'in aynı zamanda gastronomisiyle de konuşulan bir şehir olması gerektiğini dile getirdi. Böylece zor olanın başarılacağına işaret eden Bakan Ersoy, "Bizim hedefimiz 70 milyona gelip durmak değil. Biz 70 milyona geleceğiz. Bizim hedefimiz zaten Türkiye'yi 100 milyonlu hedeflere getirmek." diye konuştu.

Toplantıya, AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Cumhur İttifakı Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Nil Hıdır, AK Parti Marmaris Belediye Başkan adayı Serkan Yazıcı, AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, turizm sektör temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı.


(26.03.2019)

  • fet1.jpeg
  • fet10.jpeg
  • fet11.jpeg
  • fet12.jpeg
  • fet2.jpeg
  • fet3.jpeg