Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sinop’a gitti.
Bakan Ersoy, Sinop’un Karadeniz’in en şanslı illerinden biri olduğunu söyleyerek, “Burada çok ciddi turizm potansiyeli var. Sinop’un tanıtımını doğru bir plan ve program çerçevesinde geliştirmemiz gerekiyor.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kentteki ilk durağı Sinop Valiliği oldu. Vali Köksal Şakalar ve il yöneticileri ile bir araya gelen Bakan Ersoy, Sinop’ta hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi aldı.
Bakan Ersoy daha sonra AK Parti Sinop İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Teşkilata hitaben yaptığı konuşmasında, ilk kez geldiği Sinop’un Karadeniz’in en şanslı illerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, “Sinop, yaşam tarzı, huzuru ve doğasıyla Karadeniz’in Bodrum’u olarak anılıyor. Kültürel ve tarihi alt yapınız da var. Turizm açısından inanılmaz bir potansiyele sahipsiniz.” dedi.
Bakan Ersoy, araştırmaların Türkiye’nin en mutlu insanlarının yaşadığı şehir olarak Sinop’u işaret ettiğini belirterek, “Turizm her şeyden önce insan ve insan ilişkileri demektir. Bunun da en büyük paydaşları mutlu insanlar. Bu yüzden sizin turizmde çok daha iyi anılıyor olmanız lazım.” ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy, 2023 yılı turizm hedeflerinin revize edildiğini de hatırlattı ve şunları kaydetti:
“50 milyon turist hedefini 70 milyona çıkardık. Bu, turizmi bilindik yerlerin dışına taşıyarak Türkiye’nin her noktasında turizm yapmakla mümkün olacak. Biz birçok yerde potansiyel yaratmak için uğraşıyoruz ancak Sinop’ta zaten çok ciddi bir potansiyel var. Sadece tanıtımını doğru bir plan ve program çerçevesinde geliştirmemiz gerekiyor.”
“Sinop’a Gelen Turist Sayısının Artması İçin Planlarımızı Yapıyoruz”
Bakan Ersoy, Sakarya Caddesi üzerinde esnaf ziyaretlerinde bulunduktan sonra Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi’ni gezerek burada incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Sinop'un yapısı gereği Ege Bölgesi'ni yansıttığını ifade etti.
Bakan Ersoy, Sinop’un önemli bir turizm bölgesi olduğunu bir kez daha vurgulayarak, "Yeni turizm hedeflerimiz doğrultusunda Sinop'a büyük işler düşecek. Buraya gelen turist sayısının artması için gerekli planlarımızı yapıyoruz. Dönüşte hemen programlamaya geçeceğiz ve hızlı bir şekilde Sinop'un turizm gelirinin artmasına yönelik gerekli adımları atacağız." dedi.
Programına kültür merkezi açılışı ile devam eden Bakan Ersoy, Sinop’ta yapılan çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşarak şunları kaydetti:
“2018 birim fiyatıyla yaklaşık 17,5 milyon liraya mal olan bu merkezin yanında Ayancık, Erfelek ve Gerze belediyelerinin kültür merkezi, sinema ve konferans salonlarının yapımlarına da yine 2018 birim fiyatıyla yaklaşık 1,1 milyon lira ödenek desteği sunduk.
Ayrıca 2002 yılından bugüne kadar bakanlık olarak turizm amaçlı çevre düzenlemesi ve altyapı uygulamaları için Sinop’a gönderdiğimiz ödenek miktarı 6 milyon lirayı geçti.
Kültür varlıklarımız noktasında da son derece titiz ve hassas çalışmaları devam ettiriyoruz. Bugüne kadar Sinop ilinde 10 camii, 2 türbe, 1 medrese ve 2 mescidin onarımını tamamladık. Durakhan kervansarayı, Yeşilyurt Köyü ve Kemaldede camii restorasyonları da hızla devam ediyor.”
Sahip olunan arkeolojik değerlerin yalnızca yüzde 10’unun gün yüzünce çıkarıldığını ifade eden Bakan Ersoy, buna rağmen Türkiye’nin arkeolojik zenginliğinin dünyada rakipsiz olduğunu söyledi.
Bakan Ersoy, Sinop’un da Anadolu’nun medeniyetler yurdu olma özelliğinden payına düşeni aldığını ve birçok medeniyete ev sahipliği yaparak tarihi açıdan zengin bir bölge haline geldiğini söyleyerek, Türkiye genelinde yapılan kazı çalışmalarına ilişkin şunları anlattı:
“Şu an Sinop’ta sadece Balatlar Kilisesi kazı çalışmaları yapılıyor. 2018 yılında 45 günlük bir çalışma gerçekleştirildi. Türkiye genelinde yapılan kazı çalışmalarından 122’si yerli kazı başkanlıkları tarafından yürütülüyor. Bu 122 projenin maalesef büyük bir kısmı 45 ila 60 günlük kazı projeleri ile sınırlı. Biz bu kazı sürelerini uzatmak için bir proje hazırladık. İlk etapta 20 kazı yeriyle başlıyoruz. Bunları 12 aya yayıyoruz. 12 aya yaymayı kabul eden kazı başkanları ile bir protokol dahilinde, aylık izlemek koşuluyla, her ay Bakanlık olarak finansal destek vereceğiz. Aynı zamanda belli sayıda arkeolog ve sanat tarihçisi istihdamı şartı da getiriyoruz. Bununla ilgili harcamalar için de gerekli finansmanı Bakanlığımız sağlayacak.”
“Hem Yerli Hem Yabancı Turist Sayılarında Ciddi Artışlar Hedefliyoruz”
2001’de Sinop Havalimanı’nın kapatıldığını anımsatan Bakan Ersoy, 2008’de tekrar açılan ve 2017’de de terminal binası hizmete giren havalimanının yıllık 2 milyon yolcu kapasitesiyle, Sinop ve çevresi için ulaşımda önemli bir güç haline geldiğini belirtti.
Sinop’un kültür, kıyı, termal ve doğa turizmi çerçevesinde hızla geliştirileceğinin altını çizen Bakan Ersoy şu ifadeleri kullandı:
“Sinop, Türkiye Turizm Stratejileri 2023 kapsamında Batı Karadeniz Kıyı Koridoru ve eko turizm bölgeleri içerisine alındı. En önemli adımlardan biri kıyı şeridinin değerlendirilmesi olacaktır. İkinci adımımız Sinop’un doğal zenginliğine, muhteşem orman varlığına yönelik olacak. Oto karavan ve çadırlı kampingi olanaklı kılan düzenlemelerle bu muazzam doğayı bölge turizmi için bir katma değere çevireceğiz. Böylece hem yerli hem yabancı turist sayılarında ciddi artışlar yakalamayı hedefliyoruz. Bu artışla birlikte butik otel, pansiyonculuk, kırsal turizm tesislerinde de uygun planlamalarla artış sağlanacak.”
Bakan Ersoy, yeni sinema yasasına da değinerek “Türkiye’de çekilecek yerli ve yabancı filmler için Türkiye’de yapılacak harcamaların yüzde 30’una kadar olan kısmını Bakanlığımız karşılayacak. Yurt dışından çok fazla ilgi var. Bu kapsamda hayata geçireceğimiz ‘Filming in Turkey’ web portalında Sinop da mutlaka yerini alacak.” dedi.
Bakan Ersoy, seçimlerden sonra hayata geçirilmesi planlanan Turizm Geliştirme Fonu’nun da ciddi bir tanıtım bütçesi olacağını ve Sinop’un tanıtımına yönelik önemli çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi.
(17.02.2019)