Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Türkiye, 2018 yılının ilk 5 ayında 11,5 milyon turisti ağırladı. Bu bütün zamanların rekorudur.”
Bakan Numan Kurtulmuş: “Bir önceki yıla göre yüzde 30,8 artış kaydettik. Bunu yeterli görmüyoruz ve bu yıl için hedeflediğimiz 40 milyon turist rakamını da geçeceğiz, 50 milyon turist hedefimizi de revize edeceğiz.”
Bakan Kurtulmuş: “Turizm İstişare Kurulu turizm sektöründe ortaya çıkan sinerjisinin artarak devam etmesini sağlayacak ve turizm sektörüne çok ciddi bir canlılık kazandıracaktır.”
Türkiye ilk 5 ayda turizmde tüm zamanların rekorunu kırarak, 11,5 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Bir önceki yıla göre yüzde 30,8 artış kaydettiklerini ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, “Bunu yeterli görmüyoruz ve bu yıl için hedeflediğimiz 40 milyon turist rakamını da geçeceğiz, 50 milyon turist hedefimizi de revize edeceğiz.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, turizm sektörü paydaşlarını İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında bir araya getiren 'Turizm İstişare Kurulu' toplantısına katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme sonrasında düzenlenen yemekte bir konuşma yapan Bakan Numan Kurtulmuş, turizmde ilk 5 ayda elde edilen rakamların iftihar edilecek bir sonuç olduğunu söyledi.
Türkiye’de kişi başına düşen turizm gelirini artırmak üzere attıkları nitelikli adımları artıracaklarını dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin turizmde de son derece güçlü olmasını sağlayacaklarını kaydetti.
Turizm İstişare Kurulunun sektöre ciddi bir canlılık kazandıracağını da belirten Bakan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Turizm sektörünün ana paydaşları tarafından ilk adımı atılan ve gerçekleştirilecek toplantılarla belli bir seviyeye gelen, önümüzdeki süreç içerisinde de fevkalade önemli fonksiyonları icra edecek olan ‘Turizm İstişare Kurulu’ turizm sektöründe ortaya çıkan sinerjisinin artarak devam etmesini sağlayacak ve turizm sektörüne çok ciddi bir canlılık kazandıracaktır.”
Devrim Niteliğinde Adımlar Attık
Turizm sektörünün geçtiğimiz yıllarda dip noktaya vurduğunu hatırlatan Bakan Numan Kurtulmuş, turizmdeki gerilemeden sonra, 2017 yılında muhteşem bir geri dönüşün yaşandığına dikkati çekti ve geçtiğimiz yıl Türkiye'nin 32 milyon yabancı misafiri ağırladığını ve 26,5 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Bakanlığımız ve hükumetimiz geçen yıl yaşanan muhteşem geri dönüşten sonra bütün imkânları seferber ederek, sektörün ihtiyacı olan destekleri ortaya koydu. Hava taşımacılığına verilen destekler bunlardan birisidir. Bu destekleri yıl boyuna yayarak 6 bin dolardan 9 bin dolara çıkabilecek seviyelere getirdik. Düşük sezonda turist getirenlere daha yüksek teşvikler vererek, Türkiye turizminin daha güçlü bir şekilde teşvik edilmesini sağladık. Kruvaziler turizminde de 2018 ve 2019 yıllarında kişi başına 25-35-45 dolarlar seviyesinde kademelendirdiğimiz bir teşviki ortaya koyduk. Bunun da kruvaziyer turizme büyük destek sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle, otel yatırımcılarının uzun yıllardır konuştuğu otel tahsislerinin 49 yıllığına yenilenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi de gerçekleştirdik. Bu sektörümüz için devrim niteliğinde bir adımdır ve önemli bir beklentiyi karşılamış olduk. Seyahat acentalarımızda kaçak faaliyetlerin ve haksız rekabetin kaldırılması, tur ve transferler konusunda ise Bakanlığımız çalışmalarını devam ettirmektedir. 2018 yılı için turist hedefini 40 milyon olarak belirlemiştik, elde ettiğimiz veriler bu rakamı aşacağımızı göstermektedir. 2023 hedeflerimiz olan 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir hedefimizi revize etme imkânına kavuşacağız."
Türkiye Ekonomisi Hızla Büyüyor
Türkiye ekonomisinin büyüme hızıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Numan Kurtulmuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Türkiye geçtiğimiz yıl ekonomik büyüme rakamları bakımından dünya birincisi oldu. G-20 ülkeleri arasında Türkiye 7,4 büyüme rakamıyla fevkalade önemli bir gelişmeyi kaydetti. Ekonomik standartları bizden çok daha ileri olan ülkelerin bizim çok gerimizde kalkınma hızlarına sahip olduğunu göz önünde bulundurursak, Türkiye’nin bu büyümesinin önemli bir gelişme olduğunu vurgulamak gerekir. Bu yıl içinde en az yüzde 6 seviyesinde bir büyüme ile Türkiye önemli bir noktaya ulaşacaktır. Türkiye’de işsizlik oranları geçtiğimiz ay itibariyle 10,1 seviyesine düşmüştür. Tüketici güven endeksi bakımından da haziran ayında yüzde 0,6 oranında bir iyileşme uzun aylar sonra gördüğümüz önemli bir iyileşmedir. Türkiye’nin genel ekonomik durum beklentisi ise Merkez Bankası ve TUİK tarafından yapılan ortak anket sonucunda, beklentiler bakımından, yüzde 1,4 seviyelerinde iyileşme doğrultusundadır. Bu da Türkiye ekonomisi için önemli bir gelişmedir. Mayıs ayındaki ihracatımızın yüzde 12,2 artarak, yaklaşık 14 milyar dolarlık bir ihracat seviyesine ulaşmamız sevindiricidir. Fabrikalarımızda kapasite kullanım oranları yüzde 85 seviyelerindedir. Türkiye yeni yatırımlar yapacak seviyeye gelmiştir ve ekonomimiz artık kendisini yenileyerek, üst teknolojilere geçerek daha ileriye gitmek mecburiyetindir.”
(21.06.2018)