Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “İstanbul’daki tek bir mezar taşı bile bize çok şey anlatır. Bu şehirde hangi köşeye bakarsanız bakın mutlaka bir güzel eser görürsünüz.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı, yedi tepesinden adalarına, birbirinden güzel ve geçmişe tanıklık etmiş tarihi yapılarından şehrin renkli yapısını ortaya koyan sosyal hayatına kadar İstanbul’un kimliğini oluşturan tüm unsurları İstanbul Kültür Çalıştayı’nda masaya yatıracak.
İstanbul'un tarihi, sosyal ve kültürel birikiminin tüm yönleriyle ele alınacağı Çalıştay, 11-12 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un yapacağı Çalıştay’da, 11 ayrı komisyonda ülkemizin önde gelen 215 ilim, fikir, kültür, düşünce insanı İstanbul’un kültürünün dünü, bugünü ve geleceğini konuşacak.
İstanbul’un, camileriyle, türbeleriyle, su kemerleriyle, tarihi anıtlarıyla, antik yapılarıyla büyük bir çeşitliliği barındırdığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “İstanbul’daki tek bir mezar taşı bile bize çok şey anlatır. Bu şehirde hangi köşeye bakarsanız bakın mutlaka bir güzel eser görürsünüz.” dedi.
Dünyanın hiçbir yerinde medeniyetleri İstanbul’daki gibi kucaklayan, kültürel olarak diri duran bir yer olmadığını aktaran Bakan Numan Kurtulmuş, “Napolyon’un dediği gibi dünya bir tek ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu. Sultan Ahmet Meydanı'nda, yüzünüzü denize doğru dönerek sağ tarafınızda baktığınızda Büyük Osmanlı İslam Medeniyeti’nin şaheseri Sultan Ahmet Camii’ni, sol tarafına baktığınızda İslam öncesi dönemin en önemli başyapıtlarından biri olan Ayasofya’yı görürsünüz. Ve sanki her ikisi birbiriyle konuşuyor, birbiriyle anlaşıyor ve birbirine bir şey anlatıyor gibiler. Böylesine büyük bir zenginliği dünyanın başka hiçbir yerinde bulamazsınız.” ifadelerini kullandı.
Şehrin kültürel geleceğinin, "İstanbullu Olmak: Şehir, Kimlik, Şuur", "İstanbul: Mimari Miras", "İstanbul'un Kültürel Ortak Yönetimi: Yerel, Ulusal, Küresel", "İstanbul'u Tasarlamak: 2023'ten 2053'e", "İstanbul: Kültür ve Diplomasi", "İstanbul: İnsanlar", "İstanbul: Edebiyat", "İstanbul: Sanat", "İstanbul: Gündelik Yaşam", "İstanbul: Kültürel Mekanlar", "İstanbul: Yayıncılık Kültürü" ana konu başlıkları altında ele Çalıştay’ın sonunda 11 komisyondan çıkan öneriler, “İstanbul Kültür Çalıştayı Sonuç Raporu”nda toplanacak.
Çalıştayda ayrıca, kültürel mekanlar ve yayıncılık kültürü bağlamında İstanbul'un geleneksel ve güncel haritaları da çıkarılacak.
(10.05.2018)