Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Astana süreci ve onun arkasından gelişen Soçi müzakereleri Cenevre’ye alternatif olarak değil Cenevre müzakerelerini destekleyecek bir süreç olarak Rusya’nın Türkiye’nin ve İran’ın ortak inisiyatifiyle bu noktaya kadar gelmiştir.”
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Yunus Emre Enstitüsü’nün Moskova’daki kültür merkezinin açılışını yaptı.
Bakan Numan Kurtulmuş, açılışta yaptığı konuşmada Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkiye’nin yurtdışındaki yumuşak güç unsurlarından biri olduğunu söyledi.
Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkiye için bir kültür diplomasisi aracı olduğunu ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, “Astana’dan Saraybosna’ya, Hartum’dan Moskova’ya kadar, dünyanın dört bir tarafında hacim olarak küçük ancak nitelik olarak büyük binalarda Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin kültürel diplomasisinin en önemli unsurlarından birisi olarak faaliyet gösteriyor.” dedi.
Moskova’da açılan Moskova Yunus Emre Enstitüsü Türk Kültür Merkezi'nin, Türk ve Rus halklarını birbirlerine yakınlaştıracağını vurgulayan Bakan Kurtulmuş, “İyi niyetle ve samimiyetle atılmış bu adım karşısında buradan yüzlerce, belki binlerce Rus dostumuz güzel Türkçe öğrenmiş, Türkiye’nin kültürünü benimsemiş, bizim birer kültür elçimiz olarak Rusya’da varlıklarını sürdürecekler.” şeklinde konuştu.
Türkiye ve Rusya’nın aynı coğrafyayı paylaşmanın verdiği önemli imkanlara sahip olduğunu ifade eden Bakan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Karadeniz’de gerçekleştirilecek iş birlikleri her alanı kapsamaktadır. Ayrıca özellikle enerji diplomasisi üzerinden Türkiye ve Rusya arasında çok büyük bir ekonomik potansiyelin olduğu açıktır. Ayrıca Kafkaslar üzerinden geliştirilecek çok yakın siyasi ve ekonomik işbirliği alanı mevcuttur. Yine bölgesel sorunların çözülmesi noktasında her ne kadar bazı farklılıklar hala mevcutsa da ortak noktalarda çözüm üretebilme iradesi her iki tarafta da mevcuttur.”
Suriye sorununun çözümü konusunda Türkiye, Rusya ve İran’’ın gerçekleştirdiği Astana ve Soçi görüşmelerine de değinen Bakan Numan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:
“Astana süreci ve onun arkasından gelişen Soçi müzakereleri Cenevre’ye alternatif olarak değil Cenevre müzakerelerini destekleyecek bir süreç olarak Rusya’nın Türkiye’nin ve İran’ın ortak bir inisiyatifiyle bu noktaya kadar gelmiştir. Ekonomik ve siyasi meselelerimizin her ülkenin ortak menfaatleri doğrultusunda çözülebilecek ortak bir ekonomik ve siyasi gündeme sahip olduğumuzu ifade etmek isterim.”
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş açılışın ardından, Rusya’nın eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov anısına merkezde açılan fotoğraf sergisini gezdi.
Bakan Kurtulmuş, daha sonra da Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’ni de (RIAC) ziyaret ederek, buradaki Rus uzmanlara Türk ekonomisi ve siyasetine ilişkin açıklamalarda bulundu.
(14.03.2018)