Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: "Tarih boyunca önemli mücadele alanlarından birisi de oryantalistlerin İslam dünyasını bir şekilde içeriden dönüştürme, İslami ilimler başta olmak üzere birçok alanda sokmuş oldukları birtakım fikirlerle rotasından saptırma girişimleridir"
Bakan Kurtulmuş: "İşte (Prof. Dr.) Fuat Sezgin Bey, böyle bir geleneğe karşı, İslam'ın bilime, teknolojiye yapmış olduğu katkıları kendi perspektifimizden ele alabilen nadir bir şahsiyet olarak Batı dünyasındaki bu oryantalist çalışmalara da ciddi şekilde meydan okumuş ve burada da haklı bir ün sahibi olmuştur"
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, tarih boyunca önemli mücadele alanlarından birisinin de oryantalistlerin İslam dünyasını bir şekilde içeriden dönüştürme, İslami ilimler başta olmak üzere birçok alanda sokmuş oldukları birtakım fikirlerle rotasından saptırma girişimleri olduğunu belirterek, "İşte (Prof. Dr.) Fuat Sezgin Bey, böyle bir geleneğe karşı, İslam'ın bilime, teknolojiye yapmış olduğu katkıları kendi perspektifimizden ele alabilen nadir bir şahsiyet olarak Batı dünyasındaki bu oryantalist çalışmalara da ciddi şekilde meydan okumuş ve burada da haklı bir ün sahibi olmuştur." dedi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) 8. Olağan Genel Kurulu, Gülhane Parkı'ndaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, kütüphane ve müzenin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Uzun asırlar boyunca sadece savaş meydanlarında medeniyetimize karşı yapılan birtakım saldırıları göğüslemenin dışında önemli mücadeleler verildiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Tarih boyunca önemli mücadele alanlarından birisi de oryantalistlerin İslam dünyasını bir şekilde içeriden dönüştürme, İslami ilimler başta olmak üzere birçok alanda sokmuş oldukları birtakım fikirlerle rotasından saptırma girişimleridir. Ne yazık ki asırlar boyunca bu oryantalist bakış açısı Müslüman dünyasında da birtakım çevreler tarafından ciddi şekilde takip edilmiş, benimsenmiş ve İslam dünyasının kendisine olan güveninin azalmasına, bilim alanında da son derece ciddi yanlışlıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur. İşte Fuat Sezgin Bey, böyle bir geleneğe karşı, İslam'ın bilime, teknolojiye yapmış olduğu katkıları kendi perspektifimizden ele alabilen nadir bir şahsiyet olarak Batı dünyasındaki bu oryantalist çalışmalara da ciddi şekilde meydan okumuş ve burada da haklı bir ün sahibi olmuştur. Tabiri caizse Mevlana'nın dediği gibi, pergelin bir ucu daima kendi medeniyetimizde, kendi geleneklerimizde olmuş, pergelin diğer ucu da Batı dünyasında, belki de Batı'yı Batılılardan da iyi tanıyan bir perspektife ve müktesebata sahip olmuştur." şeklinde konuştu.
"Tüm tecrübe, bilgi ve birikimi yeniden bu topraklara getirmesi, yeniden bu coğrafyada pergelin merkezine bilgileri aktarması nasip oldu." diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Bu her kula ömrü hayatında nasip olmayacak bir bahtiyarlıktır. İşin ilmi tarafı bir tarafa bir de tecrübe tarafı var. Hem ilim dünyasındaki tecrübeleri hem de orada birebir yaşamış olduğu, büyük ilim adamlarıyla yaşamış olduğu münasebetlerinin, hocamız da uygun görürse, kayıt altına alınmasının bu vakfın önemli vazifelerinden olması gerektiğini düşünüyorum. Bunları da sonra bir otobiyografi olarak basılı hale getirmek, TRT Genel Müdürümüz de bunu belki TRT'nin değerli bir belgeseli şeklinde dönüştürme imkanı olur. Eğer böyle bir çabayı da vakfımız ortaya koyabilirse bugünün önemli kazançlardan birisi olur."
Genel kurulda vakfın mütevelli heyeti başkanlığına yeniden Mecit Çetinkaya seçildi.
Genel kurula, Ursula Sezgin, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, mütevelli heyeti üyeleri ve öğrenciler katıldı.
(Kaynak: Anadolu Ajansı)
(16.02.2018)