BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


SENFONİK ORKESTRA EŞLİĞİNDE SULTANİ ŞİİRLER “AHENG-İ HÜMAYÛN”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Genç kardeşlerimizin içerisinden nice Avniler, Muradiler, Selimiler çıksın. Onlar da gönülleri ile dillerindeki ahengi oluşturarak asırlar sonrasına sözler söylesinler.”

Bakan Kurtulmuş: “Osmanlı döktürdüğü toplarından, savaş tekniklerini en üst noktaya çıkarmış bir medeniyetten ibaret değildir. Bunun ötesinde düşüncesini, sözünü, sözünün ortaya çıkarmış olduğu gücü en iyi şekilde kullanabilen ve bu anlamda gönlündekini, zihnindekini gayet güzel bir şekilde ifade edebilen büyük bir medeniyettir.”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Osmanlı padişahlarının edebi ve kültürel yönlerinin gelecek nesillere aktarılması, ecdadın eserlerinin tanıtılması ve anlaşılmasını sağlamak amacıyla Esenler Belediyesince oluşturulan “Aheng-i Hümayûn” albümünün tanıtım gecesine katıldı. 

Fatih Sultan Mehmet, 2. Beyazid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan 3. Murad, Sultan 1. Ahmed, Sultan 2. Osman, Sultan 3. Ahmed ve Sultan 3. Selim’in şiirlerinin senfonik orkestra eşliğinde seslendirildiği albümün İstanbul Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen tanıtım gecesinde konuşan Bakan Kurtulmuş, Osmanlı’nın medeniyette öncü role sahip olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’de büyük sanatçıların neden yetiştirilemediği tartışmasının aslında dil ile kalbin neden bir ahenk içerisinde tutulamadığı anlamında bir eleştiriyi de barındırdığını ifade eden Bakan Kurtulmuş, “Genç kardeşlerimizin içerisinden nice Avniler, Muradiler, Selimiler çıksın. Onlar da gönülleri ile dillerindeki ahengi oluşturarak asırlar sonrasına sözler söylesinler.” dedi.

Bakanlık olarak belediyelerin kültürel katkılarını yakından takip ettiklerine dikkati çeken Bakan Kurtulmuş, Esenler Belediyesinin düzenlediği bu etkinlik ile belediyeciliğin sadece alt ve üst yapı faaliyetlerinden ibaret olmadığını, kültür, sanat, şehir ve sözün buluşması olduğunu gösterdiğini dile getirdi. 


Sözün en iyi söylendiği, ahenk içerisinde ifade edildiği şiirin, sanatın zirve formlarından birisi olduğunu belirten Bakan Kurtulmuş, ahengin aslında evrenin ve insanın yaradılışındaki şiirsel dengeye de işaret ettiğini kaydetti. 


Sözlerini güçlü bir şekilde ortaya koyan medeniyetlerin yollarına güçlü bir şekilde devam ettiklerini söyleyen Bakan Kurtulmuş, Osmanlı'nın fiziki bazı güçlerden ibaret olmadığını anlattığı sözlerine şöyle devam etti: 

“Büyük medeniyetlerimizden biri olan Osmanlı İmparatorluğunu ortaya çıkaran medeniyet şüphesiz sadece fiziki bazı güçlerden ibaret değildir. Osmanlı döktürdüğü toplarından, savaş tekniklerini en üst noktaya çıkarmış bir medeniyetten ibaret değildir. Bunun ötesinde düşüncesini, sözünü, sözünün ortaya çıkarmış olduğu gücü en iyi şekilde kullanabilen ve bu anlamda gönlündekini, zihnindekini gayet güzel bir şekilde ifade edebilen büyük bir medeniyettir. Osmanlı medeniyette hep öncü olmuştur.”

Osmanlı sultanlarının sadece birer büyük siyaset dehası ve askeri deha olmasının yanı sıra söz, gönül ehli olabilmiş sultanlar olduğunun da altını çizen Bakan Kurtulmuş, “Her birinin mutlaka el sanatları bakımından bir ya da birkaç maharetinin ve yabancı dilin yanında dildeki hakimiyetlerini en güzel şekilde ifade edebildikleri şiirleri vardır.  Osmanlı sultanları büyük bir terbiye almış, büyük bir üstadın önünde oturmuş ve gönül nasıl konuşturulur onu öğrenmiş gönül ehlidir aynı zamanda. Bugün karşımıza devasa bir külliyat olarak gelen her birisi bir büyük ses, ahenk şaheseri olan nice şiirler ulaşmıştır.” dedi.

(27.01.2018)

  • 1.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg
  • 13.jpg
  • 14.jpg
  • 15.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg