Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Bu toprakların içinde iyiye güzele doğruya dair kim ne söylemişse hepsinin birikimini milli birikimimizin parçası olarak görmek, anlamak ve anlatmak durumundayız.”
Bakan Numan Kurtulmuş: “Bu coğrafya dünyanın en büyük arşividir, kim ne istiyorsa bu arşivde kendisine ait bir şey bulma ihtimali vardır.”
Bakan Numan Kurtulmuş: “Kültürel mirasın tamamı tahayyül dünyasının ürünüdür. Tahayyülü doğru olmayanların ortaya çıkardığı eserler de asla kalıcı olmaz. Tahayyül dünyasını yeniden canlandırmamız lazım.”
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Bakanlığının Antalya’da gerçekleştirdiği yıllık değerlendirme toplantısına katıldı.
Bakan Numan Kurtulmuş, toplantıda birim amirlerini kendi genel müdürlükleriyle ilgili sunumlarını dinledi.
Sunumların ardından kısa bir konuşma yapan Bakan Numan Kurtulmuş, iki asırdır bu topraklarda devam eden ve Batı taklitçiliği şeklinde karşılık bulan kültürel yozlaşmaya değindi. Bakan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“İki asırdır Batı taklitçiliği anlayışıyla şekillenen Türk modernleşmesi dünya tarihindeki yakın tarihteki en sancılı, en anlamsız ve sonuç vermeyen bir modernleşme olmuştur. Kabukta, şekilde bir değişimi, kültür alanına, sanat alanına hatta günlük hayata indirgeyebilmek için maalesef ciddi bir şekilde de bu anlayış üzerinden toplum yeniden formatlanmaya çalışılmıştır.”
Troia’dan Osmanlı’ya birçok medeniyetin hayat bulduğu Anadolu topraklarında ortaya çıkan her eserin, sesin, kültürel birikime ait ne varsa her öğenin milli kültürün bir parçası olduğunu aktaran Bakan Kurtulmuş, “Bu toprakların içinde iyiye güzele doğruya dair kim ne söylemişse hepsinin birikimini milli birikimimizin parçası olarak görmek, anlamak ve anlatmak durumundayız. Bu coğrafya dünyanın en büyük arşividir, kim ne istiyorsa bu arşivde kendisine ait bir şey bulma ihtimali vardır.” dedi.
Milletin, sınırlandırılmamış tahayyül dünyasıyla kendi kültürünü üretebileceğini vurgulayan Bakan Kurtulmuş, şöyle davam etti:
“200 yıldır yanlış bir kodlamayla kültürü devlet işi olarak gören anlayışa inat biz kültürü devletlü bir alan olarak görmüyoruz. Kültür millete ait bir alandır. Biz milletin zihnindeki bu kayıtları, bu kısıtları ortadan kaldırdığımız zaman zaten su kendi çatlağını bulur, kendi tabii mecrası içerisinde akar. Biz milletimizin zihnine vurulan bu prangaları çözmekle yükümlü olan devlet kurumuyuz. Milletin kendi kültürünü üreteceğini çok iyi biliyoruz. Kültürel mirasın tamamı tahayyül dünyasının ürünüdür. Tahayyülü doğru olmayanların ortaya çıkardığı eserler de asla kalıcı olmaz. Tahayyül dünyasını yeniden canlandırmamız lazım”
Her kültürün kendi öz benliğiyle var olabileceğini ve yarına kalabileceğini vurgulayan Bakan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:
“Başkasına özenen bir şey ne kadar iyi olduğunu zannederse zannetsin hep taklittir. Kendisi olan bir şey ise hep özgün olarak kalır ve hep daha iyiye doğru evrilme potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla biz evrensel olan kültürel değerlerin tamamına eyvallah diyerek Anadolu toprakları içerisindeki bu özgün kültürümüzü daha da ileriye götüreceğiz daha da güçlendireceğiz. Milli kültürel bağımsızlıktan anladığımız budur. ”
(14.01.2018)