BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


“SİYASETİN DİLİ BAŞKADIR TURİZMİN DİLİ BAŞKA”

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Türkiye 2016 yılının zorluklarını geride bırakmış 2017 yılının ilk 10 ayındaki performansıyla da tabiri caizse dip noktadan yükselişe doğru geçtiğini göstermiştir."

Bakan Kurtulmuş: “Roma’da olandan daha çok eski Roma eseri, Yunanistan’da olduğundan daha fazla Helenistik dönem eserine sahip olan bir ülkeyiz.”


Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bu yıl “Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği” başlığıyla düzenlenen 7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’ne katıldı.

Antalya’da  yapılan Kongrenin açılışında konuşan Bakan Numan Kurtulmuş, Türk turizminin zor bir dönemi geride bıraktığını ve yeniden yükselişe geçtiğini vurguladı.

“Türkiye 2016 yılının zorluklarını geride bırakmış 2017 yılının ilk 10 ayındaki performansıyla da tabiri caizse dip noktadan yükselişe doğru geçtiğini göstermiştir.” diyen Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Önümüzde zor ama birlikte çalıştığımız takdirde omuz omuza yan yana bu mücadeleyi sürdürdüğümüz takdirde sonuç alabileceğimiz son derece önemli yıllar duruyor. 2017 ve arkasından gelecek olan yılların, 2023’e kadar olan süreç Türkiye ekonomisi açısından önemli olduğu gibi Türkiye turizmi bakımından da fevkalade önemlidir. Turizm sektörü hem ekonomik kalkınmanın motor gücüdür hem de önemli bir şekilde istihdam geliştiren bir sektördür.” 

Turizm sektörünün dünya ölçeğinde ekonomik gelişmeye katkısının yaklaşık yüzde 4 civarında olduğunu aktaran Bakan Numan Kurtulmuş, önümüzdeki on yıllarda dünyadaki diğer sektörlerle kıyaslandığında turizm sektörünün ekonomik gelişmeye katkısının artarak devam edeceğini belirtti.

Bakan Kurtulmuş, Türkiye’nin devasa turizm pastasından yeterince pay alması gerektiğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:
“Türkiye, her yerinde ayrı güzelliklerle karşımıza çıkan doğası, on bin yıllık belki de daha da geriye giden geçmişi, Troya’dan Osmanlı’ya kadar uzanan çok büyük kültürleri, medeniyetleri bir arada tutan gücü dolaysıyla  önemli bir ülkedir ve turizm pastasından çok daha fazla pay alabilmesi mümkündür.”

Yılın ilk on ayına ait turizm verilerini hatırlatan Bakan Kurtulmuş, 2017’nin Ocak-Ekim döneminde Türkiye’ye 29.1 milyon turist geldiğini, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 28’lik bir artış olduğunu ifade etti. 

Türkiye’nin turizmdeki başarısının sadece turist sayısıyla ölçülemeyeceğini söyleyen Bakan Kurtulmuş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Turist sayısının yanında turizm gelirinin de önemli olduğunu ifade etmek isterim. Bizim hedefimiz şu anda 664 dolar olan kişi başına düşen turizm harcamasının ortalama bin dolar seviyesine çıkarılmasıdır. Bunun için de 2023 yılını hedef olarak karşımıza koyuyoruz.”

Turizm verileri ışığında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasına bakıldığında Rusya’nın birinci Almanya’nın ise ikinci olduğunu söyleyen Bakan Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Avrupa’daki geçtiğimiz seçimler sırasında Türkiye’ye karşı kullanılan siyaset dilini eğer göz önünde bulundurursak Türkiye’ye gelen  3 milyon 336 bin Alman turistin gelmemesi gerekir. O kadar yüksek perdeden ‘Sakın Türkiye’ye gitmeyin, güvenli bir ülke değildir’ sözü söylendi ki Alman turistlerin, Alman vatandaşların bundan etkilenmesi gerekirdi. Ancak hep söylediğimiz bir şey bir kez daha ortaya çıktı. Siyasetin dili başkadır, turizmin dili başkadır.” 

Turizmin stratejik bir sektör olduğunu  aktaran Bakan Numan Kurtulmuş, “ Turizm sıradan bir sektör değil, ‘Nasılsa var devam ediyor’ diyebileceğimiz bir sektör değil. Burada ifade edildiği gibi  ‘Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği’ anlayışı içerisinde turizm sektörünü stratejik bir sektör olarak görmek mecburiyetindeyiz.” dedi. 

Turizmde ürün ve pazar çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğunu, Türkiye’nin her köşesinde farklı güzellikler bulunduğunu vurgulayan Bakan Kurtulmuş, tanıtım alanında her yıl Türkiye’nin farklı bir zenginliğinin ortaya çıkarılacağını aktardı ve şunları söyledi:

“Roma’da olandan daha çok eski Roma eseri, Yunanistan’da olduğundan daha fazla Helenistik dönem eserine sahip olan bir ülkeyiz. Bir tarafında Göbeklitepe, bir tarafta Mevlana’nın herkesi kucaklayan öğretisinin merkezi Konya bir tarafta Meryem Ana. Böylesine büyük bir zenginlik dünyanın hiçbir yerinde yoktur.”

Turizmin geleceğinin iyi bir şekilde planlanması ve teknolojinin çok iyi kullanılması gerektiğini belirten Numan Kurtulmuş, değişen dönüşen dünyada farklı turizm türlerinin değerlendirilmesinin önemine de değindi.

Bakan Kurtulmuş, “İnsanoğlunun çoğunun modern dünyadan kaçtığı bir dönemde yaşıyoruz. Çok zengin insanların o büyük şehirlerin gökdelenleri arasında yüksek teknolojinin baş döndürücü hızı arasında yaşarken senenin hiç olmazsa belli dönemlerinde bundan kaçarak daha basit yaşayacak bir takım turistik imkanlarla karşı karşıya kalmak istediğini de unutmayalım.” diye konuştu.
(30.11.2017)

  • 1 (3).jpeg
  • 1 (4).jpeg
  • 1 (5).jpeg
  • 1 (6).jpeg
  • 1 (7).jpeg
  • 1 (8).jpeg
  • 1 (9).jpeg