Kültür ve Turizm Bakanlığının cam negatif koleksiyonunun seçkin örnekleri, “Cam Negatiflerde İstanbul’un İzleri: İmparatorluktan Cumhuriyete” isimli sergi ile Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Siyah-beyaz fotoğraflarda eski İstanbul’un anlatıldığı serginin açılışını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman yaptı.
Sergide ayrıca, Osmanlı başkenti İsttanbul’u görkemli kentsel mekanlar, donatılar arasından ve günlük hayatın içinden belgeleyen çarpıcı görüntüler eşliğinde tekrar gündeme getiren ve sergiyle aynı ismi taşıyan kitabın da tanıtımı yapıldı.
Bakan Yardımcısı Yayman, açılışta yaptığı konuşmada İstanbul’a her şeyin çok yakıştığını ama en çok da kültür, sanat ve şehrin hafızasını ortaya çıkaracak çalışmaların, edebi metinlerin, şiirlerin yakıştığını vurguladı.
Şehirlerin hafızasına yönelik çalışmaların çok önemli olduğunu belirten Yayman, bu gibi çalışmaların şehrin hafızasını canlı tutmakta büyük rol oynadığını aktardı ve şunları söyledi:
“Biz şehrin nereden nereye geldiğini bilmezsek, şehirleri adına uygun bir şekilde yani ‘medine’ yaşanabilir yer, medeniyetin olduğu yer haline getirmezsek problem yaşarız. Günümüzde de en çok tartışma konularından bir tanesi şehrin hafızası, kimliği ve şehir hayatının, geleneklerimizin, ananelerimizin devam ettirilmesi. Bu kitapta sadece İstanbul’un resimleri değil, İstanbul’un gündelik yaşamı, gündelik hayatındaki ritmi, toplumsal hadiselerdeki hali yer alıyor.”
Fotoğraflar vasıtasıyla sadece İstanbul’un yakın tarihine tanıklık etmekle kalmayıp aynı zamanda Osmanlı yaşam kültürünün konutlara, sokak ya da parklara, eğlence yerlerine hatta tabelalara yansıyan kimi inceliklerini yeniden hatırlatan sergi, 19 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak.
(14.11.207)