Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: "Atatürk Kültür Merkezimiz, sadece birtakım elitlerin geldiği, ziyaret ettiği, oradaki sanatsal, kültürel etkinliklerden istifade ettiği bir seçkinler mekânı olmayacak. AKM, toplumun bütün kesimlerinin oradaki kültürel etkinliklerin içinde yer alacağı, az evvel ifade edildiği gibi, dışarıdaki devasa görüntüyü ortaya koyan cephesiyle, içerideki etkinliği herkesin seyredebileceği bir büyük kültür merkezi olacak"
Bakan Kurtulmuş: "Bizim buradan tavsiyemiz şudur, AKM ile ilgili geçmiş dönemde bazı eleştiriler, bazı spekülasyonlar yapıldı. Ben hiç kimsenin AKM konusuna ideolojik, şartlı ve yanlı yaklaşmamasını tavsiye ederim. Bütün Türkiye'nin övünç duyacağız, hepimizin gerçekten önünden kıvançla geçeceğimiz, içerisinde son derece güzel etkinlikleri takip edeceğimiz Türkiye'nin medarı iftiharı bir projemiz olacak"
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Atatürk Kültür Merkezimiz, sadece birtakım elitlerin geldiği, ziyaret ettiği, oradaki sanatsal, kültürel etkinliklerden istifade ettiği bir seçkinler mekânı olmayacak. AKM, toplumun bütün kesimlerinin oradaki kültürel etkinliklerin içinde yer alacağı, az evvel ifade edildiği gibi, dışarıdaki devasa görüntüyü ortaya koyan cephesiyle, içerideki etkinliği herkesin seyredebileceği bir büyük kültür merkezi olacak." dedi.
Bakan Kurtulmuş, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Atatürk Kültür Merkezi Projesi" tanıtım programında yaptığı konuşmada, bugün sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin tarihi bir gün yaşadığını ifade etti.
Uzun süredir konuşulan AKM'nin yenilenmesi projesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tüm Türkiye ve dünya kamuoyuna tanıtılacağını dile getiren Kurtulmuş, salonda bulunan gençlere tavsiyede bulunarak, "Onun için projenin detaylarıyla ilgili konuşacak değilim ancak şunu en baştan ifade etmek isterim; bu bir tanıtım toplantısı olduğu için genç kardeşlerimin heyecanını anlıyorum.
Cumhurbaşkanımız çıkınca burada çeşitli sloganlar da söyleyeceğinizi biliyorum. Eğer müsaade ederseniz bugün bunu bir sanatsal etkinlik olarak görelim. Tabii ki bu projeyle ilgili alkışlayacağız, tebriklerimizi, teşekkürlerimizi açık bir şekilde göstereceğiz. Ama müsaade ederseniz fazla sloganlarla da Cumhurbaşkanımızın konuşmasını kesmemenizi tavsiye ediyorum." diye konuştu.
Bakan Kurtulmuş, AKM'nin yenilendiğini, merkezin kendi şartları, dönemi içerisinde önemli bir proje olduğunu belirterek, İstanbul'un son derece önemli bir binası olduğunu aktardı.
Ancak binaların da insanlar gibi ömürlerinin olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"AKM yoruldu, yaşlandı artık günün icaplarını yerine getiremez hale geldi. Onun için yeni bir binaya ihtiyaç var. AKM'nin yenilenmesine ihtiyaç var. Bundan dolayı uzun bir hazırlık döneminden böylesine güzel bir projeyle Türkiye kamuoyunun karşısına çıkıyoruz ve AKM'yi yeniliyoruz. İnşallah 2019'da da bitirerek içindeki ilk töreni, ilk toplantıyı, konseri yapacağız. Yeni AKM'nin modern çizgiler taşıması, kendine özgü birtakım çizgiler taşıması kaçınılmazdır. Onun için AKM'nin yeni binasının Türkiye için bir övünç projesi olacağını biliyoruz. Bizim buradan tavsiyemiz şudur, AKM ile ilgili geçmiş dönemde bazı eleştiriler, bazı spekülasyonlar yapıldı. Ben hiç kimsenin AKM konusuna ideolojik, şartlı ve yanlı yaklaşmamasını tavsiye ederim. Bütün Türkiye'nin övünç duyacağı, hepimizin gerçekten önünden kıvançla geçeceğimiz, içerisinde son derece güzel etkinlikleri takip edeceğimiz Türkiye'nin medarı iftiharı bir projemiz olacak. Günün şartlarına uygun şekilde Atatürk Kültür Merkezi bir kültür ve sanat merkezi haline gelecek."
"AKM'nin Mimarisinde Kullanılacak Tüm Malzeme Yerli Olacak"
Bakan Kurtulmuş, bu yapının birkaç tane temel özelliği olduğunu dile getirerek, birincisinin şehirle ve önündeki Taksim Meydanı ile uyumlu, onunla bütünleşmiş olan hali olduğunu kaydetti.
Bu anlamda hem Taksim Meydanı'nın değerini artıracağını hem de meydanın varlığının AKM'ye önemli özellikler kazandıracağını ifade eden Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burası sadece bir opera binası değil, az evvel görüntülerinde de gördüğünüz gibi bir kültür merkezi, çeşitli etkinliklerin yapılacağı farklı salonları olan tabiri caizse bir kültür vahası olacak. Yine bu binanın, bu kompleksin en temel özelliklerinden birisi hem estetik olması hem de fonksiyonel olması. Gerçekten önünde herkesin gelip resim çektireceği bir bina olacak. Estetik değeri çok yüksek olacak ama aynı zamanda çeşitli salonlarıyla farklı sanatsal etkinlikleri eş zamanlı olarak yapabilecek çok fonksiyonlu olan bir binaya sahip olacağız. Yine bu binanın en temel özelliklerinden birisi mimarisinden, kullanılan en detaylı malzemesine kadar hepsinin yerli malzeme olmasıdır, milli olmasıdır. Buna bu özelliğiyle yerli ve milli bir bina olacaktır."
Yıllardır yurt dışına gittiklerinde dünyanın birçok yerinde farklı yerlerinde kültür, sanat merkezleri gördüklerini, AKM'nin farklı yerlerdeki bu binalardan hiç de aşağı kalmayacağına işaret eden Bakan Kurtulmuş, hatta fonksiyonelliğiyle onların da üzerine geçecek bir sanat, kültür merkezine kavuşulacağını aktardı.
Bakan Kurtulmuş, "Bu vesileyle tabii ki İstanbul'da yapılacak hiçbir binanın bir değer katması söz konusu olamaz ama hiç olmazsa AKM İstanbul'un o muhteşem değeriyle uyumlu olacak." ifadelerini kullanarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Atatürk Kültür Merkezimiz, sadece birtakım elitlerin geldiği, ziyaret ettiği, oradaki sanatsal, kültürel etkinliklerden istifade ettiği bir seçkinler mekanı olmayacak. AKM, toplumun bütün kesimlerinin oradaki kültürel etkinliklerin içinde yer alacağı, az evvel ifade edildiği gibi, dışarıdaki devasa görüntüyü ortaya koyan cephesiyle, içerideki etkinliği herkesin seyredebileceği bir büyük kültür merkezi olacak. Bu kültür merkezi Türkiye'nin gerçekten önemli projelerinden birisi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla inşallah 2019 yılı içerisinde bu kültür merkezini açacağız. Böylesine güzel coşkulu kalabalıklarla açılışını yapacağız. İlk sanatsal etkinliğini orada gerçekleştireceğiz ve Türkiye'nin mimari bakımdan, kültürel, sanat bakımından zengin merkezine hep beraber sahip olacağız."
Haliç Kongre Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına, milletvekilleri, belediye başkanlarının yanı sıra, aralarında sanatçılar Orhan Gencabay, Ajda Pekkan ile modacı Cemil İpekçi'nin de yer aldığı kişiler katılıyor.
Toplantı, "Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi"nin tanıtıldığı bir video ile devam ediyor.
AKM'nin Tarihçesi
Tiyatro binası olarak 1946'da projelendirilerek Taksim Meydanı'nda inşa edilen AKM, Mimar August Perret tarafından yapıldı.
İstanbul Kültür Sarayı adıyla 1969'da hizmete açılan merkez, 1970'te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi, onarımların ardından 1977'de yeniden sanatseverlerle buluştu.
Koruma kurulu kararıyla binanın bulunduğu alan 1993'te "kentsel sit alanı", bina da 1999'da "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebiyle Sakarya Üniversitesi'nin 2007'de hazırladığı yapının betonarme taşıyıcı sisteminin dayanımı hakkındaki raporda, binanın takviye edilmesi gerektiği belirtildi.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından imzalanan protokol çerçevesinde 2009'da tamirat ve tadilat işi ihalesi yapıldı.
Yapılacak işler, kurul tarafından da onaylanmasına rağmen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, aynı yıl içinde, dava konusu Koruma Kurulu Kararı'nın ve eki avan projenin iptaline karar verdi.
Bunun üzerine, merkezin mevcut haliyle korunması, sadece güçlendirme, tamirat ve tadilat yapılmasına ilişkin projeler hazırlandı. Bakanlıkça 2012'de, "İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Güçlendirme, Tadilat ve Tamirat İşleri" işinin ihalesi gerçekleştirildi.
Binada söküm işleri tamamlandıktan sonra, İTÜ İnşaat Fakültesince yapılan inceleme sonucu tahribatın beklenenin üzerinde olduğu raporu sonrasında, 23 Mayıs 2013 tarih ve 101321 sayılı Bakanlık Makamı oluru ile binanın tadilat işleminin durdurulmasına karar verildi.
(Kaynak: Anadolu Ajansı)
(06.11.2017)