Türkiye’nin 3. turizm hamlesi olarak, “Tam Zamanı” sloganıyla başlatılan 3. Turizm Şûrası’nın açılış töreninde “Bakanlar Oturumu” düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde açılışı yapılan büyük turizm buluşmasının ilk günü gerçekleştirilen “Bakanlar Oturumu” 8 bakanı turizmcilerle bir araya getirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un moderatörlüğünü yaptığını oturuma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarı Eroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.
Ciddi bir hazırlık dönemiyle 3. Turizm Şûrası’na gelindiğini belirten Bakan Numan Kurtulmuş, oturumun başlangıcında yaptığı konuşmada komisyon hazırlıkları hakkında konuklara bilgi aktardı.
Turizmin paydaşı olan herkesin bir araya gelerek, yaklaşık bin 700 sayfalık bir raporun ortaya çıkarıldığını kaydeden Bakan Kurtulmuş, düzenlenen Şûra’da bunların tartışılarak, Türkiye’nin geleceğine yön verecek önemli bir metnin, sonucun çıkacağını söyledi.
Turizmde 3. hamle dönemini 1 Kasım tarihi itibariyle başlattıklarını dile getiren Bakan Kurtulmuş, gelen rakamların turizm sektörünün toparlanmaya başladığını gösterdiğini söyleyerek, 2003 hedeflerine daha evvel ulaşabilecek düzeyde oldukları için, bu Şûra’da yapacakları görüşmelerde 2023 hedeflerini de revize edebileceklerini dile getirdi.
Bakanlığının ürün ve pazar çeşitlendirmesi gibi stratejileri hakkında da konuklara bilgi aktaran Bakan Kurtulmuş, ‘Tam Zamanı’ diyerek, bugüne kadar sürdürdükleri çalışmaları daha da hızlandırarak devam ettireceklerini ifade etti.
Bakanlardan Turizme Yönelik Öneriler
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un konuşmasının ardından diğer bakanlar da kurumlarının turizmle ilgili çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bakanlığının turizmle en çok ilgili bakanlık olduğunu dile getirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığına turizm alanları tahsisleriyle, tabiat parkı ilanlarıyla ve A,B,C tipi mesire alanları tahsisleri yoluyla otel ve konaklama imkânları sunduğunu söyledi.
Av, mağara, kış turizmi gibi turizm türlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığına katkı sunduklarını dile getiren Bakan Veysel Eroğlu, bu katkılar hakkında konuklara detaylı bilgiler aktardı.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise turizm sektörü ile ilgili bilgiler aktararak başladığı konuşmasında, turizme yönelik stratejinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin turizm gelirlerinin düşük olmasının bir dezavantaj olduğunu ifade eden Bakan Lütfi Elvan, daha yüksek gelir gruplarına hitap edecek bir yaklaşımı ortaya koymak gerektiğini söyledi.
‘Her Şey Dahil’ sistemin de olumsuzluklarından bahseden Bakan Elvan, kısa vadede olmasa da, bu sistemden çıkacak olan bir yol haritasının ortaya konması gerektiğini sözlerine ekledi.
Turizm çeşitliliği konusunda da zayıf olunduğundan bahseden Bakan Elvan, turizm merkezlerinde bir önceliklendirmeye gidilmesi ve teşvik konusunda bir çeşitlendirme yapılması gerektiğini kaydederek, tanıtım konusunda atılması gereken adımlar olduğunu, turizm alanına destek veren çok sayıda kurum ve kuruluşun olmasının bütüncül bakış açısını ortadan kaldırdığını dile getirdi.
Türkiye’nin turizmdeki avantajlarını da anlatan Bakan Elvan, Türkiye’yi 2023 hedeflerinin ötesine taşımak üzere neler yapılması gerektiği konusunda da görüşlerini aktardı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ulaştırma sektörünün bütün sektörlerin olmazsa olmazı, lokomotifi olduğunu söylediği konuşmasında, Bakanlığının çalışmaları ve turizm alanında yaptıklarını anlattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığının önünü açabilecek çalışmalar yaptıklarına vurgu yapan Bakan Ahmet Arslan, “Ülkenin her yerinde, insanımızın yaşam standardını yükseltirken, yaşamını, ulaşımını, erişimini kolaylaştırırken, ülkemize gelen turiste de, onlara hizmet eden sektörlere de hizmet ediyoruz.” dedi.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapılan “Sağlık Turizminin Tanıtılması Protokolü”ne değinerek, sağlık turizmiyle ilgili bilgiler vererek, turizme yönelik sağlık alanındaki çalışmaları anlattı.
Sağlık turizmi pazarında harcanan paranın 500 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Demircan, sağlık turizminde turist sayısı artırılabilirse, turizm gelirinin de ciddi bir şekilde artabileceğini söyledi.
Bütçeden en düşük payı Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı yönünde serzenişler olduğuna dikkati çeken Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, Şûra’dan çıkacak kararların Türk turizmini ileriye taşıyacağını ve bu turizm Şûrası’nın sonuçlarına bağlı olarak da bütçe ödeneklerinin artırılması istenildiğinde, buna destek olacaklarını ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarı Eroğlu ise Bakanlık olarak gündemlerinin birinci maddesinin istihdam olduğunu belirtti.
İstihdam konusunda turizm sektörünün en yüksek potansiyele sahip sektör olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, turizm sektörüne nefes aldıracak, sektöre yönelik bir istihdam teşvik paketinin uygulamaya konulduğunu hatırlattı. Bakan Eroğlu, Bakanlığının turizm sektörüne yönelik çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ortamın önemini detaylı olarak anlatan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı konuşmada, yaşanılan güvenlik olayları nedeniyle OHAL’in devam ettirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye’nin büyümesini hedef alan unsurların, Türkiye’nin turizm talebi yüksek bölgelerine yöneldiklerini belirten Bakan Soylu, vatandaşların, sivil toplumun yapması gerekenleri aktararak, birlik olmanın önemine işaret ettiği konuşmasında, Bakanlık olarak üzerlerine düşenleri yaptıklarının da altını çizerek, “Dünyanın en pahalı arazisinde oturuyoruz. Türkiye’nin üzerine gelinmesi ve oynanmaya çalışılan oyunların yegâne sebebi budur.” dedi.
(01.11.2017)