BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


TÜRKİYE’NİN KIŞ TURİZM MERKEZLERİNDEN KARTEPE’DE ULUSLARARASI DARBELER ZİRVESİ

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş: “Darbe yapacak güçlerin, bundan sonra hiçbir şekilde aklının ucundan bile darbe yapmayı geçirmeyeceği bir süreci, bir mekanizmayı oluşturmak gerekiyor.”

Bakan Kurtulmuş: “İki temel vazifemiz var: Birincisi 15 Temmuz ihanet girişimini ortaya koyanlardan yaptıklarının hesabını sormak, diğeri ise Türkiye’de demokrasiyi kişilerden uzak, darbelerden uzak bir şekilde tam olarak güçlenmiş bir yapıya kavuşturmaktır.”

Bakan Kurtulmuş: “Rahmetli Erbakan’ın, rahmetli Yazıcıoğlu’nun, rahmetli Özal’ın en zor zamanlarında bile, örneğin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini teklif edecek kadar, millete güvendikleri tarihi bir gerçeğimizdir.”


Türkiye’nin kış turizm merkezlerinden Kartepe, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un onursal başkanı olduğu uluslararası bir zirveye ev sahipliği yapıyor. 

Kocaeli Kartepe Kış Turizm Merkezi’nde gerçekleştirilen uluslararası buluşma, 26 ülkeden 187 bilim ve düşünce insanını ağırlıyor.

‘Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu, Küresel Etkiler, Medya ve Demokrasi’ temasıyla bir araya gelen ve darbelerle ilgili bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı buluşma özelliği taşıyan “Kartepe Zirvesi 2017”nin açılışında bir konuşma yapan Bakan Numan Kurtulmuş, dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir darbenin dış güçlerin etkisi olmadan gerçekleşemeyeceğine işaret etti. 

'Halkların mı, milletlerin mi yoksa bir takım kapalı kapılar arkasındaki güç odaklarının mı dediğinin olacağı' meselesinin esas olduğuna vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, “Geçmişten günümüze sürdürülen demokrasi mücadelesi, sözün, kararın, ekonomik ve siyasal kararların alınmasının bir avuç azınlığın elinde olması değil, halk kitlelerinin elinde olmasıdır.” dedi.          

Demokrasi ve ekonomi arasındaki ilişkinin son derece açık olduğunu dile getiren Bakan Kurtulmuş, darbelerin tamamına yakınının gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkeler olduğunu dikkati çekti. Bakan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, “Bir takım güçler, ülkelerin ekonomik gelişmesini, ileriye gitmesini istemedikleri için darbe mekanizmasını devreye sokarak, darbecilerin önünü açıyorlar.” dedi.

Türkiye’deki demokrasi tarihinin, darbeler tarihi olarak görülebileceğini belirten Bakan Kurtulmuş, darbe yapacak güçlerin bundan sonra hiçbir şekilde aklının ucundan bile darbe yapmayı geçirmeyeceği bir süreci, mekanizmayı oluşturmak gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de millet ekseninde siyaset yapan siyasetçilerin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini önerecek kadar millete güvendiklerini belirten Bakan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Siyasi hayatlarının en az oy aldıkları dönemlerinde dahi, Türkiye’nin millet ekseninde siyaset yapan siyasetçileri, milletin egemenliğinden yana fikirlerini dile getirdiğini biliyoruz. Rahmetli Erbakan’ın, rahmetli Yazıcıoğlu’nun, rahmetli Özal’ın en zor zamanlarında bile, örneğin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini teklif edecek kadar, millete güvendikleri tarihi bir gerçeğimizdir.”

Siyasi Yasaklar Darbeler Tarihinin Parçası

Türkiye’deki siyasi yasakların darbeler tarihinin bir parçası olduğuna da vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, şunları söyledi: 

“Türkiye’de etkin olan bir takım siyaset ve ekonomi çevreleri, sandıktan çıkacaklarını düşünmedikleri için her zaman sandığı dengeleyecek bir mekanizma olarak Türk Silahlı Kuvvetlerini ve onların içerisindeki bazı oluşumları görmüşler, öyle değerlendirmişler ve bundan istifade etmeye çalışmışlardır. Bu anlamda siyasi mücadelenin aslında özeti de milletten yana olanlarla, milletin iradesine karşı olanlar arasında gelişmiş bir mücadeledir. 

Türkiye’deki siyasi yasaklar darbeler tarihinin bir parçasıdır. Türkiye’de 68 siyasi parti kapatılmıştır. Çok sayıda siyaset adamı yasaklı hale getirilmiş, parlamentolar kapatılmış, siyasi iktidarlar değiştirilmiştir.  Buna karşı milleti arkasına alan, milletteki gücünü artıran ve milleti güçlendiren bir siyasi anlayış olarak milli siyaset geleneği, Türkiye’de millet adına siyaset yapmayı sürdürmüş, zorlukları aşmış, bedel ödemiş ve belki bundan sonraki süreçlerde de bedel ödemeyi göze alarak yoluna devam etmektedir.” 

Dünyada en sağlam demokrasi mücadelesini vermiş milletlerden birisi olduğumuzu dile getirin Bakan Kurtulmuş, devlet millet kaynaşmasının en somut örneğinin 15 Temmuz akşamı yaşanan gelişme olduğunu dile getirdi. 

İki Temel Vazife

İki temel vazifelerinin olduğuna vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, ilkinin 15 Temmuz ihanet girişimini ortaya koyanlardan yaptıklarının hesabını sormak olduğunu söyleyerek, ikinci olarak da Türkiye’de demokrasiyi kişilerden uzak, darbelerden uzak bir şekilde tam olarak güçlenmiş bir yapıya kavuşturmak olduğunu dile getirdi.

Bakan Kurtulmuş konuşmasında, demokrasi kültürünün yerleştirilmesi için herkesin özel bir gayret sarf etmesi gerektiğini belirterek; yönetim erkinde hem sorumlulukların hem de yetkilerin sadece sivilin elinde olmasının, askeri bürokrasinin ayrıcalıktan arındırılmasının, devletin ele geçirilmesi kolay olan bir mekanizma olmaktan çıkarılmasının ve darbelere neden olan millet çoğunluğunun siyaset ve ekonomi alanında yönetim ve karar süreçlerinin dışında tutulmamasının önemli olduğunu söyledi. 

En Kapsamlı Buluşma

Darbelerle ilgili bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı buluşma özelliği taşıyan ‘Kartepe Zirvesi 2017’ 26 ülkeden 187 bilim ve düşünce insanını ağırlıyor. 

Kartepe Kış Turizm Merkezindeki Green Park Otel’de 26-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve sonunda “Kartepe Zirvesi 2017 Deklarasyonu” yayınlanacak olan buluşmada 2 konferans, 8 özel ve 26 bilimsel oturum gerçekleştiriliyor. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği ile siyaset, akademisyen ve medyayı bir araya getiren ‘Kartepe Zirvesi 2017’, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, Anadolu Ajansı ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından düzenleniyor.

İbrahim Kalın, Günter Verhaugen, Wadah Khanfar, Mohsin Majid Mughal, Stelyo Berberakıs, Abdallah Zakaria, Mehmet Ali Şahin, Ali Saydam, Hande Fırat, Oğuz Haksever, Fatih Er, Muhammed El Adil, Prof. Dr. Saida Latmanı, Nevzat Çiçek, Nedim Şener, Okan Müderrisoğlu, Nudzejma Obralic, Prof. Dr. Kemal İnat, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Prof. Dr. Davut Dursun, Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Haşim Ahmet Nghaumesh ve Prof. Dr. Didi Saleck gibi isimler ise zirvenin konuşmacıları arasında yer alıyor. 

Kartepe Zirvesi’ne dinleyici olarak katılmak isteyenler ise kartepezirvesi.com adresinden ön kayıt yaptırabiliyor. 
(26.10.2017)

  • 1.jpeg
  • 2.jpeg
  • 3.jpeg
  • 4.jpeg
  • 5.jpeg
  • 6.jpeg