BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


“ULUSLARARASI TELİF HAKLARI İŞ BİRLİĞİ PROJESİ” ÇALIŞTAYI KAZAKİSTAN’DA TOPLANDI

Türkiye, telif hakları alanında adeta bir bölgesel merkez gibi çalışıyor… 
 
“Uluslararası Telif Hakları İş Birliği Projesi”nin ilk çalıştayı Kazakistan’ın Almatı şehrinde gerçekleştirildi.

 
Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Gürcistan, Ukrayna, Moldova, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten kamu otoriteleri temsilcileri Türkiye’nin davetiyle Kazakistan’da bir araya geldi.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Türk Dünyası Vakfı iş birliği ile telif hakları alanında gerçekleştirilmekte olan “Uluslararası Telif Hakları İş Birliği Projesi” kapsamında, 5 ayrı ülkede düzenlenmesine karar verilen çalıştayların ilki, 16-17 Ekim 2017 tarihlerinde Kazakistan’ın Almatı şehrinde düzenlendi.
 
Açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Bakanlık Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş, Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Adnan Tekşen ve Kazakistan Adalet Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Kaken Gulnara yaptı. Telif haklarıyla ilgili düzenlenen çalıştaya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Orta Asya ve Balkan coğrafyasından on ülkenin telif hakları kurumlarının önemli temsilcileri katıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş; fikir ve sanat eserlerinin telif hakkı kapsamında korunmasının, ülke kültürlerimizin ve ortak değerlerimizin zenginleştirilmesi bakımından gün geçtikçe daha büyük önem kazandığına ve ortak kültürel değerleri paylaşan Balkan ve Orta Asya ülkelerinin telif hakları alanında da işbirliğinin önemine değindi.
 
Türk Dünyası Vakfı Genel Sekreteri Adnan Tekşen de Vakıfları hakkında bir sunumda bulunduktan sonra, kültür ve sanatı her alanda destekleyen böylesi yeni projelerle yola devam edeceklerini belirtti.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Prof Dr. Numan Kurtulmuş’un himayelerinde yürütülen Uluslararası Telif Hakları İşbirliği Projesi, aynı zamanda Türk Dünyası Vakfı mütevelli heyeti başkanı olan Prof.Dr. Nabi Avcı döneminde başlatılmıştı.
 
Çalıştayda, Orta Asya ve Balkan ülkelerinden gelen temsilciler, her yönüyle fiziki ve dijital korsanlıkla mücadele yollarını ve uluslararası işbirliği olanaklarını ele aldılar.
 
Ülke temsilcileri, böylesi bir çalıştayı düzenledikleri için Bakanlık Telif Hakları Genel Müdürlüğü’ne ve Türk Dünyası Vakfı’na teşekkür ederek, ülkeler arasında telif hakları alanında iş birliğinin geliştirilmesi, mevcut hukuksal durum ve uygulama örneklerinin paylaşılması için sürdürülebilir bir iletişim ağının kurulmasının önemine değindiler.
 
Almatı Çalıştayı sonunda, telif haklarına ilişkin düzenlenecek yeni iş birliklerine zemin hazırlamak ve telif hakları alanında ortak bir veri tabanı oluşturmak amacıyla, çalıştay sonuç raporu oluşturulacak.

(17.10.2017)