Kültür ve Turİim Bakanı Nabi Avcı: “Ülkemizin zengin kültür birikimini, nitelik ve nicelik olarak güçlendirdiğimiz kütüphane binalarımızla sınırlı bırakmıyor, gezici kütüphane araçlarımızla vatandaşlarımızın ayağına götürüyoruz.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu'nun her köşesine ulaşan gezici kütüphanelerinin nitelik ve niceliklerini yükseltmeye devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katıldığı törenle 5 gezici kütüphane aracı daha hizmete girdi. Araç sayısı 45’e ulaştı.
Yeni alınan araçlar Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat’ta vatandaşların kullanımına sunulacak. Gittiği ilin önemli bir şahsiyetinin ismi verilen araçlara bu yıl Turgut Uyar, Özay Gönlüm, Yıldırım Akbulut, Cemil Meriç ve Abbas Sayar’ın isimleri verildi
Ülke genelinde bin 165 noktaya kütüphane hizmeti götüren Bakanlığın hedefi; ulaştığı merkez ve kişi sayısını daha da artırmak
Gezici Kütüphanelerden 2016 Yılında Toplam 308 Bin 167 Kişi Yararlandı
Bakan Nabi Avcı, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Üzerinde yaşadığımız bu kadim ve zengin kültürel birikime sahip coğrafyada, kütüphanecilik bilincini kazanmış bir millet olarak, bilimden sanata, politikadan düşünce dünyasına birçok bulguyu paylaşarak çoğaltan kütüphaneler, bu birikimin en mühim merkezleridir.
Ülkemizde halk kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri ve özel amaçlı kütüphanelerin sayılarının artırılması ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde modernleştirilerek yeniden yapılandırılmaları yönünde yoğun çaba ve kaynak harcanmaktadır.
Bugün bu çabalarımızın sonuçlarına bir yenisini ekliyoruz. Ülkemizin zengin kültür birikimini, nitelik ve nicelik olarak güçlendirdiğimiz kütüphane binalarımızla sınırlı bırakmıyor, gezici kütüphane araçlarımızla vatandaşlarımızın ayağına götürüyoruz.
Bakanlığımız bünyesinde gezici kütüphane hizmeti veren toplam 40 araç bulunmaktadır. 2016 yıl sonu itibariyle, 62 bin 99 kayıtlı üyesi bulunan, bin 165 noktaya hizmet götüren, 142 bin 658 adet koleksiyona sahip olan gezici kütüphanelerden 2016 yılında toplam 308 bin 167 kişi yararlanmıştır.
Bakanlığımızca uzun yıllar hizmet veren bu araçların yenilenmesi, gezici kütüphane hizmetlerinin çağdaş düzeye ulaştırılması için çalışmalar devam etmektedir. Bu doğrultuda;
2014 ve 2015 Yılı Bütçesi ile 15 adet araç alımı gerçekleştirilmiş olup Bursa, Kütahya, Mardin illerimizde hizmet veren 3 gezici kütüphane aracını yenilenmiş, Aydın, Burdur, Çorum, Elazığ, Iğdır, Isparta, Kırşehir, Konya, Manisa, Nevşehir, Tekirdağ ve Trabzon İl Halk Kütüphanelerine de 12 adet yeni gezici kütüphane aracı tahsis edilmiştir.
2016 Yılı Bütçesi ile alınan ve bugün teslim edeceğimiz 5 adet gezici kütüphanemizi Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat İl Halk Kütüphanelerine tahsis ediyoruz.
Gezici kütüphanelerimizin ülkemize, vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
Kütüphaneleri Sosyalleşme Alanları Hâline Getirme Çalışmaları Sürüyor
“Bakanlık olarak, halk kütüphaneleri anlayışını daha çok gençlerin sosyalleştiği yaşayan kütüphane anlayışına dönüştürmeyi planlıyoruz. Kütüphaneleri sadece bireyin bilgi ihtiyacını karşılamak, eğitim, araştırma ve ders çalışma işlevlerinin yanı sıra sosyalleşme alanları hâline getirmek için çalışmalarımız devam etmektedir.
Bugün itibariyle Bakanlığımıza bağlı, 51’i Çocuk ve 6 tanesi Edebiyat Müze Kütüphanesi olmak üzere, toplam 1.140 kütüphane bulunmaktadır. Kütüphanelerimizde kayıtlı üye sayısı 2016 yıl sonu itibariyle 1.695.564’tür. Kullanıcı sayımız 23.193.319’dur. Kitap sayısı; 18.826.296 olup; ödünç verilen materyal sayısı; 8.909.038’dir.
2016 yılında 286 çeşit süreli yayına abonelik gerçekleştirilmiş, Yayın Seçme Kurulu Kararı ile kütüphanelerimize 638 yayınevinden, 5421 çeşit, 1.220.889 adet kitap alımı gerçekleştirilmiştir.
2016 yılında 233’ü İnternet Erişim Merkezlerinde kullanılmak üzere toplam 751 masaüstü ve 45 adet dizüstü bilgisayar alınmıştır.
2016 yılı sonu itibariyle açılan 14 yeni merkez ile birlikte 434 kütüphanemizde toplam 4.504 adet bilgisayar ile üyelerimize ücretsiz internet erişim hizmeti verilmektedir.
Mevcut kütüphane hizmet binalarında gerekli mimarî yapı, modern tefrişat, kalifiye insan gücü, derme planlama ve teknolojik altyapı unsurlarının iyileştirilmesine yönelik her kütüphaneye özgün ayrıntılı çalışmalar devam etmektedir.
Bu doğrultuda, yerel yönetim ve kaymakamlıklarla işbirliği yapılarak mevcut kütüphanelerin koşullarını iyileştirmek için bina olarak daha iyi olan mekânlara taşınması, yeni bina yapımı ve yeni kütüphane açılması konularında çalışmalar devam etmektedir.”
“Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin İyileştirilmesi Projesi”
“27'si yatırım programı üzerinden, 87'si yerel yönetimlerle görüşmelerimiz neticesinde ortaklaşa, 34’ü Kültür Han ve Kültür Kıraathane yapımı işbirliği, 36'sı Bakanlığımızın büyük onarım ve yenileme kapsamında olmak üzere gelecek yıllarda; "Yaşayan Kütüphane" yaklaşımıyla, 184 yerleşim yerinde ya yeni kütüphane açma, ya da büyük onarımlarla kütüphanemizi yıkıp yeniden yapma ve yenileme gayreti içerisindeyiz.
Genel Müdürlüğümüzce başlatılan “Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin İyileştirilmesi Projesi” kapsamında 2012-2016 yılları arası 99 kütüphanenin yeniden yapılandırılma çalışmaları tamamlanmıştır.
Ayrıca 36 kütüphanemiz de yapılandırma çalışmaları, daha nitelikli hizmet vermek sunmak üzere devam etmektedir.
6 Edebiyat Müze Kütüphanesi 2011-2013 yılları arasında Bakanlığımızca hizmete açılmış olup; Trabzon, İzmir, İstanbul Büyükada’da ve Kahramanmaraş’ta Edebiyat Müze Kütüphanesi açılmasına yönelik çalışmalar ise sürdürülmektedir.
Bakanlığımız 2016 yılı içinde kütüphanelerimizde görev yapmak üzere, 200 kütüphaneci alımını gerçekleştirmiş ve görevlerine başlamışlardır. Böylece Bakanlık olarak bir seferde en yüksek sayıda kütüphaneci alımı rekoruna da birlikte imza atmış olduk.
Bu vesileyle önümüzdeki dönemde projelerimizle kütüphanelerimizi nitelik ve nicelik olarak zenginleştirip geliştirmeye devam edeceğimizin ifade etmek istiyorum. Bir kere daha gezici kütüphane araçlarımızın ülkemize, vatandaşlarımıza ve kültür hayatımıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.
15 Temmuz Şehitler Haftasını idrak ettiğimiz bugünlerde demokrasi düşmanı mihraklara fırsat vermeyen milletimizi minnetle, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlık ve afiyet diliyor, sizleri tekrar en kalbî duygularla selamlıyorum.”
Gezici Kütüphaneler
Kültür ve Turizm Bakanlığı toplumda okuma alışkanlığını geliştirmek ve yaşam boyu eğitime katkıda bulunmak için gezici araçlarını nitelik ve nicelik olarak yükseltti. Bakanlık, yerleşik kütüphanelerin bulunduğu yerlerden uzakta yaşayan vatandaşlara gezici kütüphane araçlarıyla hizmet götürüyor.
Gezici kütüphaneler, hasta, engelli veya eve bağımlılar olarak adlandırılabilecek toplumdaki özel grupların; nüfus açısından dağınık bölgelerde yaşayanların veya benzer nedenlerden dolayı yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlarımızın bilgi gereksinimlerini karşılamak ve vatandaşlarımıza bilgiye erişimde fırsat eşitliği sağlamak adına, modern kütüphanecilik ilkelerine göre kurgulanmış taşıtlar aracılığıyla hizmet götürüyor.
Gezici kütüphaneler “İnsan kütüphaneye gidemiyorsa, kütüphane insanın ayağına gelir” ilkesiyle, kentteki bir vatandaş ile köydeki vatandaşın aynı olanaklardan yararlanmasını sağlıyor. Böylece bölgedeki bütün vatandaşlar, büyük bir halk kütüphanesinde bulunan her çeşit bilgi kaynağına, herhangi bir yerde ulaşma dolayısıyla bilgilenme olanağına sahip oluyorlar.
Ülkemizde ilk defa 1963 yılında gezici kütüphane hizmetleri için taşıt almak üzere bütçe tahsis edildi ve sonraki yıllarda minibüs ve otobüs gibi çeşitli araçlarla gezici kütüphane hizmetleri götürülmeye başlandı.
Haziran 2016’da 15 adet gezici kütüphane aracı Aydın, Bursa, Burdur, Çorum, Elazığ, Iğdır, Isparta, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Nevşehir, Tekirdağ ve Trabzon İl Halk Kütüphanelerine tahsis edilmişti.
62.099 kayıtlı üyesi bulunan, 1.165 noktaya hizmet götüren, 142.658 adet koleksiyona sahip olan 40 adet gezici kütüphaneden 2016 yılında toplam 308.167 kişi yararlanmıştı.
Söz konusu araçlarda her kesime uygun güncel koleksiyonlar, eğitici ve öğretici amaçlı kullanılmak üzere LCD televizyon, DVD oynatıcı, internet bağlantısı bulunan dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar, okurlar için tasarlanmış oturma grubu, satranç masası ve gezici kütüphane çalışanları için gerekli her türlü araç gereç (mini buzdolabı, su ısıtıcı) bulunuyor. Vatandaşların gezici kütüphaneler aracılığıyla sadece basılı bilgi kaynaklarına değil, elektronik ortamda sunulan bilgilere de erişebilmeleri, aynı zamanda e-devlet uygulamalarını kullanabilmeleri amaçlanıyor.
Bugün ise 5 adet gezici kütüphane aracı Ankara, Denizli, Erzincan, Hatay ve Yozgat İl Halk Kütüphanelerine tahsis edildi ve gezici kütüphane aracı sayısı 45’e ulaştı. Araçlara, tahsis edildikleri ilin önemli bir şahsiyetinin ismi veriliyor. Bu sene Ankara’ya tahsis edilen araca Turgut Uyar, Denizli’ye giden araca Özay Gönlüm, Erzincan’da kullanılacak araca Yıldırım Akbulut, Hatay’a tahsis edilene Cemil Meriç ve Yozgat’a giden araca Abbas Sayar’ın isimleri verildi.
Araçlar Ankara’da Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle hizmete girdi. Törende Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı araçları tahsis edildikleri İl Halk Kütüphaneler müdürlerine teslim etti.
(13.07.2017)