BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


MİTHRAS'IN BİLİNEN SON TAPINAĞI DİYARBAKIR'DA

Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan 150 metre yüksekliğindeki bir tepedeki Zerzevan Kalesi'nde 4 yıla yakın bir süredir süren arkeolojik kazı, Roma İmparatorluğu'nun Güney Doğu'daki varlığına dair önemli bulgular ortaya koydu.

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kazının Roma dönemine ait bölgede yapılan ilk kazı olduğunu söyledi.

"Amerika'nın Sesi'ne konuşan Coşkun, Roma döneminde Zerzevan Kalesi'nin hem bütün bölgeyi kontrol altında tutan hem de Diyarbakır'ı koruyan bir kale olduğunu belirterek, "Bölgedeki Roma dönemiyle ilgili ilk ve tek kazı. Bölgenin Roma dönemini aydınlatılması açısından önemli" dedi. Kazılar sırasında, büyük bir yeraltı sığınağı, gizli geçit, askerlerin yaşadığı konutlar, su kanalının 700 metrelik bölümü ile birlikte çok sayıda savaş aleti bulundu.

Son dönemlerde ortaya çıkarılan en önemli yapı ise bir Mithras Tapınağı. Pers kökenli olan tanrı Mithras güneş tanrısıdır ve güneş tapınışına dayanır. Ayrıca ışığın, savaşın, adaletin ve inancın da simgesidir. Diyarbakır'da ortaya çıkarılan tapınak, Türkiye'deki ikinci Mithras tapınağı. Coşkun, bin 700 yıllık tapınağın Roma'nın doğu sınırında bilinen ilk ve tek Mithras tapınağı olduğuna dikkat çekti.

Tapınağı, ortaya çıkarılmasından bu yana 20 binden fazla ziyaretçi gezdi. Kalenin 3-4 yıl içinde tamamen turizme açılacağını da vurgulayan Coşkun, kaledeki bütün yapıların ortaya çıkarılmasının 40 yılı dan fazla süreceğine de dikkat çekti.

(Kaynak: Sabah Gazetesi)

(19.06.2017)