Millî Kütüphane Başkanı Zülfi Toman, vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Elinde Millî Kütüphane damgalı olan ya da dedesinden, atasından kalmış olan kitapları 'ben ne yapacağım' diye düşünenler varsa, Millî Kütüphane'ye bağışlasınlar. Millî Kütüphane onların tasnifini yapar, Millî Kütüphane'de olmayanları da koleksiyonuna kazandırır." dedi.
Toman, yaptığı açıklamada, Millî Kütüphane Başkanlığının, depolarda ya da sahaf ve vatandaşların elinde bulunan eski eserlerin yeniden Türk kültürüne kazandırılmasına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bu konuda yoğun bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Toman, "Şunu rahatlıkla ifade edebilirim, artık Millî Kütüphane, depolarında kayıt dışı materyal bırakmadı. 2014'ten bugüne kayıt dışı olarak depolarımızda tutulan 500 binin üzerinde materyal tasnif edildi ve kayıt altına alındı." ifadelerini kullandı.
Toman, bunun çok ciddi bir rakam olduğuna dikkati çekerek, bu konuda hafta sonu demeden, kıt imkanlarla özveriyle çalışan personel ve idarecilere de teşekkürlerini iletti.
Yüzde 100 Millî "Kaşif" Yazılımı Oluşturuldu
Toman, Millî Kütüphane Başkanlığı olarak eserlerin kayıt altına alınma çalışmalarında tamamen yerli imkanlarla oluşturulan "Kaşif" yazılımının geliştirildiğini anımsattı.
Daha önce Millî Kütüphanede İsrailli bir firmanın yazılım programının kullanıldığını belirten Toman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İsrailli firmanın söz konusu yazılım programından vazgeçip, bütün kaynak kodları bize ait olan Millî Kütüphanenin özgün bir yazılımını yaptık. 'Kaşif' adında bir Millî Kütüphane yönetim yazılımı yaptık. Şu anda bütün sistemimizi Kaşif yazılımının üzerinden yürütüyoruz. Burada da daha önceki var olan programda bahsettiğim boşlukları da doldurarak, Kaşif'te bunlara müsaade etmeyecek bir kurguyla sistemimizi tam istediğimiz şekilde, çok sağlıklı bir zemine oturttuk. Artık yurt dışına 'bakım ücreti' ya da 'versiyon yükseltme' adı altında yapmış olduğumuz ödemelere de son vermiş olduk. Kendi mühendisimizle ve kendi personelimizin katkılarıyla yapmış olduğumuz analizler sonucunda oluşturduğumuz bir yazılımdan söz ediyorum."
Toman, Türkiye'de bir ilk olan Kaşif yazılımının hali hazırda ihtiyaçlarının yüzde 98'ini karşıladığını ifade etti. Toman, "Program sadece bir derlemeyi yürüten veya katalog bilgilerimizi hizmete sunan bir yazılım değil. Bunun ötesinde dijital ortama atılmış ses kayıtlarını da hizmete sunma özelliğine sahip. Bu dünyadaki birçok yazılım programında olmayan bir özellik." dedi.
"Millî Kütüphane" Damgalı Eserler
Zülfi Toman, çeşitli yollarla piyasada bulunan veya insanların evlerinde kütüphanelerinde duran eski eserlerin Millî Kütüphane koleksiyonuna ve Türk kültürüne kazandırılmasına yönelik de yoğun bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
Toman, geçmiş yıllarda "Millî Kütüphane" damgalı eserlerin vatandaşların eline de geçtiğine işaret ederek, "Bu konuyla ilgili kimi vatandaşlar ellerinde bulunan Millî Kütüphane damgalı yayınların bir kısmını tekrar bize bağış olarak geri getirdi. Malum bu bir bilinç meselesi. Yapmış olduğumuz çalışmalarla gerek sahaflarda gerekse farklı kişilerden geri dönüş olarak almış olduğumuz yayınlarımız var. Bir kısmıyla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Bu uzun soluklu bir çalışma." ifadelerini kullandı.
Toman, vatandaşlarda veya sahaflarda tespit ettikleri söz konusu eski eserlerin ağırlıklı olarak Latince ve Osmanlıca eserlerden oluştuğunu, el yazması gibi eserler için böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.
Millî Kütüphanede artık kayıt dışı bir eserin kalmadığını vurgulayan Toman, yetişmesi durumunda önümüzdeki yıl kütüphanedeki eserlerin güvenliğine ilişkin de yeni uygulamaların gündeme geleceğini bildirdi.
Bu çalışmanın aynı zamanda bir yatırımı da gerektirdiğine ve Kültür ve Turizm Bakanlığının hali hazırda bunun planlamalarını yaptığına işaret eden Toman, inşaatı yapılan ek depo ile koleksiyonların daha sağlıklı bir şekilde korunacağını dile getirdi.
Vatandaşlara Çağrı
Zülfi Toman, evinde bir şekilde ailesinden yadigar kalmış eski eserler veya Millî Kütüphane damgalı kitaplar bulunan vatandaşlara da çağrıda bulunarak, "Benim evimde var olan bir kitabı ancak ben ve evime gelenler ya da çocuklarım kullanır. Millî Kütüphane'de bulunan bir eser ise sadece 80 milyona değil, bütün dünyaya açılıyor. Bütün dünyanın görebildiği bir zeminden bahsediyoruz. Millî Kütüphane böyle bir yer." dedi.
Millî Kütüphaneye dünyanın her yerinden bağlanan kişilerin telif sorunu olmayan eserlere ulaşabildiğini aktaran Toman, eserleri Millî Kütüphaneye iade etmenin vicdani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Toman, "Elinde Millî Kütüphane damgalı olan ya da dedesinden, atasından kalmış olan kitapları 'ben ne yapacağım' diye düşünenler varsa, Millî Kütüphaneye bağışlasınlar. Millî Kütüphane onların tasnifini yapar, Millî Kütüphanede olmayanları da koleksiyonuna kazandırır. Koleksiyonda olanları ise ayrı bir çalışmayla ihtiyacı olan şehir kütüphanelerine ve farklı kütüphanelere kazandırıyoruz." ifadelerini kullandı.
Vatandaşların gönderecekleri kitapların hak ettiği yeri bulacağını söyleyen Toman, "Millî Kütüphane damgalıysa vatandaşlardan ricamız, istirhamımız bunun tekrar Millî Kütüphaneye kazandırılması yönünde adım atmaları." şeklinde konuştu.
(16.06.2017)