BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


ERZURUM KONGRESİ'NİN YAPILDIĞI MÜZE TARİHE IŞIK TUTACAK

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan tarihi binadaki "Kongre Müzesi"nin daha fazla ilgi görmesi için başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı

Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Almaz: "Kongre Müzesi'nin özellikle üst katındaki odalarının tamamı sergi salonu olacak. Bu salonlarda geleneksel el sanatlarından modern sanatlara kadar her bir salonumuz ayrı havaya bürünerek ismine yakışır hal alacak"


Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği yapan tarihi binadaki "Kongre Müzesi"nin daha fazla ilgi görmesi için başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Tarihte Ermeni Yatılı Kız Okulu olarak hizmet veren Yakutiye ilçesi Kongre Caddesi'ndeki Kongre Müzesi, Cumhuriyet döneminde Ermeni asıllı sahiplerinden satın alınarak eğitim ve yönetim amaçlı kullanılmasının yanı sıra milli mücadele döneminde de önemli kararların alınmasında rol oynadı.

Tarih boyunca deprem ve yangın gibi felaketlere maruz kalan bina, geçirdiği tadilatlarla günümüze kadar gelmeyi başardı. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'ne de ev sahipliği yapan Kongre Müzesi'nde 2 yıl önce, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce restorasyon çalışması başlatıldı. 

Müzenin daha fazla ilgi çekmesi ve tarihi anların yeni nesle daha iyi anlatılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmalarının Temmuz 2017'de tamamlanması planlanıyor. 

Bu çalışmaların ardından her bir odası tarihi anlatmak için ayrı ayrı düzenlenerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak olan Kongre Müzesi, hem geçmişte yaşananların geleceğe aktarılmasına hem de turizme katkı sağlayacak. 

Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Kongre Müzesi'nin Türkiye'deki resim heykel galerisi statüsünde 3 müze merkezinden birisi olduğunu söyledi.

Müzeyi sergi müzesi halinde ziyaretçilerine açmak istediklerini belirten Almaz, "Ülkemizde resim heykel galerisi konseptinde sadece Ankara, İzmir ve Erzurum'da galeri var. Biz de bu galerimizi sergi müzesi halinde açmak istiyoruz. Gelen insanlar sadece kongre mantığında düşünmeyip çeşitli alanlarında neler olduğunu göstermek için her bir odayı ayrı ayrı değerlendirmek istedik." dedi.

Almaz, Kongre Müzesi'nin  özellikle üst katındaki odalarının tamamının sergi salonu olacağını, salonlarda geleneksel el sanatlarından modern sanatlara kadar her birinin ayrı havaya bürünerek, ismine yakışır bir hal alacağı bilgisini verdi. 

Işık, seslendirme ve nemlendirme sistemlerini kurduklarını, müzenin ciddi bir restorasyon geçirdiğini anlatan Almaz, çalışmalara 800 bin civarında bir harcama yapılacağını ve 23 Temmuz tarihinde müzeyi açmayı planladıklarını söyledi. 

Restorasyon İki Yıldır Sürüyor

Restorasyonun iki yıldır sürdüğünü anlatan Almaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğin, müzenin restorasyonuna destek verdiğini ifade etti. 

Almaz, bu süreçte restorasyon projelerinin güncellendiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Binanın tavanlarının orijinal haline ulaşamadık. O dönemdeki ahşap tavanların nasıl olduğunu bilmiyoruz. Ama tahminler ve anlatılanlardan yola çıktığımızda ilk projemizde olmayan ahşap tavanın yapımını da ekledik. Bunun yanında giriş için hol yapılacak. Binanın içinde 2 yada 3 yere otomatik cam kapılı güvenlik geçidi ve tüm binaya güvenlik kamerası, tarihi dokuya uygun duvara monte edilmiş ahşap yapılı kütüphane, ortalama 100 kişilik konferans salonu ve modern çelik kasalı bir depo yapılacak." diye konuştu. 

Kongre Müzesi'ne ilginin artması için çalışmalar yaptıklarını ve öğrencilerin de tarihi daha iyi öğrenmeleri için müzede zaman zaman ders yaptıklarını dile getiren Almaz, "Müzede, Erzurum Kongresi'ne katılan delegeler daha modern şekilde anlatılacak. Delegelerin hayatları ve kongredeki görevleri ışıklandırılmış camlara işlenecek. Tarihi eserleri sergileyeceğimiz odaların ışıkları dönerli ve raylı sistemle yapılacak. Çünkü bu ışıkları sabit tuttuğumuz zaman eserlere teması halinde zarar verebilir." dedi.

Almaz, Kongre Müzesi'ni aktif şekilde kullanıma açmayı planladıklarını ifade ederek, bu kapsamda bu yıl 56 okulun öğrencilerinin binada ders gördüğünü, restorasyon bitiminde de bütün okul öğrencilerinin gelerek hem ders alacaklarını hem de o atmosferi yaşayacaklarını dile getirdi.

Almaz, Osmanlı döneminden kalan bazı tabloların da müzede sergileneceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Erzurum'daki Havuzbaşı Kent Meydanı yapılırken oradaki kültür merkezi yıkıldı ve bu merkezdeki Osmanlı'dan kalan 76 parça tablomuz Ankara'ya götürüldü. Bunlar orijinal tescilli antika değerindeki tablolardır. Buradaki restorasyon biter bitmez özel bir odada tablolarımızı da sergileyeceğiz. Çünkü bu eserlerimiz tarih ve kültür turizmi açısından önemli. Biz de bu son çalışmalarımızla ortamı güzelleştirerek aslına uygun şekilde çekici haline getireceğiz. İstiyoruz ki gelen misafirlerimiz gerek nostalji gerekse tarihi ve kültürel anlamda birkaç saat buradan çıkmasın."

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

(04.05.2017)