BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN AVCI: “TARİHİ ESER YAĞMASI OLAĞANÜSTÜ BOYUTLARA ULAŞTI”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: "Bir konuda sayın Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya'ya özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye, 2017'de yapılacak UNESCO Genel Kurulu'nda Yürütme Kurulu Üyeliğine aday. Sayın Kyslytsya da az önce çok açık şekilde bu konudaki desteklerini, işbirliklerini dile getirdi. Kendilerine ülkem ve hükümetim adına teşekkür ediyorum. Aynı şekilde diğer komşularımızdan da destek bekliyoruz" 

Bakan Nabi Avcı: "Aldığımız duyumlar gösteriyor ki özellikle Suriye ve Irak'taki bu boşluktan yararlanarak geçmişte Doğu Avrupa üzerinden yürütülen sahte tarihi ve kültürel eser üretme süreci, bugün daha yoğun şekilde yürürlükte. Yani bir yandan yağma var, bir yandan da sahte tarihi ve kültürel eser pazarı oluşuyor"


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin, UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliğine adaylığına ilişkin, "Bir konuda sayın Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya'ya özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye, 2017'de yapılacak UNESCO Genel Kurulu'nda Yürütme Kurulu Üyeliğine aday. Sayın Kyslytsya da az önce çok açık şekilde bu konudaki desteklerini, işbirliklerini dile getirdi. Kendilerine ülkem ve hükümetim adına teşekkür ediyorum. Aynı şekilde diğer komşularımızdan da destek bekliyoruz." dedi.  

"Güneydoğu Avrupa Ülkeleri UNESCO Milli Komisyonları Deneyim Paylaşımı Yuvarlak Masa Toplantısı"nın açılışı ile "İşbirliği Alanları Üzerine Genel Görüşme" başlıklı oturuma katılan Bakan Avcı, UNESCO'nun, Birleşmiş Milletler kuruluşları içinde, metropol dışı ülkelere çok uygun, katılımcı, eşitlikçi, eşit söz hakkı tanınan bir yapılanması olduğunu söyledi.

Bakan Nabi Avcı, aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kullandığı, "Dünya 5'ten büyüktür" teziyle dile getirdiği sorunların istisnai şekilde UNESCO'da olmadığını anlatarak, bu kurumda gerçekten de "Dünyanın 5'ten büyük" olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin, bu özelliği nedeniyle her düzeyde UNESCO çalışmalarına önem verdiğini dile getiren Nabi Avcı, bu kapsamda UNESCO'ya ellerinden gelen katkıyı yapmaya çalıştıklarını ve kendilerinin de çok yararlı destekler aldıklarını aktardı. 

"Tarihi Eserler Yağmalanıyor"

Bakan Avcı, ülkelerin ve tarihin yağmalanması sorunu yaşandığına işaret ederek, şunları anlattı:

"Geçen ay Antalya'da Afrika UNESCO milli komisyonlarıyla yaptığımız toplantıda da pek çok ülke bu konudaki şikayetlerini ileterek, bu konuda yürürlükte olan UNESCO yönetmeliklerinin artık yetersiz olduğunu, özellikle 1970 sözleşmesinin ondan önceki hırsızlık ve yağma olaylarını engellemede yetersiz kaldığını söylemişti. Ben de Azerbaycan'daki toplantıda sayın Genel Direktöre bu konuda artık revizyona gitmemiz gerektiğini, bu 1970 sözleşmesinin maalesef batıya kaçırılan, yağmalanan eserlerimizin iadesi konusunda yeterli olmadığını söyledim. Kendisi de bunu paylaştığını ve bu konuda birlikte çalışmamız gerektiğini söyledi. Bu konudan en çok Balkan ülkeleri rahatsız çünkü biz bölge olarak çok zengin kültürel ve tarihi bir zenginliğin üzerinde oturuyoruz."

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Irak ve Suriye'deki otorite boşluğunun ardından tarihi eser yağmasının olağanüstü boyutlara ulaştığının altını çizerek, "Aldığımız duyumlar gösteriyor ki özellikle Suriye ve Irak'taki bu boşluktan yararlanarak geçmişte Doğu Avrupa üzerinden yürütülen sahte tarihi ve kültürel eser üretme süreci, bugün daha yoğun şekilde yürürlükte. Yani bir yandan yağma var, bir yandan da sahte tarihi ve kültürel eser pazarı oluşuyor. UNESCO olarak bu konularda birlikte çalışmamız gerekiyor." diye konuştu.

Son zamanlarda özellikle ABD'de, Türkiye'den kaçırılan birtakım tarihi, arkeolojik eserlerin ulu orta satışa çıkarıldığını ve buna ilişkin, bir eserle ilgili New York Times'a ilan verdiklerini hatırlatan Bakan Avcı, bu konudaki usulsüzlüklere dikkati çekmeye çalıştıklarını, bu husustaki çabaların, uluslararası bir kampanyaya dönüştürülmesi gerektiğini anlattı.

Ukrayna'dan Türkiye'nin UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliğine Adaylığına Destek

Bakan Avcı, üye ülkeler olarak her konuda ortak çalışmaları gerektiğini belirterek, "Bir konuda sayın Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya'ya özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye, 2017'de yapılacak UNESCO Genel Kurulu'nda Yürütme Kurulu Üyeliğine aday. Sayın Kyslytsya da az önce çok açık şekilde bu konudaki desteklerini, işbirliklerini dile getirdi. Kendilerine ülkem ve hükümetim adına teşekkür ediyorum. Aynı şekilde diğer komşularımızdan da destek bekliyoruz. Çünkü Türkiye'nin UNESCO Yürütme Kurulu Üyeliği demek, sizlerin üyeliği demek. Çünkü sorunlarımız çok ortak. Çok ortak bir kültürel havzayı temsil ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Toplantıda, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergiy Kyslytsya ile bölge ülkelerin temsilcileri de söz alarak, çalışmalar hakkında görüşlerini paylaştı.
(Kaynak: Anadolu Ajansı)
(12.05.2017)

  • UNESCO (1).jpeg
  • UNESCO (10).jpeg
  • UNESCO (11).jpeg
  • UNESCO (12).jpeg
  • UNESCO (13).jpeg
  • UNESCO (14).jpeg
  • UNESCO (15).jpeg
  • UNESCO (16).jpeg
  • UNESCO (17).jpeg
  • UNESCO (18).jpeg
  • UNESCO (19).jpeg
  • UNESCO (2).jpeg
  • UNESCO (20).jpeg