BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI'NIN 102. YIL DÖNÜMÜ

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: "Çanakkale savunması, bir hayat savunması olduğu kadar aynı zamanda da namus ve fazilet için can veren bir gençlik savunmasıdır. O nedenle 1915 sonrası yetişmiş bütün kuşakların bu manevi hazineye gönülden sahip çıkması ve geleceğe emanet bırakması gerekmektedir"

Bakan Nabi Avcı:  "Şan ve şeref numuneleriyle dolu Çanakkale Zaferi'ne, sonsuza kadar yaşayacak bir ibret vesikası olarak hak ettiği değeri vermek, millet olarak hepimizin vazifesidir. İlahi bir diriliş ve cesaret ile varoluş destanı yazan kahramanlarımızı bir kez daha rahmetle yad ediyorum"


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü dolayısıyla, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene katıldı. Bakan Nabi Avcı, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale müdafaasının muharebelere dahil olan milletler nezdinde çok müstesna bir yer edindiğini söyledi.

Bu müdafaanın, yoğun ateş yağmuru altında çelikleşen bedenleriyle vatan toprağına geçit vermeyen neferlerin ortaya koyduğu değerleri ve manevi anılarını bugün hala taşıması açısından çok önemli olduğunu anlatan Baklan Avcı, şöyle konuştu:

"Çanakkale savunması, bir hayat savunması olduğu kadar aynı zamanda da namus ve fazilet için can veren bir gençlik savunmasıdır. O nedenle 1915 sonrası yetişmiş bütün kuşakların bu manevi hazineye gönülden sahip çıkması ve geleceğe emanet bırakması gerekmektedir. Dünya harp tarihinde savaşların sonuçlarını tayin eden birçok koşul vardır. Bu koşullar içerisinde olmazsa olmaz olanlar komutan, asker, silah gücü ve savaşan tarafların davalarına olan inançlarıdır. Çanakkale savunması imanın imkana galip geldiği bir müdafaadır."  

"Öyle Alelade Bir Taarruz Değil"


Bakan Nabi Avcı, Kurtuluş Savaşı başlatıldığında komuta kadrosunun en güçlü referansının, Anafartalar'da, Arıburnu'nda, Conkbayırı'nda, Seddülbahir'de yaratılan etkisi güçlü zaferler olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sadece bu husus bile Çanakkale 1915 kazanımlarının Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ne kadar mühim olduğunu anlatmaya yetmektedir. Çanakkale Zaferi ile Kurtuluş Savaşı arasında inkar edilemez bir bağ vardır. Bu zaferi elde eden kabiliyetli ve cesur yönetici kadro, komuta ettiği askerin yüce ruh halini tetikleyerek, besleyerek ve sürekli ayakta tutarak nihai kurtuluşa kadar yaşatmayı başarmıştır. Mustafa Kemal'in de ifade ettiği gibi 'Çanakkale öyle alelade bir taarruz değil, herkesin muvaffak olmak veya ölmek arzusuyla harekete teşne olduğu bir taarruz' olarak tarihimize geçmiştir. Ne var ki bu savunmayı ortaya koyanlar birbirlerinden aldıkları ruh kuvvetiyle mutlak zaferi yaratmışlardır."

Bakan Avcı, Çanakkale muharebelerinin sonuçlarının milletin tarihine olduğu kadar savaşa dahil olan bütün milletlere de maddi, insani ve duygusal yükler ve kayıplar yaşattığına dikkati çekti. 

"Sonsuza Kadar Yaşayacak Bir İbret Vesikası"

Muharebeler sonrasındaki kayıplar ortaya konulduğunda emanetçisi olunan zaferin mana ve öneminin daha iyi kavranabileceğini dile getiren Bakan Avcı, şunları kaydetti:

"Siper mevzilerinde hiçbir zaman yılgınlık emaresi göstermeyen neferlerimiz, adeta insan gücünün dayanma sınırlarını zorlayarak payitaht İstanbul'u Çanakkale'de savunmayı, kurtarmayı başarmışlardır. Her yıkıcı taarruz sonrasında gelen zaferler ile kısa sürede bitmesi planlanan Harb-i Umumi'nin süresi ağırlaşarak daha da uzamıştır. Buradan hareketle Çanakkale savunması, stratejik önemi çok yüksek olan amaçlara ulaşmayı hedefleyen planın da çöküşünü hızlandırmıştır. Çanakkale dirilişine ve zaferine giden yolda bedenini ve ruhunu ortaya koyarak verdikleri mücadele örneğiyle burada çarpışan neferlerimiz, vatan toprağı ile bütünleşip, isimleriyle milli hafızamızda bayraklaşmışlardır. 

Şan ve şeref numuneleriyle dolu Çanakkale Zaferi'ne, sonsuza kadar yaşayacak bir ibret vesikası olarak hak ettiği değeri vermek, millet olarak hepimizin vazifesidir. İlahi bir diriliş ve cesaret ile varoluş destanı yazan kahramanlarımızı bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Makamları cennet, ruhları şad olsun."

"Churchill'in Burnu Sürtülürken Atatürk Gibi Ulusal Kahramanlar Doğdu"

Törende İtilaf Devletleri adına söz alan İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da, Türkçe ve İngilizce yaptığı konuşmasında, "yüz yılı aşkın süre önce hayatını feda eden Mehmetleri, Jonnyleri, Les Poilusleri ve Tommyleri anmak üzere düzenlenen törende bulunmaktan onur duyduğunu" belirtti.

Genç bir diplomatken, 1990'da 75. anma törenlerinde Birleşik Krallık Kraliyet Lejyonundan gazilere eşlik ettiğini anlatan Moore, "Gruptaki en genç kişi 93 yaşındaydı ancak çatışmaların yapıldığı sahaları ziyaret ederken hatıraları net ve acı vericiydi. Birlikte çarpıştıkları Türklere duydukları saygı açıkça görülüyordu. O gazilerle karşılaştıkları zaman aralarındaki o karşılıksız sıcak duygular beni hala etkiler." dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın zayıflayan imparatorlukların çarpıştığı bir saha ve yeni ülkelerin ortaya çıktığı bir sahne olduğunu dile getiren Moore, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada büyük devlet adamı (Winston) Churchill'in burnu sürtülürken Mustafa Kemal Atatürk gibi yeni ulusal kahramanlar doğdu. Ancak her şeyin ötesinde bugün burayı, 9 korkunç ve kanlı ayda yarım milyona yakın askerin, genç adamın, babanın, eşin, oğlun, erkek kardeşin öldüğü veya yaralandığı yer olarak anıyoruz. 

Tarihçiler bu seferin stratejik önemini inceler ve karargahlarda veya muharebe alanlarında farklı kararlar verilmiş olsaydı nelerin olabileceğini tartışır ama bugün biz bu akademik tartışmaları bir kenara bırakıyor ve bu tepelerde, dere yataklarında ve sahillerde insanların ne korkunç acılar çektiğini düşünüyor ve 1915'te burada savaşanların cesaretine, fedakarlığına ve daha çok da duydukları şefkate hayretler içinde kalıyoruz." 

"Türkiye Olağanüstü Cömertlik Gösterdi"

Anmanın, geriye bakmaktan öte bir şey olması gerektiğini vurgulayan Moore, şunları kaydetti:

"Bu savaş alanındaki kıyımı ve yıkımı, dünyanın diğer bölgelerinde, en dikkat çekici olarak da Türkiye sınırının ötesindeki Irak ve Suriye'de şimdi yaşanan trajik olaylara yas tutmadan anamayız. Türkiye ve Türk halkı bu çatışma nedeniyle yerlerinden olan insanlara karşı olağanüstü bir şefkat ve cömertlik gösterdi. Bu nedenle, biz bugün burada otururken, ülkelerimizin silahlı kuvvetleri, polis gücü ve güvenlik dairelerine mensup erkek ve kadınlar hala cephe hattındalar. Bazen evlerinden uzakta, bazen şehirlerimizin caddelerinde onlar da metanet ve fedakarlıkla ölümcül tehlikelerle yüz yüzeler. Burada temsil edilen ülkeler, günümüzün kötülüklerinin üstesinden gelme mücadelesinde birlikte çalışmaktadır."

Moore, 102 yıl önce kanlı bir savaşta birbiriyle mücadele eden ülkelerin bugün karşılıkı saygı ve hayranlık içinde dost olarak bir arada olduğunu vurgulayarak, "Belki de anma törenimizden çıkaracağımız en olumlu ders budur, kalpleri ve zihinleri açarak en azılı düşmanlar bile gerçek dost olabilir. Gelecek için bize gerçekten umut veren de işte budur, ortak hatıralara dayalı uzlaşma." dedi.

İngiltere Büyükelçisi, sözlerini "Hayatlarını kaybedenlerin hatırasına ve yaşayanların geleceğine" ifadesini kullanarak tamamladı.

SOLOTÜRK'ten Nefes Kesen Gösteri

Törende ayrıca, dünyada F-16 jet uçağıyla gösteri yapabilen sayılı akrobasi timlerinden Hava Kuvvetleri Komutanlığının ekibi SOLOTÜRK'ün, Çanakkale Boğazı semalarındaki gösterisi yerli ve yabancı izleyicilerden büyük ilgi gördü. 

Gösterinin ardından, Bakan Avcı ve İngiltere Büyükelçisi Moore, "Şehitlik Defteri"ni imzaladı. Bakan Avcı ve beraberindekiler ardından şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü kapsamında Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ve Yeni Zelanda Adalet Bakanı Amy Adams,  İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore’un yanı sıra, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Jonathan Andrew Curr ve Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen'in katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, anma törenleri kapsamında gerçekleştirilen Fransız Anıtı'ndaki törenin ardından, İngiliz Milletler Topluluğu Anıtı'ndaki  anma programına da katıldı. Çanakkale Kara Savaşları'nın 102. yıl dönümü kapsamında ayrıca 57. Alay Şehitliği'nde de anma töreni gerçekleştirildi. 

(24.04.2017)

  • S2.jpeg
  • S3.jpeg
  • S4.jpeg
  • S6.jpeg
  • S10.jpeg
  • SS26.jpeg
  • S28.jpeg
  • S27.jpeg
  • S25.jpeg
  • S24.jpeg
  • S23.jpeg
  • S22.jpeg
  • S21.jpeg
  • S20.jpeg
  • S19.jpeg
  • S18.jpeg
  • S17.jpeg
  • S16.jpeg
  • S15.jpeg
  • S14.jpeg
  • S13.jpeg
  • S12.jpeg
  • S11.jpeg
  • S5.jpeg
  • S9.jpeg
  • S8.jpeg
  • S7.jpeg
  • S1.jpeg