BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN AVCI, "GENÇLERLE KÜLTÜR BULUŞMASI" PROGRAMINA KATILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: "Türkiye, turizm destinasyonunda dünyada 6'ncı sırada ilk 10'a çoktan girmiş vaziyette. Türkiye'nin turizmde ilk 3'e girmemesi için hiçbir neden yok. Yeter ki öz güvenimiz olsun. O öz güven de bir kültür meselesidir"

Bakan Nabi Avcı:  "Kültür hayatımızın mihengi noktalarını daha iyi belirlemiş olarak önümüzdeki dönem engelsiz bir koşuyla daha ileri noktalara taşıyacağız"


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin, turizm destinasyonunda dünyada 6. sırada olduğunu belirterek, "İlk 10'a çoktan girmiş vaziyette. Türkiye'nin turizmde ilk 3'e girmemesi için hiçbir neden yok. Yeter ki öz güvenimiz olsun. O öz güven de bir kültür meselesidir." dedi.

Bakan Nabi Avcı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Fazıl Tekin Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Gençlerle Kültür Buluşması" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 15 yılda pek çok alanda güzel işler başardığını belirtti.

Türkiye'nin yayıncılık sektöründe 11'inci sıraya geldiğine bazı kesimlerin inanmakta zorluk çektiğini ifade eden Bakan Avcı, şöyle konuştu: 

"'Türkler okumuyor.' Bu çok eski bir hikayedir. Hayır, Türkler çok güzel okuyor. Yayın ve kitapçılık fuarlarında görüyoruz. Türkiye, geçen yıl turizm alanında yaşandığı büyük dar boğaza rağmen dünyada turizm destinasyonları arasında 6'ncı büyük destinasyon. Avrupa'nın da 4'üncü büyük turizm destinasyonuyuz. Türkiye, turizm destinasyonunda dünyada 6'ncı sırada ilk 10'a çoktan girmiş vaziyette. Türkiye'nin turizmde ilk 3'e girmemesi için hiçbir neden yok. Yeter ki öz güvenimiz olsun. O öz güven de bir kültür meselesidir."

Bakan Nabi Avcı, 15 yılda birçok alanda ciddi gelişmelerin sağlanmasına rağmen, buralara kolay gelinmediğini bildirdi.

Gelecekte tüm engellerin bertaraf edilmesiyle kültür ve eğitim gibi diğer alanlarda çok daha hızlı ve iyi mesafenin alınacağını kaydeden Bakan Avcı, şunları söyledi:

"Kültür konusunda ne yapılabilir, ne yapılamazı konuşmak için 3-4-5 Mart'ta İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışı yaptığı 3. Kültür Şurası'nı topladık. Bu şura 3 yılda bir toplanması gerekirken 28 yıldır toplanamıyordu. Bu şurada 17 komisyon görev yaptı. Kültürümüzün hemen hemen her alanında 17 komisyon çalıştı. Çok verimli bir toplantı oldu. 28 yıl aradan sonra kültürümüzün nerede olduğunu, neleri yapıyoruz, neleri yapamıyoruz, neleri doğru yapıyoruz, neleri yanlış yapıyoruz, bundan sonra neler yapmamız gerekir bütün bunları enine boyuna tartıştık. Şura öncesinde şura sonrası için hazırlıklarımız tamamdı. Şurada komisyonlar tarafından dile getirilin bütün önerileri, değerlendirmeleri, eleştirileri dikkate alan bir eylem planı hazırlığını başlatmıştık. Bunu da şimdiden parça parça uygulamaya başladık."

Bakan Nabi Avcı, eylem planının bütünlüğünü önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirterek, "Kültür Bakanlığı olarak şura sonuçlarına göre teşkilat yapımızı yenilememiz gerekebilecek. Sadece Kültür Bakanlığını değil, kültür ile ilgili tüm kamu kurumlarını, kuruluşlarını, devlet televizyonunun, özel televizyonların, radyoların, basın-yayın ajanslarının fonksiyonlarına ve görevlerine dair çok önemli uyarılar ve öneriler var. Kültür hayatımızın mihengi noktalarını daha iyi belirlemiş olarak önümüzdeki dönem engelsiz bir koşuyla daha ileri noktalara taşıyacağız." ifadesini kullandı.

Üniversite öğrencileriyle ve gençlerle buluştuğunda kitap tavsiye etmeden duramadığını anlatan Bakan Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Tarık Buğra'nın 'Osmancık' kitabını ya da 'Küçük Ağa'sını Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ndeki öğrencileri okumayacak da kim okuyacak? Çok ihmal edilmiş, hakkı teslim edilmemiş bir yazarımız var, rahmetli Mustafa Necati Sepetçioğlu. Sepetçioğlu'nun romanları çok alelade sebeplerle Abdullah Ziya Kozanoğlu kategorisinde değerlendirildi. Bundan Abdullah Ziya Kozanoğlu'nu küçümsediğim ortaya çıkmasın. Belli yaş gruplarına daha uygun olduğu varsayılan kitaplar olarak değerlendirildi. Halbuki rahmetli Sepetçioğlu'nun romanları pekala daha ileri yaşlardaki seçici okuyucuların da okuduğu okuması gereken kitaplar. Sepetçioğlu'nun Kilit, Anahtar, Kapı, Konak, Çatı ve Köprü romanları Anadolu'yu vatan kılma teması üzerinden önemli. Kemal Tahir'in 'Devlet Ana'sı aynı şekilde. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Beş Şehir'i... Her Türk gencinin ve aydınının bu kitapları okuması lazım. Remzi Oğuz Arık'nın 'Coğrafyadan Vatana' kitabını tavsiye ediyorum."

Konuşmanın ardından Bakan Avcı, gençlerini sorularını yanıtladı.
(14.04.2017)

  • SÖYLEŞİ (1).jpeg
  • SÖYLEŞİ (2).jpeg
  • SÖYLEŞİ (3).jpeg
  • SÖYLEŞİ (4).jpeg
  • SÖYLEŞİ (5).jpeg
  • SÖYLEŞİ (7).jpeg
  • SÖYLEŞİ (8).jpeg