Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: "Turizmin vazgeçilmezi nedir? İstikrar. Bir ülkede istikrar varsa oraya turist gelir, oraya misafir gelir. Kendinizden hesap edin, bir yerde karışıklık varsa, belirsizlik varsa oraya gitmek istemezsiniz. Türkiye bu anayasa değişikliğiyle en az 5 yıllık istikrar döneminin kapısını açmış olacak"
Bakan Nabi Avcı: "Yeni sistemde cumhurbaşkanını seçerken bu sefer oraya 'sembolik olarak otursun, programlarda, törenlerde boy göstersin' diye değil, 'sorumluluk ve yetki sahibi olarak ülkeyi yönetsin' diye seçeceğiz"
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizmin vazgeçilmezinin istikrar olduğunu belirterek, "Bir ülkede istikrar varsa oraya turist gelir, oraya misafir gelir. Kendinizden hesap edin, bir yerde karışıklık varsa, belirsizlik varsa oraya gitmek istemezsiniz. Türkiye bu anayasa değişikliğiyle en az 5 yıllık istikrar döneminin kapısını açmış olacak." dedi.
Bazı temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar'a gelen Bakan Avcı, İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl beldesinde, Gazlıgöl Yaylabağı Turizm Havzası tesisi ve Kızılay Madensuyu Fabrikası'nın çalışanlarıyla bir araya geldi.
Bakan Nabi Avcı, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 15 yılda pek çok alanda ciddi mesafeler aldığını bildirdi.
Dünyanın en temiz denizlerinin Türkiye'de olduğunu anlatan Bakan Avcı, "Kıyıların sağlık bakımından gerekli standartları sağlanırsa mavi bayrak veriliyor. Türkiye de 444 mavi bayrak ile Avrupa'nın en önde gelen ülkelerinden biri." diye konuştu.
"Deniz, Kum, Güneş Üzerinden Dünyada 6. Büyük Turizm Ülkesiyiz"
Bakan Nabi Avcı, Türkiye'nin denizlerinin temiz olduğunu ancak her şeyinin denizden ibaret olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Afyonkarahisar'da deniz yok ama çok büyük bir nimet de var. Burada termal turizm altyapısı var. Termal turizm, kaplıca turizmi, sağlık turizmi bakımından da Türkiye bir cennet. Türkiye bütün turizm çeşitleri bakımdan zengin. Şimdi de kayak federasyonu ile bir araştırma yapıyoruz. Türkiye’nin dağlarının kayak pisti olabilecek alanları, potansiyeli Avrupa'nın çok üzerinde gözüküyor. Bu tesisler kurulduğu zaman ne olacak? Türkiye'de turizm sadece yaz turizmi olmaktan çıkarak aynı zamanda kış turizmi de eklenecek. Yani turizm bütün bir yıla yayılmış olacak. Deniz, kum, güneş üzerinden dünyada 6. büyük turizm ülkesiyiz. Dünyanın ilk 6'ıncısıyız, Avrupa'da da 4. ülke konumundayız."
Turizmde, ülkenin potansiyeline uygun altyapılar kurulması, bunlara uygun personelin yetiştirilmesi gerektiğini anlatan Bakan Avcı, şöyle devam etti:
"Turizmin vazgeçilmezi nedir? İstikrar. Bir ülkede istikrar varsa oraya turist gelir, oraya misafir gelir. Kendinizden hesap edin, bir yerde karışıklık varsa, belirsizlik varsa oraya gitmek istemezsiniz. Türkiye bu anayasa değişikliğiyle en az 5 yıllık istikrar döneminin kapısını açmış olacak. Çünkü 16 Nisan'da değişiklik kabul edilirse, 2019'da aynı gün iki seçim yapılacak. Sandığa gideceğiz. Bir sandıkta cumhurbaşkanını seçeceğiz, öteki sandıkta TBMM'yi seçeceğiz. Yeni sistemde cumhurbaşkanını seçerken, bu sefer oraya 'sembolik olarak otursun, programlarda, törenlerde boy göstersin' diye değil, 'sorumluluk ve yetki sahibi olarak ülkeyi yönetsin' diye seçeceğiz. Yani cumhurbaşkanı seçerken aynı zamanda 'sen hükümeti kur, kendi başında olacağın hükümetle sorumlu ve yetkili olarak memleketi 5 yıl idare et' diyeceğiz."
Kanunları Meclisin yapacağını, uygulamayı da cumhurbaşkanı ve onun başkanlığında kurulmuş olan hükümetin yapacağına işaret eden Bakan Avcı, "cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi" denilen bu sistemin Türkiye'ye mahsus bir model olmadığını kaydetti.
Bakan Nabi Avcı, yeni sistemde cumhurbaşkanının 5 yıl için seçileceğini, milletin takdirini kazanması halinde ikinci kez de seçilebileceğine vurgu yaparak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yeni düzenlemeye göre cumhurbaşkanları en fazla iki defa seçilebilir. En fazla 10 yıl görev yapabilir. Şimdi deniyor ki; 'cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler veriliyor, tek adama bu kadar yetki verilir mi?' Bir tek adama bu kadar yetki verilmiyor. Yetki ne demektir? Neyi, nasıl yapacağına karar verme gücü. Cumhurbaşkanı neye göre hareket edecek? Yasalara göre hareket edecek. Peki kendi kafasına göre yasa çıkarabilir mi? Hayır, yasa yapmak Meclisin işi. Meclis yasayı yapacak. Cumhurbaşkanı ve hükümet de o yasayı uygulayacak."
Yeni sistemde cumhurbaşkanının ülkeyi kararnamelerle yöneteceği yönünde bir dedikodu ortaya atıldığını aktaran Bakan Avcı, bu dedikodulara itibar edilmemesini istedi.
(30.03.2017)