Kültür ve Turizm Bakanlığı, sadece kendisi tarihi eserleri restore etmekle kalmıyor. Sit alanı içinde kalan ve tescilli taşınmaz kültür varlığı ilan edilen konak, ev gibi yapılarını restore ettirmek isteyen vatandaşlara da hibe destek veriyor.
2005 yılından itibaren yapılan uygulamayla tescilli taşınmaz kültür varlığını restore ettirmek isteyenlere proje ve uygulama aşamasında hibe destek veriliyor.
Bakanlık bu kapsamda; 2016 yılında mülkiyet sahiplerine; 214 varlık için 4.9 milyon TL proje yardımı, 213 varlık için 11.3 milyon TL uygulama yardımı olmak üzere toplam 16.2 milyon TL nakdi destek sağladı.
2005-2015 yılları arasında ise bakanlık tarafından 2767 adet tescilli taşınmaza 26 milyon TL proje yardımı, 1729 adet tescilli taşınmaza 56 milyon TL onarım yardımı olmak üzere toplam 4496 adet taşınmaza 82 milyon TL yardım yapıldı.
Uygulamayla harabe halde bulunan konak, köşk gibi sivil mimari yapıların aslına uygun şekilde restore edilip, şehrin mimarisine ve görünümüne daha estetik ve geleneksel bir yapı kazandırılması hedefleniyor.
Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde katıldığı Şehrin Mimarları etkinliğinde İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki dikey yapılaşmayı eleştirmiş, belediye meclislerindeki gündem maddelerinin yüzde 86'sının imar rantıyla ilgili olduğunu hatırlatmıştı. Yıldırım, hükümet olarak tarihi eserlerin ihyasına ağırlık verdiklerini söylemiş, mimaride geleneksel yapıların önemine dikkat çekmişti. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise tarihi eserlerin restorasyonu için bakanlık olarak çalıştıklarını ve geleneksel mimari konusunda hassas davrandıklarını söylemişti.
(YENİ ŞAFAK)
20.12.2016