Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: "Türkiye önümüzdeki yıllarda, 2017'den başlayarak turizm alanında çok önemli mesafeler katedecek"
Bakan Nabi Avcı: "Turizmimizi deniz, kum, güneş parantezinden çıkarıp, ülkemizi, sahip olduğu diğer potansiyel turizm alanlarına da açmamız gerekiyor."
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda, 2017'den başlayarak turizm alanında çok önemli mesafeler katedeceğini söyledi.
Bakan Nabi Avcı, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, yurt içinde ve yurt dışında Türkiye aleyhine yapılan algı operasyonlarının turizm sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı.
Türkiye'nin bu yıl sadece konvansiyonel terör biçimlerine maruz kalmadığını; FETÖ darbe girişimine de tanık olduğunu belirten Bakan Nabi Avcı, "Ancak milletimiz 15 Temmuz'da bu menfur darbe girişimi karşısında gerçekten tarihe geçecek bir kahramanlık destanına imza attı." dedi.
Rusya'yla bu yıl geçici bir kriz döneminin yaşandığı ama sorunun çözümü yönünde karşılıklı önemli ve kalıcı adımların atıldığını aktaran Bakan Nabi Avcı, şunları söyledi:
"Geçen hafta biz de Sayın Başbakanla birlikte Rusya'ya yaptığımız ziyarette, muhataplarımızla özellikle turizm alanındaki ilişkilerimizi geçmişten de ileriye taşımak için ne tür önlemler almamız gerektiği konusunda görüşmelerde bulunduk ve bu görüşmeler gayet olumlu bir atmosfer içinde yürüdü. Turizmimizi deniz, kum, güneş parantezinden çıkarıp, ülkemizi, sahip olduğu diğer potansiyel turizm alanlarına da açmamız gerekiyor. Bunun için, Türkiye'nin gerçekten çok ciddi bir birikime ve potansiyele sahip olduğunu önce kendimiz gördük, sonra yavaş yavaş Türkiye'yle iş yapmakta olan kurumlar da bunları görmeye başladılar, operatörler de bunları görmeye başladılar.
Dünyanın en çok turist çeken 6, Avrupa'nın 4. ülkesi olan Türkiye'nin turizm sektöründe dünya genelinde yaşanan olumsuzluklardan ve bölgesel gelişmelerden en az düzeyde etkilenmesi amacıyla etkin tedbirler de aldık, almaya da devam ediyoruz. Nitekim, bu kapsamda, toplam maliyeti 543 milyon lira olan Turizm Acil Eylem Planı destek paketi uygulamaya koyulmuştu. Biz de aynı programı takviyelerle sürdürüyoruz.
Turizm sektöründe küresel gelişmelere anında cevap veren bir refleksle hareket eden Bakanlığımız, kültürel değerlerimizi ön plana çıkararak kültür ekonomisi ile turizm sektörünü buluşturmak için etkin tedbirler alıyor. Ayrıca, illerimizdeki kültür girişimcileri ve kültür endüstrilerini de hibe ve kredilerle destekleyerek istihdam ve hayat kalitesini artırmayı hedefliyoruz."
Türkiye, Gastronomi Bakımından da Ayrıcalıklı Bir Ülke
"2016'da yaşadığımız sıkıntılar, bize, pazarı Japonya'dan Latin Amerika'ya kadar, Çin'i, Hindistan'ı, Arap dünyasını, İran'ı, Kuzey Afrikayı ve hatta Afrikayı içine alacak şekilde genişletmemiz gerektiğini gösterdi" diyen Bakan Nabi Avcı, sektör ve Bakanlığın çok uyumlu bir iş birliği içerisinde bu pazarlara açılmaya ve bu pazarlara yönelik tanıtım faaliyetlerine önem vermeye başladığını ifade etti.
Türkiye'nin, bütün insanlığın yararlanabileceği zengin bir kültürel hafızaya ve birikime sahip olduğunu dile getiren Bakan Nabi Avcı, "Türkiye, aynı zamanda, gastronomi bakımından da çok ayrıcalıklı bir ülke, henüz yeterince potansiyelimizi değerlendirmemiş olsak da dağ turizmi bakımından da kış turizmi bakımından da gerçekten çok büyük potansiyellere sahip bir ülke. Kongre turizmindeki başarılarımız gelecekte daha da artırmış olacak." diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki potansiyelini değerlendirmek için yeni projeler geliştirdiklerini dile getiren Bakan Nabi Avcı, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Özellikle dini miras alanlarının, 3 semavi dinin kutsal mekanlarının veya kutsal saydığı mekanların toplandığı bir ülke olmak hasebiyle Türkiye gerçekten çok zengin birikime sahip bir ülke. Dolayısıyla bu potansiyelimizi uygun tanıtım stratejileriyle de desteklersek Türkiye önümüzdeki yıllarda, 2017'den başlayarak turizm alanında çok önemli mesafeler katedecek."
Bakan Nabi Avcı, Bakanlığının, bağlı ve ilgili kuruluşlar dahil 3 milyar 459 milyon 754 bin lira bütçesi olduğuna işaret ederek "Allah bereket versin; Allah devlete, millete zeval vermesin. Biz, bu bütçeyle de inşallah çok güzel işler yaparız. Tabii, gönül ister ki bu bütçe en azından Milli Eğitim bütçemizin yarısı kadar olsa. Tabii buna hiçbirimiz 'Hayır' demeyiz ama devletimizin imkanlarını da biliyoruz." dedi.
Bakan Nabi Avcı, 2015'te 139 film çevrildiğini ve bunların büyük bir bölümüne de Kültür ve Turizm Bakanlığının destek verdiğini kaydetti.
TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerin ardından, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Başkanlığının 2017 yılı bütçeleri oylanarak kabul edildi.
(10.11.2016)