Milli Kütüphane Başkanlığı ‘4. Türk Dili Konuşan Ülkeler Millî Kütüphane Başkanları Konferansı’na ev sahipliği yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: “Türk dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliğinin her düzeyde genişlemesi ve derinleşmesi ile millî kütüphaneler arasında kurumsallaşma yönünde atılacak adımlar konusunda üzerimize düşen her türlü katkıyı vermeye hazırız.”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov: “Ortak Türk kültürünün gelişmesi ve kültürel işbirliğimiz için çok güzel işler yapılmaktadır. Ancak bunların birçoğu kamuoyu tarafından bilinmemektedir.”
Türk dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliğinin her düzeyde genişlemesi ve derinleşmesi ile millî kütüphaneler arasında kurumsallaşma yönünde atılacak adımlar konusunda üzerlerine düşen her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını dile getiren Bakan Nabi Avcı, millî kütüphanelerin Türk dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliği bakımından en stratejik kurumların başında geldiğini söyledi.
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler Millî Kütüphane Başkanları Konferansı’ Milli Kütüphane Başkanlığında düzenlenen törenle başladı.
Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25’inci, Millî Kütüphane Başkanlığının ise 70’inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Türkiye’de gerçekleştirilmesine karar verilen 4’üncü konferans Türk dünyasını bir kez daha Ankara’da bir araya getirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile TÜRSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un açılışını yaptığı konferansta Azerbaycan, Başkurdistan, Gagauzya, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan Millî Kütüphaneleri ile KKTC Devlet Kütüphanesi, Özbekistan Ziyo Uz Kütüphanesi ve Kazakistan Millî Akademi Kütüphanesi yer alıyor.
TÜRKOY’un Türk dili konuşan ülkeler arasındaki kültürel ve sanatsal işbirliğinin artması için çok yararlı faaliyetlere imza attığını belirten Bakan Nabi Avcı açılışta yaptığı konuşmada, düzenlenen bu toplantı ile Türk dünyası arasındaki sinerjiye yeni bir halka daha eklendiğine vurgu yaptı.
Ortak Türk kültürünün gelişmesi ve kültürel işbirliği için çok güzel işler yapıldığına işaret eden TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise konuşmasında bunların birçoğunun kamuoyu tarafından bilinmediğini dile getirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konferansın açılış konuşmasında şunları kaydetti:
Bakanlık Olarak Ne Gerekiyorsa Yapmaya Hazırız
“Milli kütüphaneler gerçekten bizim Türk dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliği bakımından en stratejik kurumlarımızın başında geliyor. Çünkü milli kütüphane aynı zamanda bir milli hafıza, ortak hafıza demektir. İşte bu ortak hafızayı daha çok birlikte yaşatmak, birlikte canlandırmak bakımından da siz milli kütüphane yöneticilerine büyük bir sorumluluk düşüyor.
Bu 4’üncü konferansta inşallah milli kütüphanelerimiz arasındaki ilişkilerin kurumsallaşması yönünde ciddi, köklü, düzenleyici kararlar alacağınızı ümit ediyorum.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak biz Türk dili konuşan ülkeler arasındaki işbirliğinin her düzeyde genişlemesi ve derinleşmesi için üzerimize düşen her türlü katkıyı vermeye hazırız. Dolayısıyla milli kütüphaneler arasında kurumsallaşma yönünde atılacak adımlar konusunda da bakanlık olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.”
Sinerjimize Yeni Bir Halka Daha Ekliyoruz
“Bu vesileyle TÜRKSOY’a çok teşekkür ediyorum. TÜRKSOY bugüne kadar Türk dili konuşan ülkeler arasındaki kültürel ve sanatsal işbirliğinin artması için çok yararlı faaliyetlere imza attı.
Nitekim bundan birkaç ay önce İstanbul’da TÜRKSOY üyesi ülkeler arasında, TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO Millî Komisyonları arasında bir toplantı gerçekleştirdik.
Buraya sadece TÜRKSOY üyesi ülkeler UNESCO Millî Komisyonları değil aynı zamanda gözlemci ülkelerin UNESCO Millî Komisyonlarının temsilcileri de katıldı.
Düzenlenen toplantı ile de bu sinerjiye yeni bir halka eklemiş oluyoruz. İnşallah millî kütüphanecilerimiz arasındaki gerek materyal değişimi gerek personel eğitimi konusunda çok daha yakın bir işbirliğinin temellerini bu konferansta atmış olacağız.”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya madalya takdiminde bulundu.
Buluşmalar Türkiye’nin Öncülüğünde
TÜRKSOY’a üye Türk Cumhuriyetleri ve gözlemci ülkelerin millî kütüphaneleri arasındaki işbirliğini geliştirmek ve en yeni gelişmelerden haberdar olmak amacıyla Türkiye’nin Millî Kütüphane Başkanlığı öncülüğünde düzenlenmeye başlanılan konferansların ilki 2007 yılında yine Ankara’da toplanmıştı.
Türk dünyasının buluşturan konferansların 3’üncü toplantısı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirilmiş ve bir sonraki genel toplantının yine Türkiye’de düzenlenmesi kabul edilmişti.
Kırgızistan buluşmasının ardından, Türk dili konuşan ülkeleri Türkiye’de bir araya getirecek olan ‘4. Türk Dili Konuşan Ülkeler Millî Kütüphane Başkanları Konferansı’ 14-17 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenleniyor.
Millî Kütüphane Başkanlığı Yunus Emre Toplantı Salonunda düzenlenen konferansın konukları buluşmanın ikinci günü Anıtkabir ziyareti ile başlayacakları Ankara gezilerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Koç Müzesini ziyaret ederek, yine aynı gün TÜRKSOY Samet Vurgun etkinliğine katılacaklar.
(16.11.2016)