BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


MÜZELER EĞİTİMİN BİR PARÇASI HÂLİNE GELECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanacak protokol ile müzelerin eğitimin bir parçası hâline geleceğini söyleyen Bakan Nabi Avcı, müzeleri bir eğitim alanı olarak gördüklerini dile getirdi.

Ankara’nın önemli tarihi miraslarından At Pazarı bölgesini canlandırmak üzere uzun yıllardır çalışmalar yürüten Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından restore edilen tarihi Safranhan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla ziyarete açıldı.
 
Müzeleri eğitimin parçası hâline getirecek bir protokolün hemen öncesinde bu müzeyi açmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Bakan Avcı, törende yaptığı konuşmada, eğitim, müzecilik ve sanata yaptığı katkılardan dolayı Koç ailesine teşekkür etti.

Müzeleri Bir Eğitim Alanı Olarak Görüyoruz

“Türkiye’de özel müzeciliğin kurumsallaşmasına, güçlenmesine büyük katkılar sağlayan ve bu alanda bir kurucu etkisiyle, gönüllü olarak, büyük gayretler sarf eden Sevgi Gönül Hanımefendi’yi hürmet ve rahmetle yâd ediyorum. Bu müzede bir galeriye de ayrıca adı verilen merhum Mustafa Koç Beyefendi’yi de rahmetle yâd ediyorum.
 
Eğitimimize, müzeciliğimize, sanatımıza yaptığı katkılar için Sayın Rahmi Koç Beyefendi’nin şahsında Koç ailesine çok teşekkür ediyorum.
 
Biz müzeleri öncelikle bir eğitim alanı olarak da görüyoruz. İnşallah yakın zamanda Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bir protokol imzalayacak.
 
Bu protokolümüz hazır ve inşallah o protokolle müzelerimiz de çocuklarımızın, gençlerimizin, öğrencilerimizin eğitiminin bir parçası hâline gelecek.
 
Bu protokolün hemen öncesinde böyle bir müzenin açılışını yapıyor olmaktan dolayı hem Kültür ve Turizm Bakanı olarak hem de eski Millî Eğitim Bakanı olarak çok mutlu oldum."

Müzeler Statik Değil, Dinamik Olmalı
 
Ankara’ya güzel bir mekân kazandırdıklarını söyleyen iş adamı Rahmi Koç ise konuşmasında müze, lise, üniversite ve hastanelerin kaynak yaratmayan, devamlı finanse edilmesi gereken kuruluşlar olduğunu dile getirdi.

Müzelerin statik değil, dinamik olması gerektiğine vurgu yapan Rahmi Koç sözlerine şöyle devam etti:

“Müzemizi gezen bir ziyaretçiden aldığımız tebrik mektubu, lise ve üniversitelerimizin mezun ettiği gençler, hastanelerimizin sağlığına kavuşturduğu hastalarımız en büyük kazancımız ve mükâfatımızdır. Müzeler statik değil dinamik olmalı, devamlı halkın nabzını tutmalı, yenilikler getirmelidir. Biz de bu yoldan gidiyoruz.” 

500 Yıllık Tarih Müze Oldu

Safranhan, Hacı İbrahim bin Hacı Mehmed tarafından 1511 yılında inşa edilen ve zaman içinde önce kervansaray, ardından cezaevi olarak kullanılan tarihi mekân Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nin bir parçası olarak restore edilerek müzeye dönüştürüldü.

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’ni büyüklük olarak yaklaşık iki katına ulaştıran ve müzeye, sergilenen parça bakımından, Başkent’in en büyük ikinci müzesi unvanını kazandıran tarihi Safranhan’da sergilenen parçalar arasında iletişim aletleri, havacılık makineleri ve objeleri bulunuyor.

(02.06.2016)

 
  • DSC_6215.JPG
  • image1.jpeg
  • image2.jpeg
  • image3.jpeg