BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN İSTİHDAM PAKETİ

• Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, turizm sektörüne yönelik “istihdam paketi” protokolü imzaladı.

• Bin 200 kişinin hem havalimanlarında hem ören yerlerinde turizme daha fazla katkı sağlayabilmek maksadıyla 6 ay süreyle eğitime tabi tutulup istihdam edilmesi planlanıyor.

• 2015’te 9 ay çalışan ve 3 ay askıda kalan 44 bin 753 kişi bu yıl da 9 ay çalışırsa askıdaki üç aylık sigorta primlerini ve maaşlarını İŞKUR ödeyecek.

• Bakan Ünal: “”Yerli turist erken rezervasyon oranı bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik bir artış gösterdi.”

• Bakan Soylu: “260 milyon lira kaynak ayrıldı.”
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı 24 Kasım’dan bugüne yaşanan sorunların çözümü için “önleyici tedbirler” ile “telafi edici tedbirler” üzerinde de tüm güç çalışıyor.  
 
Bu amaçla birbiri ardına uygulamaya konulan destek paketlerinden sonuncusu “istihdam paketi” ile ilgili protokol Kültür ve Turizm Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından imzalandı.
 
Buna göre geçen yıl turizm sektöründe 9 ay çalışan ve 3 ay askıda kalan 44 bin 753 kişi bu yıl da 9 ay boyunca çalışırsa hem sigorta primleri hem de maaşları İŞKUR tarafından ödenecek.
 
Bakan Ünal ve Bakan Soylu, imza töreni öncesinde gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında özellikle sezon dışı dönemde hem çalışanlara hem de işverene yönelik bazı iyileştirici tedbirleri kapsayan ve kamuoyu tarafından merakla beklenen yeni politikalara ilişkin bilgi verdi.
 
Yerli Turist Erken Rezervasyon Oranları Geçen Yıla Oranla Yüzde 25 Arttı
 
“Yaklaşık iki ay süren çalışmaların sonunda biz dört madde üzerinde anlaşmıştık, beşinci madde bize İŞKUR’un bir sürprizi oldu, çok teşekkür ediyorum. Çünkü sadece turizm sektörüne dönük bir kamu yararına çalışma modeli getirdiniz. Bunun için çok teşekkür ediyorum.
 
Buradan bir hususu daha paylaşmak istiyorum: Özellikle iki gün önce açıkladığımız yakıt desteğinin sezon sonuna kadar uzatılması kararı da sektör açısından son derece önemliydi. Çünkü şu anda, özellikle tur operatörlerinin önümüzdeki süreç için planlamalarını yaptıkları bu süreçte, bunun açıklanması Bakanlar Kurulunda görüşülerek karar altına alındı. Önümüzdeki günlerde bunula ilgili de gerekli resmi açıklamalar yapılacak.
 
Birkaç bilgiyi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu dönem biliyorsunuz özellikle sektör temsilcileriyle birlikte erken rezervasyona oldukça büyük bir önem verdik. Ve yerli turistlerimizin erken rezervasyon oranları bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25’lik bir artış gösterdi. Şu an itibariyle 4 milyon civarında bir sayıya ulaştı.
 
Yurt dışı rakamları henüz belli değil. Çünkü tur operatörlerinin Türkiye ile ilgili beklentisi normal şartlar altında ürün fiyat seviyesindeki üstünlük nedeniyle son dakika ve sezon içi satışlarla bu daha çok netleşecek. O şekilde gözüküyor.
 
Biz bu Nisan ayından itibaren daha da yoğun bir şekilde Avrupa’ya dönük tüm medya kanallarında geniş bir reklam, tanıtım ve halkla ilişkiler faaliyeti yürüteceğiz. Çünkü her zaman söylediğim gibi Türkiye’nin tanınırlık, bilinilirlik konusunda bir sorunu söz konusu değil. Biz bu süreçte daha çok lobi faaliyetlerine, halkla ilişkilere, kamu diplomasisine ağırlık vererek önümüzdeki süreci daha iyi bir şekilde yönetmeyi sürdüreceğiz.”
 
Bakan Soylu: “44 Bin 753 Kişinin 2016’da 9 Ay Çalışma Şartıyla Askıdaki 3 Aylık Sigorta Primlerini ve Ücretlerini İŞKUR Karşılayacak”
 
“Antalya ve Muğla'da konaklama faaliyeti yürüten işyerinde 2015 yılında 9 ay çalışan 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin 2016 yılında 9 ay çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve ücretlerini İŞKUR tarafından karşılanacak.
 
Destekleme süresi içerisinde işverenler tarafından çalışanlara yönelik mesleki eğitim veya yabancı dil eğitimi gibi kişisel gelişimlerini sağlayıcı eğitimlerle nitelikleri artırılacak. 31 bin 619'u Antalya'da, 13 bin 134'ü Muğla'da toplam 44 bin 753 kişiyi ilgilendiren program için 260 milyon lira kaynak ayrıldı.
 
Antalya, Alanya, Trabzon, Dalaman, Milas-Bodrum, Adnan Menderes, Atatürk ve Esenboğa havalimanları ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen kişilerin istihdam edilmesi yoluyla ülkemize gelecek turistlere yönlendirme yapılacak. Bin 200 kişinin hem havalimanlarında hem ören yerlerinde turizme daha fazla katkı sağlayabilmek maksadıyla 6 ay süreyle eğitime tabi tutulup istihdam edilmesi planlanıyor. Bu bin 200 kişi için 14 milyon 544 bin lira kaynak ayrıldı.”
 
Sektörle Yürüttüğümüz Bir Çalışmamız Var, Bunu da Sektörle Birlikte Açıklayacağız
 
Bakanlar ortak basın toplantısının son bölümünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Bakan Ünal, sektörün önde gelen temsilcileriyle bir çalışma daha yürüttüklerini kaydederek, “Şu anda TURSAB, TUROP, TÜROFED,  sektörle birlikte üzerinde çalıştığımız, kamuya dönük ve kamu personelinin iç turizmde avantajlı, fırsatlar sunmaya dönük bir çalışmamız var. Fakat bu çalışmamız henüz daha nihayetlenmedi. Bunu da sektörle birlikte açıklayacağız.” dedi.
 
Bakan Ünal, krizin devam etmesi halinde desteklerin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soruya; desteklere ilişkin bir yıllık protokol imzaladıklarını, yeni bir protokol imzalanması halinde desteklerin devam edebileceğini belirterek, uygulamanın şu anda Antalya ve Muğla’ya dönük olduğunu daha sonra kapsamının genişletilebileceği yanıtını verdi.
 
12.04.2016
 
  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG
  • 5.JPG
  • 6.JPG
  • 7.JPG
  • 8.JPG
  • 9.JPG
  • 10.JPG
  • 11.JPG
  • 12.JPG