Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal: “Önümüzdeki iki yıl Germanicia Antik Kenti’nde geniş bir alanda kamulaştırmayı gerçekleştirip, daha geniş ve büyük bir alanı ortaya çıkarmayı planlıyoruz.”
Bakan Ünal: “Hatay, Gaziantep, Urfa ve Kahramanmaraş’ta çalıştaylar yapıyoruz. Bu bölgenin planlamasını yapacağız.”
Germanicia Antik Kenti’nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, mozaiklerin tamamıyla ortaya çıkartılması için kamulaştırma çalışmalarını önümüzdeki iki yılda daha geniş ve büyük bir alana yayacaklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Kahramanmaraş’ın en önemli kültürel miraslarından Germanicia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Antik kentteki son kazılar neticesinde gün ışığına kavuşturulan mozaikleri inceleyen Bakan Ünal, burada yaptığı konuşmada, Hatay’tan başlayarak Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş ile devam eden bu uzun mozaik yolunun bulunduğu alanda bölgesel planlama çalışması yapacaklarını kaydetti.
Önceliğimiz Mozaikleri Ortaya Çıkarmak
“En son kazılar neticesinde 2015 yılında ortaya çıkardığımız yerde bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte yaklaşık 30’a yakın parsel kamulaştırmaya tabi tutulmuş durumdadır.
Burası çok geniş bir alandır. Dolayısıyla bir antik kent olarak şehir merkezinin olduğu, aynı şekilde diğer anfi tiyatronun olduğu ve diğer kutsal mekânların da olduğu alanlar kazılarla ortaya çıkarılacaktır.
Biz öncelikli olarak mozaikleri ortaya çıkartıyoruz. Hatay’dan başlayarak Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş ile devam eden uzun bir mozaik yolu var.”
Kamulaştırma ve Kazılar Önümüzdeki Yıllarda da Devam Edecek
“Germanicia Antik Kenti’ndeki mozaiklerin bir özelliği de o günkü mimari yapıya, dokuya dair bize net resimler veriyor olması. Günlük sosyal yaşama dair bize bir fikir veriyor olması önemli.
İnşallah önümüzdeki iki yıl geniş bir alanda kamulaştırmayı gerçekleştirip, daha geniş ve büyük bir alanı ortaya çıkarmayı planlıyoruz. Kazılar devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda da yine bu kamulaştırma ve kazılar devam edecektir.”
Bölgenin Planlamasını Yapacağız
“Hedefimiz bu antik kentteki yapıyı ve diğer taraftan mozaikleri tamamıyla ortaya çıkarmaktır. Biz sadece Kahramanmaraş’ı bu anlamda planlamayı düşünmüyoruz ve bir bölgesel planlama yapmaya çalışıyoruz.
Geçtiğimiz günlerde Karadeniz’de dokuz ilin katıldığı bir kültür ve turizm çalıştayı yapmıştık.
Hatay, Gaziantep, Urfa ve Kahramanmaraş’ta çalıştaylar yapıyoruz. Kültür ve turizm çalıştayımızı yarın da Şanlıurfa’da gerçekleştireceğiz. Sonrasında ise Hatay ve Gaziantep’te bu çalışmaları gerçekleştirerek bu bölgenin planlamasını yapacağız.”
Bölgemiz Kültür, Tarih ve İnanç Turizmi Açısından Son Derece Şanslıdır
“Dünya Turizm Örgütünün 2030 turizm öngörülerine göre önümüzdeki süreçte turizm trendleri daha çok kültür, tarih, inanç temelli turizm ürünleri olarak öne çıkıyor.
Bölgemiz kültür, tarih ve inanç turizmi açısından son derece şanslıdır. Biz Bakanlık olarak buradaki kültürel mirasın korunması, ortaya çıkarılması, restorasyonu konusunda çalışmalarımızı hızla devam ettireceğiz.”
09.04.2016