BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


2016 TURİZM ACİL EYLEM PLANI AÇIKLANDI

'2016 Turizm Eylem Planı’ Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Çankaya Köşkü’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
 
Başbakan Davutoğlu, Acil Eylem Planı'nın maddelerine geçmeden önce yaptığı açıklamalarında Türkiye'ye dönük bir kara propaganda yürütüldüğünün altını çizdi.
 
Bu Güvenlik Algısına Dönük Operasyonları Hep Beraber Aşabiliriz
 
“Şekil bazında bakıldığında İstanbul ve Ankara'da yaşanan terör saldırıları Paris'ten daha yoğun daha fazla değildi. Kimse bu yolla Paris'in güvenilmez bir şehir olduğu gibi bir intiba oluşturmaya kalkmadı. Hatta Fransa'da, Paris'te öylesine bir travma yaşandı ki Cumhurbaşkanı Hollande orduyu Paris'e davet etmek zorunda kaldı.
 
Biz bütün bu terör belasıyla, böyle olağanüstü tedbirler almadan hayatın akışını ve doğasını değiştirmeden mücadele ediyoruz. Bu kara propaganda faaliyetlerine karşı özellikle de ülke içinden sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin bu kara propagandaya alet olmamaları lazım.
 
Zor bir coğrafyadayız ama güzel bir coğrafyadayız. Evet zor bir süreçten geçiyoruz ama bu zor sürecin içinde elhamdülillah geçen sene iki seçimi başarıyla tamamlamış, demokratik hayatı işleten bir ülke olmanın gururunu yaşıyoruz.
 
Bu çerçevede de bu güvenlik algısına dönük operasyonların hep beraber aşılabilecek bir konu olduğu kanaatindeyim.
 
Siyasi partilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, sektörümüzün birlikte ortak bir sesle ‘Türkiye güvenli, demokratik, gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlayan ve huzurlu tatil yapılacak bir ülkedi’' sesini dünyaya vermemiz lazım."
 
Bizim Kendi İçimizde Bir Panik Havası Doğurmamamız Lazım
 
 “Turizme dönük tanıtım faaliyetlerine özel ve yüksek bir bütçe ayırdık. Turizm sektörü temsilcileri ile bir araya gelerek ve çok daha özgün bir modelle tanıtım faaliyetlerini detaylı olarak yapılandıracağız. Türkiye'ye dönük kara propaganda faaliyetleri karşısında dinamik, aktif, esnek bir tanıtım kampanyasını devreye sokacağız.
 
2015 yılı Suriye, Irak krizlerinin devam etmesi ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle kritik bir yıl olmuştur. Buna rağmen geçen sene turist sayısında bir düşüş yaşanmadı. Geçen sene de bir tedbir paketi açıkladık. Türkiye'de turist sayısının etkileneceği yönünde bir beklenti var ancak bu olmadı. Çünkü gerekli tedbirleri aldık. Türkiye'nin olumlu imajı bu kara propagandayı aşabilecek güçteydi.
 
Daha rezervasyon istatistikleri net olarak yayınlanmış değil. Ama bizim kendi içimizde bir panik havası doğurmamamız lazım. Bunun için bu destek paketini açıkladık.
 
Sektör, karamsar bir psikolojiye girerse bunun yansımaları kat kat artar. Turizm sektörü, Türkiye'nin can damarı sektörlerinden biridir. Biz bu sektörü desteklemeye devam edeceğiz. Şimdi telafi edici yardımlarla, tedbirlerle destekliyoruz. Yapısal tedbirleri de devreye sokacağız. Biz dünyanın coğrafya, nüfus olarak en büyük altıncı ülkesi değiliz, ekonomimiz bu çapta değil. Ama turizm sektörüne ve turizme Türkiye'nin o büyük kaynağına teşekkür borçluyuz ki ilk on ekonomiye girelim hedefini ilk gerçekleştiren sektörlerden biri turizm oldu. Bu da bizim gücümüzü gösteriyor. Bu güç, bu yerleşik kültür, bu kara propagandalarla, algı operasyonları ile değişmez. Biz şu anda hep beraber algıyı ve psikolojiyi yönetmek durumundayız.”
 
Türkiye, En Cazibeli Turizm Destinasyonlarından Biri Olma Özelliğini Koruyacak
 
“255 milyon Türk lirası civarında bir hibe desteği, 288 milyon Türk lirası civarında diğer destekler söz konusu, bunlar maliye yedek ödenekten karşılanacak ve herhangi bir şekilde ekonomiye bir yük teşkil etmeyecek.
 
Turizm sektörüyle omuz omuza bu zorlukları aşacağız. Türkiye, en cazibeli turizm destinasyonlarından biri olma özelliğini koruyacak. Bundan sonra hedef ülkeleri de değiştiriyoruz. Türkiye'nin sadece birkaç ülkeye odaklı bir turizm yaklaşımı olmayacak. Daha çok değer üreten, nitelikli bir yapıya turizmimizin yönelmesi lazım. Bir şekilde güzel imkanlardan ucuz şekilde istifade etmek yanında katma değeri yüksek bir turizm performansı sergilememiz lazım. Bunu da sergileyeceğimize inanıyorum.”
 
Bu Badireyi de Elbette Atlatacağız
 
“Terörün oluşturmaya çalıştığı gündem sizi rehin almasın. Terör kalleşçe saldırılarını sürdürüyor, ciğerimize ateş düşüyor ama Türkiye büyük bir millet. Ne badireler atlattık, elbette bunu da atlatacağız.
 
Terörle mücadeledeki kararlılığımız sürüyor. İçeride ya da dışarıda farketmez, hak edene hak ettiği cevabı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Hükümet olarak gündemimize de hakimimiz. Biliyorsunuz Rusya ile olan gerilim, çevre bölgelerdeki sorunlar nedeniyle turizmde bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Biz de durumu istişare ederek hemen önlem planı hazırladık.”
 
2016 Turizm Eylem Planı
 
Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddelik Turizm Eylem Planı şöyle:
 
1. Madde: "Birinci eylemde, tüm dünyadan Türkiye'ye turist getiren A Grubu Seyahat acentalarına uçuş başına destek verilmesini hükme bağladık. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararını 12 Şubat 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğüne koyduk. Buna göre, 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında, tüm ülkelerden turist getiren A Grubu seyahat acentalarına uçuş başı 6 bin dolar destek veriyoruz. Destek verilecek havalimanları Alanya Gazipaşa, Antalya Dalaman, Muğla, Bodrum tarifeli ve tarifesiz uçuşlara İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer Havalimanları tarifesiz uçuşlara 2015 yılında söz konusu destek sadece 8 ülke için uygulanmıştı. 2016 yılında havaalanı sayısını Zafer Havaalanı da ekleyerek 6'ya çıkardık. Desteğin kapsamını genişletiyoruz, bütün dünyadan gelecek turistlere bu desteği uyguluyoruz."
 
2. Madde: "Türkiye'ye turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı sağladık. Geçtiğimiz yıl bu destekten bu destekten yararlanacak firmalar için turist getirecek ülke sayısı 13 olarak belirlenmişken, 2016'da bu desteği 26'ya çıkardık. Böylece Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Çek cumhuriyeti, Macaristan, Norveç ve Romanya'dan kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl en az 400 bin turist getiren A Grubu seyahat acentalarına kredi garanti fonu kefalet desteğiyle 100 milyon TL'ye kadar kredi kullanma imkanı sağlanmıştır."
 
3. Madde: "İhtiyaç duyulduğunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından karşılık yönetmeliği uygulanmasına ilişkin kurum kararı alınması olacaktır. Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda sektör firmalarının banka borçlarının yeniden yapılandırmaya gidilecektir. Tıpkı, terör ve doğal afetler nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan işletmelere uygulanan yeniden yapılandırma, ihtiyaç olduğu takdirde turizm işletmelerine de uygulanacaktır. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentalarının kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi ya da yeniden yapılandırılmasına kolaylık sağlanacaktır."
 
4 Madde: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli deniz turizmi tesislerini Ekonomi Bakanlığının teşviklerinden faydalandırıyoruz. Özellikle yüksek gelir grubuna mensup turistlere hizmet veren deniz turizmi tesisleri yani krüvaziyer limanlar yat limanları, rıhtım yerleri bu çerçevede bunlarla ilgili yasal düzenlemeyi daha işler hale getiriyoruz. Böylece belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni yatırım ve tesis yenileme işlemlerinde bulundukları bölge teşviklerinden tıpkı konaklama tesisleri gibi yararlanacaklar."
 
5. Madde: "Bakanlıktan belgeli konaklama ve deniz turizmi tesislerini ihraca açık kapsamına alıyoruz. Buna göre, konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenler bundan sonra ihraca açık sayılacak. Daha önce var olan 1 milyon dolar şartını 750 bin dolara indiriyoruz. Böylece, bu destek kapsamına giren şirketler Eximbank kredilerinden yararlanma, kredi işlemlerinde kolaylık gibi avantajlardan doğrudan istifade edecekler."
 
6. Madde: "Çevreye duyarlı konaklama tesisi belgeli işletmeler, halen verilmekte olan enerji desteğine ek olarak, su, atık su ve katı atık bedellerinin bulundukları bölge itibarıyla en düşük tarife uygulanacak. Aradaki fark hazinemiz tarafından karşılanacak."
 
7. Madde: "Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin ecrimisil bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden 3 yılda 3 eşit taksit ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Bu konuda, Bakanlık belgeli tesislerden deniz kıyısında bulunanların tesiste kalan turistlerin denize girme ve güneşlenme amaçlı kullandıkları Hazine mülkiyetindeki alanların, kumsal alanın yüz ölçümü üzerinden özellikleri ecrimisil bedellerle de uygulanacaktır."
 
8. Madde: "Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin ertelenmesi ve 3 eşit taksitte ödenmesidir. Bu bedeller ertelenecek ve 3 eşit takside yayılacak."
 
9. Madde: "Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinin toplam ciroları üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemelerinin de aynı şekilde ertelenmesi ve 3 eşit taksitte tahsil edilmesidir."
 
Orta ve Uzun Vadeli Tedbirler En Kısa Zamanda Bakanlar Kuruluna Sunulacak
 
İstanbul'daki yat limanı ihtiyacı konusunu, yapısal tedbirler içinde ele aldıklarını belirten Başbakan Davutoğlu, birçok şehre dönük benzer tedbirler içeren bir çalışmayı da ayrıca yürüttüklerini bildirdi.
 
Bugün açıkladıkları tedbirlerin ‘zaman hassasiyetli tedbirler’ olduğunu ve bunu geciktiremeyeceklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, orta ve uzun vadeli yapısal tedbirlerin de Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından en kısa zamanda Bakanlar Kuruluna sunulacağını söyledi.
 
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, turizm sektör temsilcilerinden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Deniz Turizmi Birliği Derneği Başkanı Hakan Tellioğlu, Turistik Otelciler Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği Başkanı Timur Bayındır, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Fettah Tamince ile iş adamı Ali Sabancı’nın da aralarında bulunduğu özel sektör temsilcileri katıldı.
 
22.02.2016
 
  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG
  • 5.JPG
  • 6.JPG
  • 7.JPG
TURİZM TEŞVİK PAKETİ AÇIKLANDI  
Etiketler: kültür, turizm