BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


EUROPALIA ULUSLARARASI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI

Bakan Topçu: “Barışa, karşılıklı anlayışa, hoşgörüye ve birlikteliğe ihtiyacımız olan bu dönemde, önyargılar ve ötekileştirmeler olmadan, ancak sanat ve kültür vasıtasıyla farklı uygarlıklar arası iletişim kurulabilir.”
 
Türkiye'nin konuk ülke olduğu  Europalia Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Belçika Kralı Philippe, Kraliçe Mathilde ile Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun katıldığı görkemli bir törenle açıldı.
 
İki yılda bir düzenlenen ve bu yıl 25'incisi gerçekleştirilen, Avrupa'nın en prestijli festivallerinden Europalia Kültür ve Sanat Festivali'nin bu yılki konuk ülkesi “Sonsuzluğun evi: Anadolu” teması ile Türkiye… Festival’de gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle Anadolu tarihi ve kültürü Avrupa’ya taşınıyor. Dört ay sürecek bu etkinlikler kapsamında 250'nin üzerinde kültür varlığı eseri sergileniyor.
 
Bakan Topçu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu’nun sonsuz tarihi ve kültürel tecrübesinin derinliklerine inmeden insanlık tarihini ve kültürünü anlamaya çalışmanın kısır bir çaba olacağını kaydetti.
 
Osmanlı’nın Kültür ve Sanat Alanında İnsanlığa Çok Büyük Değerler Kattığı Yadsınamaz Bir Gerçektir
 
“Binlerce yıldır ‘Eski Dünya’nın üç kıtasını birbirine bağlayan Anadolu, diğer birçok coğrafyadan çok farklı ve kendine has özelliklere sahiptir. Sahip olduğu benzersiz konumu sayesinde Anadolu, farklı dillere, kimliklere, kültürlere ve uygarlıklara ev sahipliği yapmış, bu farklılıklar arasında adeta bir kaynaştırma vazifesi görmüştür. Anadolu’nun sonsuz tarihi ve kültürel tecrübesinin derinliklerine inmeden insanlık tarihini ve kültürünü anlamaya çalışmak kısır bir çaba olacaktır.
 
Bir kültür ürünü olarak sanat, ait olduğu kültürün özelliklerini yansıtır. Sanat eserleri, insanın içinde hayat bulduğu kültürün anlamlı birer simgeleridir. Bu itibarla, Anadolu’nun zengin kültürünü anlamanın yolu, kaçınılmaz olarak bu kültürün ürettiği sanat değerlerini anlamaktan geçer. Anadolu topraklarında hüküm sürmüş Selçuklu Devleti ve Osmanlı Cihan Devleti’nin varisi olan günümüz Türkiye’si, bu coğrafyada doğan ve yaşayan birçok uygarlığın kültür ve sanat geleneğini devam ettirmiş, bunların öz değerlerini ve çağdaş yansımalarını çeşitli türlerde özümsemiş ve sergilemiştir. Özellikle Osmanlı’nın kültür ve sanat alanında insanlığa çok büyük eserler ve değerler kattığı yadsınamaz bir gerçektir.”
 
Anadolu’da Üretilen Sanat ve Kültür, Her Zaman Barışı, Dostluğu ve Dayanışmayı Vurgulamıştır
 
“Her şeyden önce barışa, karşılıklı anlayışa, hoşgörüye ve birlikteliğe ihtiyacımız olan bu dönemde, önyargılar ve ötekileştirmeler olmadan, ancak sanat ve kültür vasıtasıyla farklı uygarlıklar arası iletişim kurulabilir. Zira Anadolu’da üretilen sanat ve kültür, her zaman barışı, dostluğu ve dayanışmayı vurgulaya gelmiştir.
 
Sanat, kültürel diyaloğu geliştirir ve insanlar arasında sağlam bir bağ kurar. Bu ilkeyi kendine misyon edinen Europalia 2015 Sanat Festivali’ne konuk ülke olarak davet edilen Türkiye’nin, Avrupa kültür ve sanat dünyasına yapacağı zengin katkı ve zihinlerde yaratacağı farkındalık bizim için heyecan ve onur verici olacaktır.
 
Anadolu’nun binlerce yıllık köklü kültürünün geleneksel ve çağdaş unsurlarının yüzlerce sanatsal etkinlikle tanıtılacağı bu proje, Avrupa ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri daha da geliştirecektir. Sinemadan tiyatroya, edebiyattan müziğe, el sanatlarından dansa, müzecilikten kütüphaneciliğe kadar birçok alanda sergilenecek özgün performanslarla, sadece sanat ve kültüre değil, aynı zamanda uygarlıkların dostluğuna, karşılıklı anlayışa ve hoşgörüye dair önemli mesajlar verecektir.”
 
6 Ekim 2015
 
  • VDB151006 64
  • VDB151006 66
  • VDB151006 102
  • VDB151006 256
  • VDB151006 267
  • VDB151006 269
  • VDB151006 362