BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


TURİST GETİREN TUR OPERATÖRLERİNE YAKIT DESTEĞİ UZATILDI

Bakan Ömer Çelik: “Yakıt desteği çalışmamızın pozitif sonuçlarını gördüğümüz için desteği, kapsamını da genişleterek, 15 Eylül-30 Kasım döneminde yeniden uygulamaya karar verdik.”
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Rusya'daki ekonomik kriz sebebiyle turizmde yaşanan daralma ve bu daralmanın sektöre etkilerini azaltmak amacıyla hayata geçirilen teşvik paketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Ömer Çelik, “Rusya, İran ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden Türkiye'ye turist getiren tur operatörlerine, uçak başına Nisan-Mayıs döneminde verilen 6 bin dolar yakıt desteği 15 Eylül - 30 Kasım döneminde de uygulanacak.” dedi.
 
Türkiye'nin çevresinde yaşanan huzursuzlukların turizm sektörünü olumsuz etkilediğine dikkati çeken Bakan Ömer Çelik, Rusya'daki ekonomik krizin sadece Türkiye'yi değil, tüm dünya turizmini olumsuz etkilediğini belirtti.
 
Rusya'dan Türkiye’ye Gelen Turist Sayısı Yüzde 20, Diğer Ülkelere Giden Turist Sayısı Yüzde 40 Azaldı
 
“Bu oran bizde Ocak-Şubat döneminde yüzde 30'lardaydı. Hükümetimizin çıkardığı teşvik paketi, Bakanlığımın yürüttüğü kapsamlı tanıtım kampanyası ve tur operatörleriyle yapılan yakın işbirliği sayesinde yılın başında yüzde 30 olan düşüş, yüzde 20'lere geriledi.
 
Turizm sektöründe 'rakip ülke' konumunda olan İspanya, Fransa ve İtalya'da Rus turist sayısında azalma yüzde 40'ın üzerinde gerçekleşirken, bu yılın başında aldığımız önlemler sayesinde bu azalma oranı ülkemizde yüzde 20 seviyelerinde kalmıştır. Bunun yüzde 20'nin de altına düşmesini bekliyoruz. Hedefimiz ülkemize gelen Rus turist sayısındaki düşüşü yıl sonu itibarıyla yüzde 10 bandına geriletmek.”
 
Rusya'daki Krize Karşı Önlemler
 
“Bu kapsamda bakanlık olarak, geçen yıl Aralık ayından itibaren Rusya'da yaşanan krizin yansımalarını en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bakanlığımız ile Rusya Federasyonu Turizm Federal Ajansı arasında kurumsal bir iletişim var, Bakanlık üst düzey yönetimi, Rus muhatapları ile sürekli temas halindedir. Ayrıca bu görüşmelere zaman zaman iki taraftan sektör temsilcileri de katılmaktadır.
 
Sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantılar neticesinde Rus pazarına ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yönelik bir teşvik mekanizması oluşturulması ihtiyacı doğdu, Ekonomi ile Maliye Bakanlıklarının da koordinasyonu ile alınması gereken tedbirleri Başbakan Ahmet Davutoğlu'na arz ettik ve bu yılın Şubat ayında açıklanan teşvik mekanizması Nisan ayında hayata geçti.”
 
Yakıt Desteği Uzatıldı
 
“Açıklanan teşvik mekanizmasının en önemli katkısı, Rusya, İran ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin de aralarında bulunduğu 13 ülkeden Türkiye'ye turist getiren tur operatörlerine uçak başına yapılan mali yardım oldu.
 
Rusya, İran ve Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerin aralarında bulunduğu toplam 13 ülkeden ülkemize turist getiren tur operatörlerine uçak başına 6 bin dolar yakıt desteği verdik. Mayıs ayı itibarıyla belirlenen beş havalimanına turist taşıyan yaklaşık 2 bin 500 adet tarifesiz uçak, bu desteği almaya hak kazandı. Çalışmamızın pozitif sonuçlarını gördüğümüz için desteği, kapsamını da genişleterek, 15 Eylül-30 Kasım döneminde yeniden uygulamaya karar verdik.
 
Destek kapsamında yer alan ve tarifesiz sefere izin verilmeyen ülkelerden tarifeli yapılan charter niteliğindeki uçuşların da destek kapsamına alınmasını kararlaştırdık. Gerekli resmi işlemlerin tamamlanmasını takiben ilave teşvik tedbirleri uygulanarak, sektöre yeni bir destek sağlanmış olacaktır. Bu gelişmenin turizm sektörüne hayırlı olmasını dilerim.
 
Ayrıca turizm sektörünün olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla hayata geçirilen teşvik paketi çerçevesinde Rusya'nın da içerisinde bulunduğu sekiz ülkeden Türkiye'ye turist getiren tur operatörlerine 100 milyon Türk lirası hazine destekli kredi kullanma imkanı sağladık.
 
Rusya'dan ülkemize turist getiren tur operatörleri ile birlikte yapılan reklam bütçeleri bu yıl yüzde 60 artırılmış olup; ayrıca Ağustos ayı itibarıyla Bakanlık olarak yeni ve güçlü reklam faaliyetleri ile tanıtıma ek destek sağlamış bulunmaktayız.
 
Rusya Federasyonu’nda geniş kapsamlı bir medya planı uyguluyoruz. Rusya'nın 13 şehrinde açık hava reklamlarının yanı sıra televizyon, internet, radyo ve sosyal medya gibi dijital mecralarda yapılan güçlü reklam faaliyetleri de etkili bir şekilde devam ediyor.”
 
Orta Doğu ve Almanya Artışta
 
“Türkiye'nin önemli pazarlarında güçlü tanıtım kampanyaları başlattık ve bu pazarlardan olumlu neticeler aldık. Rusya'dan sonra gelen iki önemli pazarımız Almanya ve İngiltere'de bu ay itibarıyla süregelen tanıtım kampanyamıza ek olarak güçlü tanıtma kampanyaları başlattık. Orta Doğu pazarında ise artıştayız. Bu yıl başta Körfez ülkeleri olmak üzere genel olarak Orta Doğu'dan gelen turist sayısında önemli artışlar yakaladık. Bizim açımızdan geleceğin büyük pazarı olan Çin'de ise yüzde 61 oranında artıdayız. Tur operatörleri ile yapılan değerlendirmelere göre temmuz-eylül aylarında ülkemize yönelik seyahatler artma eğilimindedir.
 
Bakanlık olarak Almanya, Rusya, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda ile İskandinav ülkelerinde kültürel ve halkla ilişkiler faaliyetlerini de yoğunlaştırdık.
 
Avrupa'nın en önemli kültür sanat festivallerinden biri olan ve Türkiye'nin de konuk ülke olacağı Europalia Kültür Sanat Festivali kapsamında Ekim-Ocak ayları arasında Belçika, Almanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere'de çok sayıda kültür ve sanat etkinliği yapılacak.
 
Bu yıl 55 ülkede 125 turizm fuarına katılım sağlanarak, güçlü ve etkili bir Türkiye tanıtımı yaptık. Global tanıtım kampanyasını klasik medya mecralarında sürdürmenin yanı sıra dijital ve sosyal medyada da önemli atılımlar gerçekleştirdik. "www.goturkey.com" adresi ile tüm sosyal medya mecralarında insanlarla aktif şekilde iletişim halindeyiz. Böylece Türkiye hakkında yürüttüğümüz imaj kampanyası daha pozitif ve güçlü oluyor.”
 
(16 Ağustos 2015)