BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


Basın Açıklaması (19.03.2015)

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Tunus’taki Bardo Müzesine gerçekleştirilen saldırıya ilişkin bir açıklama yapmıştır.
 
Bakan Ömer Çelik:
 
“Tunus’taki Bardo Müzesine gerçekleştirilen ve 23 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan terör saldırısını üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım.
 
Yeryüzündeki en kutsal varlık olan insana, insanın geçmişini, dolayısıyla kendisini tanımasında ve böylece sağlıklı gelişmesinde başrol oynayan tarihi-kültürel yapılara düzenlenen bu menfur saldırıları nefretle kınıyorum.
 
Medeniyetin yol haritası olan yapıtların gelecek nesiller için bir miras olarak korunduğu müzeler yalnız teşhir mekanları değil, kültürel ve sosyal hayatın önemli unsurlarıdır.
 
Kültürel coğrafyasına ilişkin tam izahat sahibi olamayan toplumlar, siyasi coğrafyası üzerinde doğru bakış açısına sahip olamazlar. İnsanlık mirasına ait her eser geçmişi aydınlattığı kadar, geleceği da planlar. Bu nedenle kültürel mirasa sahip çıkmak bir tercih değil bir zorunluluktur.
 
Medeniyetler çatışmasına değil, medeniyetler kaynaşmasına hizmet eden müzeler, insanlığın bugün en çok ihtiyaç duyduğu huzur ve barış atmosferinin gerçekleştirildiği emsal nitelikte ortamlardır.
 
Bu düşüncelerle yine, çatısı altında kültür ve tarihin barındığı bir mekana, bir müzeye saldırılması, insanlığa kast edenlerin vermeye çalıştıkları mesaj üzerinde titizlikle düşünülmesi ve ivedi olarak özenle harekete geçilmesi gerektiğini belirtirken bu barbar saldırıyı bir kez daha kınıyorum.”